huilende baby

Soms ga ik bijna door het lint. Wat moet ik dan doen?

20/06/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- Forget the mistake. Remember the lesson. -

HEEL SOMS KAN HET GEBEUREN DAT JE DE PEDALEN VERLIEST en je je baby te hardhandig aanpakt. Je schudt ermee, trekt aan een armpje, legt je baby hardhandig neer of zwiert hem ergens waar hij gelukkig zacht neerkomt. Dit komt vaker voor dan we denken, waarmee ik het niet goedkeur. Maar door het grote taboe errond kunnen vrouwen zich hierover ook niet uiten en zoeken ze soms te laat hulp, met alle gevolgen van dien.

Als het al een aantal keren is gebeurd, wees dan eerlijk met jezelf: ja, het was te hardhandig, ja, het deed pijn, ja, het was daarom dat de baby nog harder begon te huilen. Steek je kop niet in het zand, maar zoek hulp. Een paar keer hardhandig omgaan met je baby gaat gemakkelijk over in kindermishandeling. Dat wil je niet. Geloof me. Als dit één keer is gebeurd, dan moet je je voornemen om het geen tweede keer te laten gebeuren, en kunnen de onderstaande tips je helpen.

Neem afstand

Soms is het echt nodig om even afstand te nemen. Doe dit wanneer je voelt dat je opnieuw de pedalen verliest. Verplicht jezelf om afstand te nemen. Leg je baby op een veilige plek waar hij zich geen pijn kan doen en ga even de kamer uit. In een andere kamer zet je je op de grond en tel je tot tien. Je kunt ook water over je polsen laten lopen. Adem een aantal keren diep in en uit. Wanneer je er klaar voor bent, ga je terug.

Leer mediteren

We denken te vaak dat we niets proactiefs kunnen doen om rustig te blijven. Nochtans is het zo dat je, als je regelmatig mediteert of ontspanningsoefeningen doet, daarvan de vruchten plukt wanneer je het nodig hebt. Je geest heeft zich namelijk geoefend in het rustig worden.

En hoe meer oefening je je geest hebt gegeven, hoe gemakkelijker je dat kunt oproepen op stressmomenten. Mediteren kun je leren en is eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk. Achteraan in het boek vind je een aantal nuttige links en boeken. Maar ik geef je alvast een eenvoudige oefening mee die je elke dag kunt doen. Ze duurt maar 5 minuten:

  • ga zitten;
  • wat gebeurt er in mij;
  • hallo zeggen;
  • ademhaling;
  • lichaam;
  • acceptatie.

Stap 1: Ga rustig zitten in een actieve zithouding.

Dit betekent, niet te ontspannen (zodat je niet in slaap valt) en niet te gespannen (zodat je niet onmiddellijk overal pijn krijgt). Zet je wekkertje op je telefoon op 5 minuten, zodat je je daarover al geen zorgen meer hoeft te maken. Je kunt je ogen open houden of gesloten, dat mag je zelf kiezen. Je kunt op een stoel zitten of op een meditatiekussen.

Stap 2: Wat voel je juist op dit moment?

Waar heb je misschien pijn in je lichaam? Wat denk je? Wat gebeurt er? Wat heb je nodig? Wat zijn je verlangens, angsten en twijfels?

Stap 3: Begroet alles wat er voorbijkomt, zonder oordeel.

Zeg vriendelijk ‘goeiedag’ tegen alles. Ja, ook tegen die boosheid of die teleurstelling. Alles mag er zijn.

Stap 4: Concentreer je nu op je ademhaling.

Je hoeft er niets aan te veranderen, maar word je er gewoon bewust van. Hoe adem je: snel of traag, kort of lang, hoog of laag? En wat voor ademhaling heb je: buikof borstademhaling? Laat het ook weer gebeuren.

Stap 5: Terwijl je rustig verder ademt, maak je een reis door je lichaam.

Waar voel je spanning? Wat doet er pijn? Waar voel je ontspanning? Wat zou je graag anders voelen bij je lichaam? Blijf rustig doorademen.

Stap 6: Aanvaard wat er is.

Je hoeft er niets aan te veranderen. Wees mild voor jezelf. Spreek jezelf kalmerend toe: ‘Het is oké. Alles komt in orde. Ik mag zijn wie ik ben. Ik mag er zijn. Ik ben oké. Ik kan dit.’ Herhaal dit een paar keer. Kies één zinnetje dat goed bij je past, dat je gemakkelijk kunt uitspreken en dat jou in deze fase van je leven ook echt helpt. Herhaal dit een aantal keren.

Wanneer je er klaar voor bent, kun je je ogen weer openen. Schrijf het zinnetje op een post-it en plak het op de koelkast. Je kunt deze oefening elke dag herhalen.

Zoek hulp

Wanneer je merkt dat je jezelf niet onder controle kunt houden of je krijgt er zelf te veel last van, dan zoek je het beste een coach of therapeut die jou kan helpen.

Meer lezen?

Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal? Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

 

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes