5141fi.jpg

‘Nee, er is niets mis, het is gewoon zwaar’

19/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Dat het leven met kleine kindjes soms aanvoelt als een constante strijd, weet ook de Amerikaanse schrijfster en mama Bunmi Laditan. Een tijdje geleden schreef ze een prachtig stukje op Facebook, over het feit dat er soms helemaal niets écht misgaat, maar dat het toch zwaar is. Ze omschrijft een typische ochtendshift, en dat het allemaal weleens durft door te wegen. En dat is zo herkenbaar, dat we het jullie niet willen onthouden.

Bunmi Laditan

Een aanslag op mijn zintuigen

Er is niets mis, het is gewoon zwaar. ‘Dit is ondraaglijk,’ denk ik terwijl ik luister naar het gekibbel van mijn kinderen. Het is nog donker buiten, maar zij zijn wakker en hun strijdlustige stemmetjes zijn een aanslag op mijn slaperige zintuigen. Er is niets mis, het is gewoon zwaar.

Mijn jongste schudt kwaad nee naar het ontbijt dat voor hem staat, zijn schattige mollige gezichtje zit verborgen achter zijn versleten knuffelbeer. Ik weet nochtans dat hij honger heeft. Ik zucht en draai mijn hoofd, waardoor ik geconfronteerd word met de stapel vuile vaat die ik gisterenavond had moeten doen, maar waar ik de energie niet voor had. Er is niets mis, het is gewoon zwaar.

Ik slaag er niet in mezelf en het huishouden te organiseren

Mijn twee oudste wroeten door de berg propere was, op zoek naar kousen. Het gebeurt dagelijks, maar toch slaag ik er niet in om mezelf en het huishouden te organiseren. Misschien vandaag? Hoogst onwaarschijnlijk. Ik maak snel lunches klaar die gezonder zijn dan wat ik te eten kreeg als kind, maar die op één of andere manier toch niet voldoen aan de normen van vandaag. Is kaas een bron van eiwitten? Er is niets mis, het is gewoon zwaar.

Ik trek mijn jas aan over mijn pyjama, en verzeker me dat mijn kinderen eruitzien alsof ze thuis een moeder hebben die zorg voor hen draagt. Goed genoeg. Als we nu niet vertrekken, zijn we te laat. Een van mijn kinderen vindt zijn schoen niet. Mijn jongste blijft naar de televisie staren. Hij is aan het eten nu. Uiteraard. Ik stop het eten in een zakje voor onderweg. Mijn oudste maakt zich zorgen over een toets en ik wou dat ik meer tijd had genomen om haar te helpen studeren. Mijn middelste maakt zich zorgen omdat ze de middelste is. Nota aan mezelf: ik moet haar meer aandacht geven (positieve aandacht). Mijn sleutels zijn spoorloos verdwenen. Er is niets mis, het is gewoon zwaar.

Het heeft me alleen wat grijze haren gekost

Uiteindelijk slagen we er allemaal in om te geraken waar we moeten zijn, en ik drink een warme zoete koffie die ik onderweg heb gekocht als een soort van gebed. De dag gaat verder, en het heeft me alleen wat meer grijze haren gekost. Er is niets mis, het is gewoon zwaar.

Het moederschap en het leven. Twee dingen die op zichzelf al rommelig zijn, maar als je ze combineert wordt het een smakelijk stoofpotje met serieuze brokken: dik en pruttelend met aardappels, wortels, kruiden en stukjes mals vlees met een kruidige saus. Om te eten op kamertemperatuur. Met iemand op je schoot die bedelt om een hapje, met de nek uitgestrekt als een schattig klein vogeltje.

Er is niets mis, het is gewoon zwaar.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes