7412fi.jpg

Gezonde voeding na je bevalling

2/07/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Een zwangerschap en bevalling zijn zeer ingrijpende gebeurtenissen die heel wat vergen van je lichaam. In de post-partumperiode moet dan ook alles in het teken van je herstel staan– naast zorgen voor je baby natuurlijk. Voeding is hier uiterst belangrijk. Je lichaam heeft een zware fysieke prestatie geleverd en hierbij je reserves uitgeput. Het is dan ook cruciaal om je energie- en nutriëntenvoorraden weer op te bouwen.

knuffel

Ongezond eten brengt je in een vicieuze cirkel

Wanneer je herstellende bent van je zwangerschap en je bevalling heeft je lichaam meer energie nodig. Veel vrouwen voelen dit van nature aan en zullen automatisch meer eten. Het is belangrijk om in deze periode bewust te kiezen voor gezonde voeding. Door de vermoeidheid ben je namelijk sneller geneigd om ongezonde keuzes te maken. Maar wanneer je uitsluitend overleeft op takeawaymaaltijden en ongezonde snacks geef je je lichaam niet wat het nodig heeft en krijg je nog minder energie. Hierdoor zul je nog minder zin hebben om gezonde keuzes te maken en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Het lijkt misschien iets meer moeite te kosten, maar door gezond te eten krijg je meer energie. Iets wat je in deze periode zeker kunt gebruiken. Niet alleen moet je energieniveau op peil gehouden worden, ook je nutriëntenvoorraden moeten weer aangevuld worden. Het is daarom ook aangeraden om je prenataal vitaminesupplement verder te nemen in het vierde trimester. Dit geldt ook voor vrouwen die geen borstvoeding geven.

knuffel

Diëten is uit den boze

Doordat je lichaam meer energie nodig heeft is een dieet tijdens het vierde trimester absoluut uit den boze. Niet in de vorm van calorierestrictie, noch in de vorm van uitsluiting van een bepaalde voedselgroep, bijvoorbeeld koolhydraten. Je lichaam heeft alle nutriënten nodig om te herstellen. Ook na de eerste 3 maanden raad ik je aan om geen crashdieet te volgen. Door een crashdieet zet je je lichaam namelijk onder onnoemelijk veel stress. Iets wat je echt niet kunt gebruiken wanneer je je aan je nieuwe leven moet aanpassen. Vermoeidheid, duizeligheid en haarverlies zijn allemaal bijwerkingen van een dieet waarbij je te weinig calorieën opneemt. Bovendien stijgt het risico op bepaalde ziektes zoals galstenen en kunnen er op lange termijn complicaties ontstaan door een tekort aan nutriënten.

Wanneer je gezond eet en regelmatig beweegt is dit voldoende om je zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Weet dat je lichaam maximaal 1 kg vet per week kan verbranden. Verlies je sneller gewicht, dan komt dit doordat je ook spiermassa verliest. Iets wat je koste wat het kost wilt vermijden! Maximaal 1 kg per week dus, maar liefst nog trager: 250 gram tot een halve kg per week. Dit verzekert gewichtsverlies op lange termijn.

De 80/20-regel

Gezond eten wil niet zeggen dat je te allen tijde superstrikte keuzes moet maken. Het is zeer belangrijk om te blijven genieten van je eten. De boog hoeft dus niet continu gespannen te staan. Probeer de 80/20-regel toe te passen als het op gezonde keuzes aankomt. Dit wil zeggen dat je 80% van de tijd gezonde voedingskeuzes maakt en 20% van de tijd gewoon eet waar je zin in hebt.

Quick healthy fixes

Welke mama van een pasgeboren kind heeft tijd, zin en energie om te koken? Juist ja, geen enkele. Gelukkig hoeft gezond eten niet gelijk te staan met uren kokkerellen. Met deze boodschappentips tover je in een handomdraai een voedzame maaltijd op tafel.

  1. Spendeer meer tijd in de versafdeling van je favoriete winkel. Toegegeven, dit zal ietsje duurder uitkomen, maar het is slechts voor een korte periode. Must-haves zijn: hummus, guacamole, zakje verse wokgroentjes, voorgesneden rauwkost, zakjes gewassen spinazie, geschilde patatjes…
  2. Je tweede favoriete plaats in de winkel wordt de diepvriesafdeling. Diepvriesproducten zijn goedkoper dan verse en bevatten vaak meer nutriënten omdat ze rijp geoogst zijn en meteen ingevroren werden. Spinazie, soepgroenten en bevroren fruit vormen een ideale voorraad voor jouw diepvriezer.
  3. In de conservenafdeling ga je op zoek naar rode kidneybonen, linzen, mais en kikkererwten. Dit is misschien ietsje minder gezond dan vers, maar het maakt het klaarmaken wel haalbaar!

boek

Meer lezen?

Sportvoedingsdeskundige, personal coach én kersverse mama Jennifer Cnops weet alles over een fitte en gezonde zwangerschap en een vlot herstel nadien.

Vanuit haar uitgebreide wetenschappelijke achtergrond als doctor in de bio-ingenieurswetenschappen, vertelt ze je per trimester wat er allemaal bij jezelf en je baby verandert, hoe je je lichaam fit kunt houden en welke voeding jou en je baby optimaal ondersteunt tijdens de zwangerschap.

Voor meer informatie over het boek, klik hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes