babyspullen

Je zwangerschap: 6 weken zwanger

3/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Er verandert steeds meer en meer. Zowel bij jou als bij je baby. Ben je nieuwsgierig? Wil je weten wat er aan de hand is?

Je baby bij 6 weken zwangerschap

Besjes

Je baby is nu zo groot als een rood besje. Het zit in een vruchtzakje van 3 à 4 centimeter groot. Op de echo kun je al duidelijk een hartje zien kloppen. Het gezicht krijgt stilaan vorm, onder andere de oogjes worden nu gevormd. Ter hoogte van de beentjes en de armpjes verschijnen kleine knopjes die later de vingertjes en teentjes zullen worden.

 

De navelstreng speelt vanaf nu ook een belangrijkere rol. Bloed, zuurstof en voedingstoffen worden via de navelstreng doorgegeven aan je baby. Gedurende de zwangerschap blijft de navelstreng groeien. Op het einde van de rit is de navelstreng ongeveer 50 cm lang en ongeveer 2 cm dik.

The baby made me eat it.

Jij bij 6 weken zwangerschap

Er is steeds meer en meer aan het veranderen in je lichaam. Elke ochtend zo misselijk als een krab,  gedurende de dag ben je moe en tijdens het avondeten merk je dat het eten toch wat anders smaakt. Geen reden tot paniek! Dit is allemaal zeer normaal.

 

Het kan best zijn dat je smaakpalet verandert. Zwangere vrouwen zijn vaak gevoeliger voor bittere smaken en minder gevoelig voor zout. Het is als het ware een trucje om jou en je baby te beschermen tegen het eten van gevaarlijk of bedorven voedsel. Ook een vervelende metaalsmaak in de mond is niet ongewoon, maar gelukkig is die meestal tijdelijk. Wees dus niet verbaasd als je plots trek hebt in speciale dingen en een afkeer krijgt van dingen die je vóór je zwangerschap wel lustte.
 
Ochtendmisselijkheid is een typisch zwangerschapskwaaltje dat deze periode behoorlijk zwaar kan maken! Enkele tips: eet rustig en zorg ervoor dat je maag nooit helemaal leeg is. Vermijd al te pikant, geurig, vettig, zuur of heel zoet voedsel. Probeer voldoende te rusten: hoe beter je bent uitgerust, hoe minder last je hebt van misselijkheid. Heb je last van extreme misselijkheid, ga dan zeker langs bij je arts. Hij kan je eventueel een geneesmiddel voorschrijven.

 
Lees meer over je zwangerschap in week 7

banner namentool
banner nieuwsbrief

Boek in de kijker

slaap baby slaap

Slaap, baby, slaap

De slaapgids van 0 tot 6 maanden

  • Leg op een zachte manier de basis voor een leven lang lekker slapen!
  • Een toegankelijke basisgids voor kersverse ouders of ouders in spe, met tonnen informatie en vooral veel praktische tips & tricks!

€ 19,99
Softcover
192 pg

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes