6490fi.jpg

Het is een fase: Tien tips voor handig (maar tof) mom hair

10/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Behalve ‘perfect bruikbare babykamer van baby één helemaal opnieuw inrichten voor baby twee’, ‘drie dozijn overslagrompertjes kopen in maat vijftig’ en ‘elke denkbare kast in huis opruimen’ stond er ook nog wat anders op de vele to-dolijstjes die ik voor de bevalling wilde afwerken. Namelijk: naar de kapper gaan. Zo kon ik die eerste drie maanden pril moederschap toch op zijn minst met een relatief frisse coupe doorkomen, om dan vervolgens op exact het juiste moment weer in de kappersstoel te belanden: namelijk wanneer ik het – wegens slinkende haardos en recht evenredig groeiende nood aan tijd voor mezelf – het hardst nodig had.

Ben jij ook klaar voor je eerste kappersbezoek na de baby? Tien kapseltips voor mama’s met weinig tijd, haaruitval, babyhaartjes of broze lokken.

Aan het woord: Nicki Meeus, kapper (House of M)

  1. Knip het niet in een opwelling kortpittig, omdat je denkt dat een tomboy look of een korte bob nu handiger zal zijn ’s morgens. Dat is het niet. Een lengte die je snel even in een knotje draait, vraagt veel minder badkamertijd.
  2. Haarverlies? Kijk dan uit met laagjes. Ga voor een kapsel dat bot geknipt is, op één lengte. Een massieve lijn toont altijd voller. Iets korter gaan, kan helpen. Vaak zijn de onderste vijf centimeters het dunst. Haal die weg en je coupe ziet er meteen een pak volumineuzer uit.
  3. Kleur slim. Heel donker gaan is in tijden van slaaptekort geen al te best idee. Je accentueert zo onregelmatigheden in je teint en donkere kringen onder de ogen. Geen zin om alles op te lichten? Dan is face framing het antwoord: je kleur wordt dan rond je gezicht een beetje opgelicht. Of vraag je kapper om een kleuring die mooi kan uitgroeien. Een balayage kan bijvoorbeeld maanden mee. Heb je een uitgroei, maar niet meteen tijd om naar de kapper te gaan? Koop zo’n spray met een uitwasbaar kleurtje om hem mee bij te werken. Probeer qua tint zo dicht mogelijk bij je haarkleur te blijven. In geval van twijfel ga je donkerder, niet lichter. Van ver lijkt dat namelijk alsof je een beetje kalend bent.
  4. Je haar is nu mogelijk extra kwetsbaar. Zeker wanneer het nat is. Ga daarom niet te enthousiast wrijven, maar dep en knijp het droog met een handdoek. Kam je haar wanneer het handdoekdroog is en gebruik een goede haarborstel die je haar niet nog meer beschadigt. Mason Pearson is geweldig, maar prijzig. Een kam met brede tanden, een Tangle Teezer of een wet brush kunnen net zo goed.
  5. Heb je veel last van statische elektriciteit (kan gebeuren als je broze haar her en der afbreekt) ga er dan met een droogtrommeldoekje overheen. Een beetje haarlak op je borstel sprayen en doorkammen werkt ook.
  6. Gebruik geen haarelastiekjes met een metalen stukje. Daarvan breken je haren af. Kies voor een model zonder metaal of voor een ‘telefoondraad’.
  7. Droogshampoo kan ook op pas gewassen haar, om het wat meer body te geven.
  8. Hoera, nieuw haar! Alleen jammer dat het nog even moeten groeien. Spray wat haarlak op je handpalm en strijk de weerbarstige, rechtopstaande babyhaartjes plat. Vooraan kun je korte, nieuwe haren camoufleren met een pony. Kleine kanttekening: ga niet voor recht en strak. Zo’n pony vraagt om regelmatige kappersbezoeken en hij zal eventuele wallen of kringen ook extra in de verf zetten. Codewoorden zijn: nonchalant en luchtig. Dan kan een pony maanden uitgroeien en verzacht hij je gelaatstrekken. Onthoud ook dat je mama bent geworden en geen kapster. Knip je pony nooit zelf. De meeste kappers knippen hem met plezier even (gratis) bij tussen twee beurten door.
  9. In geval van tijdnood concentreer je je  ’s morgens op de voorkant. Dat is wat anderen zien. Zolang die er verzorgd uitziet, kom je prima weg met een wat nonchalante, ingeslapen achterkant. Ontkrul snel de voorste lokken of draai aan beide zijkanten een paar lokken rond je stijltang voor een wavy resultaat.
  10. Laat de baby thuis. De eerste keer  naar de kapper na hun bevalling is voor  de vrouwen in mijn kappersstoel een  moment waarvan ze oprecht genieten. Het is namelijk vaak het eerste wellnessmoment dat ze zichzelf gunnen. En ontspannen lukt nu eenmaal net iets beter zonder huilende baby op schoot. 

Het is een fase

Meer lezen?

‘Het is een fase’ is een praktische lifestylegids voor je eerste jaar als mama, waarin je een antwoord krijgt op al je uiteenlopende vragen. Meer info over het boek vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes