mama met peuter en baby

Ik had twee kindjes zwaar onderschat

21/05/2024

Na een heel pittige start van ons eerste kindje (waar je hier meer over leest) begonnen we twee jaar geleden aan ons tweede avontuur. Fons werd geboren op 20 oktober om 10:20. <3

Ik moet echt toegeven dat ik twee kindjes zwaar onderschat had. Een “stop-de-tijd” gevoel heb ik als mama van twee kleine kindjes nooit gehad. Ik wilde enkel dat ze ouder werden. Net als bij onze eerste deugniet ontdekten we al gauw dat er in Fons ook heel veel karakter zat (wel gelukkig geen verborgen reflux & KMA). Maar zo hadden we weer een baby’tje dat echt nooit sliep (vooral ‘s nachts niet). Een baby’tje dat zich heel boos maakte in de auto – ja, ook tijdens een zes uur durende rit naar Frankrijk, wat ervoor zorgde dat we liever thuis bleven. 

Fons is net gestart op school en nu pas lijkt hij (meestal) te gaan doorslapen. Net wanneer Fons werd geboren deed Casper geen dutjes meer overdag en hadden we aan Fons een kleine-altijd-wakker-kerel die we ‘s avonds nooit in bed kregen en ‘s nachts ook meermaals wakker werd. Vorige winter sliepen we gemiddeld drie uur per nacht - en ja, dan moesten we allebei nog gaan werken. 

We lieten hem o.a. wenen (op aanraden van de huisarts), uren aan een stuk. Maar niets hielp. En aangezien grote broer overdag wakker bleef, vonden we geen enkel momentje van rust. We zijn een hele tijd op overlevingsmodus overgeschakeld. Af en toe konden we wat hulp inschakelen van de grootouders om zo eens een nacht te kunnen ‘bijtanken’. Maar één nachtje slaap haalt al die slapeloze nachten absoluut niet in.

Na het plaatsen van buisjes vorig jaar werden uiteindelijk de nachten een pak beter. En met één keer wakker worden ‘s nachts waren we al heel tevreden. 

Maar er was er ook wel altijd eentje ziek (wat jullie vermoedelijk herkennen). Bovendien zorgden de grote veranderingen in het leven van grote broer (introductie grote bed, potjestraining en schoolstart) ook weer vaker voor slapeloze nachten bij hem (net wanneer onze mini dan wél eens sliep). 

Ik heb echt het gevoel dat wij de laatste drie jaar niet geslapen hebben en dat we nog steeds slaap moeten inhalen. Het valt zeker allemaal te relativeren, en ik besef maar al te goed hoe gelukkig ik mij mag prijzen met mijn twee gezonde jongens. Maar damn, ik vond de babyfase toch best pittig!

Ik ben dus stiekem niet treurig dat we die fase intussen achter ons kunnen laten. Het schrijven van deze tekst helpt mij ook om die fase af te sluiten. 

We zijn elkaar als koppel bijna verloren onderweg (Ik vraag mij af hoe andere koppels dit trotseren). Ook onszelf moeten we grotendeels terugvinden. Het lijkt alsof we onze tweede adem langzaam terug aan het vinden zijn en er af en toe wat ruimte is om ook eens aan onszelf te denken. Voor ons begint het genieten met onze twee jongens nu pas écht. 

 

Marieke
Mama van Casper & Fons

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes