mama's aan tafel

Een gezonde bekkenbodem: hoe je drank- en eetgewoonten je blaas en darmen beïnvloeden

14/06/2023

Gezondheid is niet alleen 'het afwezig zijn van ziekte', maar ook 'je goed voelen op fysiek, sociaal en emotioneel vlak'. Zo definieert de WHO de brede term 'gezondheid'. Maar wat kan je nu zelf doen om te zorgen voor een gezonde bekkenbodem in het dagelijks leven? Hedwig Neels vertelt hoe je drank- en eetgewoonten je blaas en darmen beïnvloeden. 

Je blaas reageert sneller en geïrriteerder op bepaalde stoffen in het lichaam. Cafeïne, alcohol, koolzuurhoudende dranken en pikante voeding kunnen je urine beïnvloeden en je blaas sneller irriteren, zodat ze wat zenuwachtiger of overactief wordt en je snel een sterke drang voelt om te plassen. Het tijdelijke of definitieve vermijden van die triggers kan heel nuttig zijn.

Net hetzelfde geldt trouwens voor je darmwerking. Merk je op dat je bij het eten van bepaalde voeding of bij bepaalde dranken sneller een sterke drang voelt om stoelgang te maken, of merk je misschien op dat de consistentie van je stoelgang wordt beïnvloed door wat je eet en drinkt? Dat kan absoluut, dat beeld je je zeker niet in.

Als je die veranderingen zelf voldoende onder controle kunt houden, moet je je daar geen zorgen over maken. Maar blijf je met vragen zitten of ben je soms te laat bij het toilet omdat je vaste of lopende stoelgang niet lang genoeg kunt ophouden? Dan is het zeker aan te raden om je bekkenbodemspieren extra te trainen én dit echt even te bespreken met een arts.

Je huisarts zal je misschien doorverwijzen naar de gastro-enteroloog. Eenvoudige tips over voldoende vocht- en vezelinname, supplementen die je stoelgang kunnen verzachten als je moeite hebt om die eruit te drukken of medicatie om je stoelgang net vaster te maken, kunnen helpen.

Het principe 'baat het niet dan schaadt het niet' geldt hier echter niet. Veel vrouwen hebben de neiging om zelf uit te zoeken welke (soms wel extreme!) aanpassingen van hun normale voeding en drankgewoonten hun probleem zouden kunnen oplossen. Maar extreme aanpassingen en zelfs verschillende vrij verkrijgbare supplementen (bijvoorbeeld stoelgangbevorderende thee met senna) kunnen op lange termijn een risico inhouden en wél schade berokkenen.

Laat je dus goed begeleiden en adviseren. Zie je door de bomen het bos niet meer? Word je overspoeld door berichten op sociale media over ideale voeding en superfoods? Zag je reclame over de nieuwste ideale producten of las je een artikel over voeding en vezels met een boeiende influencer? Ik wil je niet wantrouwig maken. En het is zeker zo dat sommige makkelijke, leuke en zelfs lekkere trucjes kunnen helpen! Maar blijf op je hoede, want soms vertellen ze echt onzin of is het gewoon niet van toepassing op jouw situatie.

Meer lezen?

Cover Bekkenbodemboek

Kinesitherapeut Hedwig Neels geeft in Het Bekkenbodemboek enkele belangrijke basisprincipes en preventieve guidelines mee voor een gezonde bekkenbodem. Ze legt uit hoe je bekkenbodemproblemen kunt vermijden, oplossen en hoe je best kunt omgaan met blijvende veranderingen of klachten. Met Het Bekkenbodemboek wil ze de onzekerheid en onwetendheid die veel vrouwen nog steeds rond dit onderwerp voelen wegnemen. Hedwig pakt de problemen op een positieve, empowerende manier aan, zonder ze te verbloemen. Het is een echte aanrader voor alle vrouwen met interesse in hun bekkenbodem en een uitstekend hulpmiddel om bekkenbodemproblemen uit de taboesfeer te halen.

 

  • Met herkenbare getuigenissen
  • Prachtige illustraties voor extra duidelijkheid
  • Boordevol toegankelijke info en tips

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes