5601fi.jpg

Druk, druk, druk... Hoe ga je om met stress als ouder? Vijf tips!

8/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Zeggen dat jonge ouders veel druk ervaren, is een open deur intrappen. Onze dagen zijn zo vol gepland, dat er nauwelijks een moment overblijft voor een adempauze. Bovendien willen we alles tegelijk: een goeie mama of papa zijn, een liefhebbende partner, de beste werknemer of collega, een goeie vriend of vriendin. We willen tijd voor onszelf, willen sportief zijn, gezond eten, de hipste series op Netflix volgen, en liefst nog een huis dat er altijd spic en span bijligt en dat nog een beetje Pinterest-waardig is ook. En dan zijn we verbaasd als de druk ons af en toe te veel wordt…

Uit onderzoek blijkt dat ouders met jonge kinderen de grootste tijdsdruk ervaren. Gaan werken, het huishouden en de opvoeding: de combinatie van al die domeinen zorgt voor behoorlijk wat tijdsdruk. Tel daar nog de sociale druk bij en de verwachtingen die we onszelf opleggen, en dan kan het ouderschap weleens behoorlijk overweldigend aanvoelen.

Massaal ploetermoederen (of -vaderen) dan maar? Of zijn er dingen die ons kunnen helpen om wat druk van de ketel te halen?

We delen graag enkele tips om beter om te gaan met tijdsdruk en sociale druk!

1. Bepaal wat voor jou echt belangrijk is

Ten eerste: er zijn maar 24 uren in een dag. Ten tweede: we zijn allemaal gewoon mensen, geen superhelden. Besef dus dat het onmogelijk is om alles te combineren. Misschien denk je dat andere ouders dat wel kunnen, maar dat is NIET het geval. Ook zij ervaren die druk. En misschien denken zij omgekeerd ook wel dat jij alles moeiteloos combineert. Niet dus ;-).

Het is daarom essentieel  om te bepalen wat voor jou echt belangrijk is. Waar ligt je prioriteit? Waar wil je meer tijd en energie in investeren, en wat kan eventueel op een lager pitje worden gezet? Kan je iets schrappen uit je agenda om meer tijd over te houden?

Het is daarnaast ook essentieel dat je leert om nee te zeggen en dat je je grenzen bewaakt. Misschien vind je het moeilijk om assertief te zijn. Misschien durf je niet ‘nee’ te zeggen, omdat je schrik hebt voor de reactie van anderen, om een goeie relatie te schaden of omdat je bang bent dat anderen jou niet meer gaan helpen wanneer jij hen nodig hebt. Probeer deze gedachten om te zetten. Het is niet omdat je niet altijd beschikbaar bent, dat je niet meer behulpzaam kunt zijn. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je ‘nee’ zegt? En je kan pas goed zorgen voor een ander, als je ook goed zorgt voor jezelf!

2. Maak tijd vrij voor vrije tijd

Als je mama of papa wordt, dan moet je een nieuwe balans in je leven vinden. Het voelt alsof je 24 uur op 24 ter beschikking moet staan voor je kinderen, en dat er geen moment meer overblijft voor jezelf. Toch is het essentieel om ook tijd voor jezelf te maken, ook al is dat een moeilijke evenwichtsoefening.

Alle verschillende rollen combineren als ouder, van mama of papa over partner tot werknemer en vriend(in), dat is een uitdaging. En veel ouders hebben dan de neiging om ontspanning en me-time op te geven, maar daarin schuilt net de grote valkuil.

Kinderen voelen zich veilig bij stabiele, ontspannen ouders. En net daarom is jouw veerkracht en die balans uitermate belangrijk: hoe meer ontspannen en ‘in balans’ jij je voelt, hoe meer ontspannen je kind is, en hoe meer veerkracht je aan jouw kind meegeeft.

Goed zorgen voor je kind betekent dus impliciet ook goed zorgen voor jezelf en tijd durven nemen voor jezelf.

3. Kijk anders naar de verwachtingen van anderen

Veel mama’s (of papa’s) zullen het allicht herkennen. Je weet dat je (schoon)moeder / vriendin / buurvrouw / … langskomt, en dus begin je als een gek op te ruimen en te poetsen. Want stel je voor dat ze zien hoe het er écht bij ligt thuis.

