troostende handen

Gouden tips voor helpende framily bij het verlies van een kindje

19/02/2024

In de eerste dagen en weken na het overlijden van een kindje is een van de meest gehoorde zinnetjes vaak: ‘Als ik iets kan doen, laat het dan weten.’ Dat is lief, maar al bij al heel vaag en vooral zeer gemakkelijk. Want dit aanbod gaat uit van de veronderstelling dat de rouwende zelf de fut en de energie zal vinden om uit te zoeken wat die nodig heeft. Laat staan dat die de moed kan opbrengen om er ook echt om te vragen. Dus nee, aan een rouwende ouder gewoon aanbieden dat ze alles kunnen vragen wat ze nodig hebben, is niet bepaald een garantie op een stroom aan hulpkreten. 

Aan de omgeving van een rouwende mama of papa kunnen we eigenlijk alleen zeggen: doe iets. Ga voorbij aan holle zinnetjes of heel vrijblijvende vragen. Laat je niet afschrikken door een afwijzing of een botte ‘nee’. Het is niet omdat die rouwende vriend(in) vandaag geen zin heeft in een bezoek, een voetbalmatch of een wandeling, dat dat volgende week ook zo is. 

Ga dus gewoon langs met een pot verse soep, bel aan op zondagochtend met een zak broodjes, ga de hond halen om eens een lange wandeling te maken, neem de andere kinderen mee naar de film en negeer de verdrietige ouders niet als je thuis een etentje met vrienden organiseert.

Denk niet in hun plaats. Het is altijd makkelijker om nee te zeggen op een aanbod dan te moeten vaststellen dat je gereduceerd met tot een hoopje verdriet en dus niet langer welkom bent op leuke feestjes. 

Gouden tips voor helpende framily 

  1. Wees specifiek en duidelijk in voorstellen om te helpen.
  2. Wees gerust ‘zoekende’ in zeggen en doen (alles is beter dan niks zeggen).
  3. Wees nabij (praten hoeft niet altijd).
  4. Vraag regelmatig hoe het gaat.
  5. Herinner belangrijke data.
  6. Stuur af en toe eens een mooi kaartje of een koestergeschenkje.
  7. Erken dat ook een doordeweekse dag heel moeilijk kan zijn. 
  8. Laat ruimte voor verdriet.
  9. Spreek de naam  uit van het kind dat gemist wordt. 

Meer lezen?

het rouwt in jou

Als ouders een kind verliezen, zakt de grond helemaal weg onder hun voeten. Christine Vandenhole, mama van Berre*, vroedvrouw en founder van het Berrefonds, heeft al haar ervaring en kennis gebundeld in een eerlijk hulpboek voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met het verlies van een kind.

'Het rouwt in jou' is een warm boek vol inzichten en eerlijke getuigenissen; herkenbaar voor ouders van een overleden kindje. Er is plaats voor verdriet, veel begrip en erkenning, maar ook hoop. Voor familie, vrienden en omgeving staat dit boek vol waardevolle tips en praktische checklists.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes