Een zwangerschap gaat vaak gepaard met uiteenlopende zwangerschapskwaaltjes. Van misselijkheid over vermoeidheid tot onverklaarbare huilbuien: soms hoort het er gewoon bij. Maar er zijn ook minder gekende zwangerschapskwalen, zoals nierstuwing. Wat is dat precies?
Nierstuwing: wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?
Bij nierstuwing loopt de druk in de nieren op en zwellen die op, wat zorgt voor hevige pijn. Meestal ontstaat het door een verstopping in de urinewegen, bijvoorbeeld door nierstenen of door druk van buitenaf, waardoor de doorstroming in de urinewegen belemmerd wordt.
Nierstuwing en nierstenen
Buiten een zwangerschap zijn nierstenen de meest voorkomende oorzaak van nierstuwing en zeer hevige kronkelende pijn. Door de natuurlijke voorkomende uitzetting van heel het afvoersysteem zal een zwangerschap bestaande nierstenen veelal niet negatief beïnvloeden en zullen deze stenen zelden een ernstige opstopping en problemen veroorzaken.
Nierstuwing tijdens de zwangerschap
Tijdens een zwangerschap zetten de ureters, de urineleiders tussen nier en blaas, zich erg uit. Dat gebeurt door de zwangerschapshormonen die de gladde spieren overal ontspannen en door de groeiende baarmoeder die er langs buiten op kan drukken. Door de wat gedraaide ligging van de baarmoeder is deze uitzetting van de urinewegen aan de rechterkant doorgaans meer uitgesproken dan links.
In de praktijk wordt de hinderende nierstuwing tijdens een zwangerschap vooral veroorzaakt door mechanische druk van de steeds groter wordende baarmoeder op de urineleiders.
Wat te doen bij nierstuwing
Vaak kan dit opgelost worden door in linkerzijligging te rusten of met behulp van pijnstilling (en spasmolytica, geneesmiddelen die krampen van de gladde spieren bestrijden). Stents die via de blaas in de urineleiders geschoven worden om een omleiding van de urine te verzekeren zijn zelden nodig. Een mogelijk samengaande ontsteking zal opgezocht en behandeld worden.
Voor meer tips en tricks bij typische kwaaltjes kan je ook terecht in het boek Eten als je zwanger bent. Meer info vind je hier.