5607fi.jpg

Leven met autisme: frustratie, maar ook veel mooie momenten

7/12/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Structuur, structuur en nog eens structuur. Iets wat elk kind nodig heeft. En een kind met autisme des te meer. Omdat ze het zichzelf opleggen, omdat het zo moet, omdat het in hun hoofd simpelweg niet anders kan.

Wil je beter begrijpen wat 'normaal' is? Wat is de norm? Moeten we voor elke diagnose een andere manier van opvoeden volgen? En welke opvoeding past er dan bij mijn kind? Wil jij jouw kind helpen zichzelf beter te begrijpen en leren om te gaan met alle complexe gevoelens die door zijn/haar lichaam razen? Dan is de Masterclass Opvoeden met etiketjes iets voor jou! Expert Eline  Claeys biedt informatie, inzichten, tips en tricks en nog zoveel meer. 

Besef van tijd vermijdt stress

Nog voor ik zwanger werd, wist ik dat ik mijn kinderen structuur ging aanleren. Zelf ben ik opgevoed door een kleuterjuf, stiptheid zat er van kleins af aan dus al ingestampt. Twee kleuters in huis is een pak werk, zeker als je partner ’s ochtends vroeg de deur uit is en jij er alleen voor staat. Hoe krijg je ze snel aangekleed, hun lunch gepakt en klaar in de auto om op tijd op school te geraken? Met de wijzers van de klok. Als de grote wijzer op 10 staat, doe je je schoenen aan. Op 11 je jas en muts en op 12 dan sta je klaar aan de deur. En voilà, daar stonden ze, keer op keer stipt om 8u, volledig aangekleed.

Kleertjes nog ’s ochtends uitkiezen? No way! Net voor het slapengaan ging de kleerkast open en werden hun kleren in de juiste volgorde op de stoel gelegd. Zo konden ze opstaan, hun pyjama uittrekken, eerst onderbroek en broek aan, dan T-shirt, trui en als laatste hun kousen. Ondertussen kon ik hun boterhammen klaarmaken, zonder stress! We waren nooit ergens te laat omdat de kinderen niet klaar waren of omdat ze niet wilden meewerken. Dankzij die structuur wisten ze exact wat ze moesten doen en wanneer ze het moesten doen. En later bleek dit onze redding.

Autisme vastgesteld

In het tweede leerjaar lieten we de oudste testen op autisme. De tekenen waren er, maar voor ons was hij gewoon een kind met speciale trekjes, één dat veel structuur nodig had. En we gaven die ook.

“Je bent goed bezig”

In therapie kregen we te horen: “je bent goed bezig”. En dat is toch wat elke mama wil horen, niet?! Als de professionals het zeggen, zal het wel zo zijn. Het doet deugd om te horen. Want mama zijn is op zich al moeilijk. Mama zijn van een kind met autisme maakt het alleen maar zwaarder. Volg je gevoel, gewoon doen en alles komt altijd goed. Dat werd ons motto.

Hij ontwikkelde social skills en wij leerden wat trucjes aan. Ruim je bord op werd ruim je bord, glas en bestek op. Want alles neemt hij letterlijk. Dus gingen we alles in stapjes benoemen. Als je gestresseerd en opgejaagd bent, is dat de hel! Vandaar de structuur en dat kloklezen. Ik blijf erbij, wat een fantastisch hulpmiddel. Nog een groot voordeel? Mijn kinderen konden al kloklezen, lang voor ze dat op school leerden!

Grappige herinneringen

Autisme zorgde bij ons zoals bij iedereen meer dan eens voor frustratie, maar het zorgt voor evenveel grappige momenten. Het sneeuwde en ik wou vroeger vertrekken om de jongens zeker op tijd af te zetten aan de bushalte. Eens aangekomen, kwam ook de bus aan. Die van 10 minuten eerder weliswaar, maar één die exact dezelfde route reed. “Maar dat is niet mijn bus.” Niemand zag het verschil, maar hij wel. Dus bleef hij staan en nam die bus niet. Hij moest en zou “zijn” bus naar school nemen en geen ander. En dus wachtte hij, in de kou. Puur omdat het zo moest, in zijn hoofd. Op dat moment frustrerend (en wat had ik medelijden), maar 10 jaar later blijft dit een enorm grappig verhaal aan tafel op zondagmiddag.

Hoge ups en lage downs

Bij hem is alles ofwel heel goed ofwel enorm slecht. Je leert ermee omgaan en onderscheiden wanneer iets ook effectief zo dramatisch is als hij doet uitschijnen. Het is alles of niets, maar dat betekent ook dat hij 1.000% voor iets gaat. Je weet nooit wat je moet verwachten, maar dat is net het mooie eraan. Autisme is een deel van hem, en wat een mooi deel. Zonder zou hij gewoonweg niet “hij” zijn. En wat zouden we ooit zonder hem beginnen …

Meer weten?

Heb je een kindje met een diagnose? Twijfel je of jouw kind wel binnen de 'norm' valt? Wat is dat, de 'norm'? Hoe ga je best om met kinderen die een 'etiketje' krijgen? De masterclass 'Opvoeden met etiketjes' is dé manier om meer inzicht te krijgen. Eline Claeys behandelt al deze thema's aan de hand van video's en een podcast. 

> MASTERCLASS OPVOEDEN MET ETIKETJES

Mama Baas Plus Masterclass Opvoeden met etiketjes 2
Mama Baas Plus Masterclasses

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes