echo zwanger

Zwanger na verlies: enkele tips voor houvast tijdens controles

26/02/2024

Opnieuw zwanger worden na een verlies is een emotionele rollercoaster. Zeker bij die spannende eerste controle. Daar zit je dan. Misschien in een drukke wachtzaal vol dikke buiken terwijl de minuten traag wegtikken. Je kijkt vol ongeloof – en met een beetje jaloezie – naar iedereen die daar schijnbaar op een roze wolk zit. Of zo lijkt het toch. Wanneer ze jouw naam roepen, gieren de zenuwen door je lijf. Tijd voor die langverwachte eerste echo. Tijd om eindelijk die zin te horen: ‘Proficiat, jullie zijn zwanger!’ 

De ontwikkeling van een embryo, jouw baby, gaat de eerste weken razendsnel. Na vijf weken zwangerschap begint het hartje al vorm te krijgen en na zes weken begint het te kloppen. De eerste keer de hartslag horen, is voor veel ouders de ultieme bevestiging dat er nieuw leven groeit. Een magisch moment, maar ook heel spannend. IJzingwekkende stilte, tranen van geluk, handen vasthouden of verstomd zijn. Het is bij iedereen anders. 

Als die eerste controle goed gaat, dan volgen er hopelijk nog vele. Het kan heel stresserend zijn om naar die controles toe te leven. En tijdens zo’n controle slaat je eigen hart wellicht ook nu en dan een tel over. Om je toch een beetje te ondersteunen, en hopelijk je gevoel van veiligheid tijdens deze spannende momenten te vergroten, maakten we een lijstje met heel concrete tips. 

Enkele tips voor houvast tijdens controles:

  • Wees eerlijk, vertel het gewoon wanneer deze echo of afspraak je angsten triggert.
  • Als er iets gezien werd op een echo dat verder opgevolgd moet worden, vraag dan een duidelijk plan van aanpak. Bijvoorbeeld extra tests in dezelfde week, een tweede opinie of onmiddellijke briefing van andere betrokken zorgverleners.
  • Vraag meerdere foto’s en/of filmpjes. 
  • Maak afspraken over de communicatie van testresultaten. Vaak worden die achteloos in mailboxen gedropt, maar misschien wil jij dit wel anders.
  • Is de tijd tussen controles voor jou te lang? Bespreek met je zorgverlener de mogelijkheid van extra controles. In het derde trimester kunnen dat bijvoorbeeld sessies aan de monitor zijn.
  • Als je vooral wilt weten of het hartje nog klopt, vraag dan om dat meteen na te kijken. Een praatje over kwaaltjes kan beter daarna, wanneer je gerustgesteld bent.
  • Geef aan wat je nodig hebt. Voor veel ouders is een arts die zwijgt tijdens het onderzoek pure horror. Durf je zorgverlener te vragen om uitleg terwijl hij of zij je baby onderzoekt. 
  • Plan je afspraak bewust in. Aan het begin van de dag wanneer je weet dat je anders de hele dag panikeert of net als laatste patiënt als je wilt dat je zorgverlener rustig de tijd voor je kan nemen.
  • Focus op je ademhaling en gebruik eventueel relaxatietechnieken tijdens het wachten.
  • Bedenkt alvast waarop je jezelf zal trakteren bij een goede controle.
  • Neem indien mogelijk je partner of een steunfiguur mee.
  • Ben je vaak van de kaart na een controle, plan dan bewust tijd in om achteraf even te bekomen. 

Meer lezen

Een regenboog in jou

Christine Vandenhole, mama van Berre*, vroedvrouw en founder van het Berrefonds, bundelde haar ervaring en kennis in Het rouwt in jou, een hulpboek voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met het verlies van een kind.

Een 'rainbow baby' of 'regenboogbaby' is een ruim verspreide benaming die wordt gegeven aan kinderen die geboren zijn nadat de ouders eerder een tragische zwangerschap of verlies van een kind hebben meegemaakt.

Met Een regenboog in jou brengt Christine opnieuw een warm boek met advies, tips en persoonlijke getuigenissen van gezinnen die na het verlies van een kind, een nieuwe zwangerschap overwegen en doormaken. Het boek vertelt over alle emoties en tegenstrijdige gevoelens en geeft zo houvast en inzicht voor gezinnen en zorg verleners. Want de weg naar een regenboogbaby is allesbehalve eenvoudig en verloopt voor iedereen anders.

Meer info over het boek vind je hier