Stel jezelf de vraag wie je stress of druk bezorgt. Welke verwachtingen denk je dat die persoon van jou heeft? En vraag je daarna af of dat wel echt zo is, of dat jij gewoon dénkt dat die persoon iets van jou verwacht. Met andere woorden, klopt je perceptie over wat anderen van jou verwachten?

4. Leg jezelf niet te veel druk op

Alles start met de druk die je jezelf oplegt. Natuurlijk heb je het druk, als ouder met een jong kind of jonge kinderen, daar bestaat geen twijfel over. Maar je hebt die druk voor een stuk in eigen handen, het is een kwestie hoe jij je gedraagt.

Een paar tips om jezelf minder druk op te leggen:

  1.  Relativeer wat je ziet op sociale media: Vaak laten we ons, onbewust, leiden door de beelden op Facebook of Instagram. Van het ene spectaculaire evenement naar het andere, kinderen die piekfijn uitgedost zijn, een huis dat wel uit de boekjes lijkt te komen, … Weet dat er minstens evenveel ouders zijn die op datzelfde moment in huis aan het rommelen zijn of nog in pyjama in de zetel zitten. Echt, het zijn er meer dan je denkt!
  2. Durf hulp te vragen. Je denkt misschien: ik heb voor kinderen gekozen, dus ik moet het allemaal alleen kunnen. Maar is dat ook zo? Vroeger werden kinderen door de gemeenschap groot gebracht (it takes a village…). Niemand deed het ooit alleen, tot vandaag. En het is niet omdat je heel bewust voor kinderen hebt gekozen, dat het je nooit te veel kan / mag worden. Wees dus mild voor jezelf en aanvaard hulp: er staan zoveel mensen klaar om te helpen, maar dan moet je het wel willen aanvaarden.
  3. Pick your battles. Opvoeden is niet voortdurend de machtsstrijd aangaan. Natuurlijk is het belangrijk om duidelijke grenzen te trekken, maar je hoeft niet elke klein dingetje tot een machtsstrijd te maken. Dat zorgt alleen maar voor frustratie, en je wint er niks mee. Laat een aantal dingen los: laat je kind zelf bepalen hoeveel ze eten, welk boekje ze willen lezen voor het slapengaan, … Zo blijft het leuk en ontspannen.
  4.  Volg je gevoel. Opvoeden kan stresserend zijn, en al helemaal als je tegen je gevoel ingaat. Stel jezelf daarom een aantal vragen. Wat wil jij meegeven aan je kinderen? Wat vind je belangrijk? Welke waarden wil je meegeven? Zo kan je alles in perspectief zien, je opvoedingsdoelen ruimer bekijken en gaan voor een opvoedingsstijl die jou ligt.
  5. Neem je overtuigingen eens onder de loep. Welke overtuigingen heb jij over opvoeden? Helpen ze je vooruit, of geven ze je net stress? En durf je de overtuigingen die je stress bezorgen dan los te laten?

5. Praat erover

Sociaal contact is een belangrijke ontlader. Even je hart luchten, tot rust komen en ventileren kan ongelooflijk veel deugd doen. Het is een manier om los te laten, jezelf op te laden, ervaringen uit te wisselen en waardevolle tips te geven en te krijgen.

Stress en druk worden vaak groter wanneer je die opkropt en er niet over praat. Gewoon door je hart te luchten, klaren vaak al veel problemen op. Bovendien kan het heilzaam zijn om te merken dat anderen met dezelfde uitdagingen of moeilijkheden worden geconfronteerd en dat je er dus niet alleen voor staat.

Zelfs dat korte babbeltje met andere ouders aan de schoolpoort of in de supermarkt zijn belangrijk en doen deugd. Die kleine ontmoetingen doorbreken de dagelijkse rush. Gun jezelf dus ook de tijd voor dergelijke babbeltjes.

The kids are alright, nu de ouders nog

In onze masterclass ‘The kids are alright, nu de ouders nog’ vertelt Lies Clerx, klinisch en gezondheidspsycholoog, je alles wat je over parentale burn-outs moet weten. Ze legt uit wat een parentale burn-out is, welke fases er zijn, welke risicofactoren en welke oplossingen er zijn om uit deze situatie te geraken.

Parentale Burnout Masterclass
Mama Baas Plus Masterclasses