berlijn

20 kindvriendelijke tips voor een citytrip naar Berlijn

1/08/2024

Een paar jaar geleden trokken mijn zoon (9) en ik in de krokusvakantie met ons tweetjes naar Berlijn. Ik was er tien jaar eerder al eens geweest, en deze citytrip bevestigde het idee dat ik toen al had van de Duitse hoofdstad: het is een hippe, bruisende stad waar heel wat te beleven valt. Dat het ook een kindvriendelijke stad is, merkte ik al snel tijdens de voorbereidingen. Ik vond heel wat toffe activiteiten waar zowel de zoon als ikzelf blij van werden, en dus stapten we met een tjokvol programma het vliegtuig op. Het was duidelijk: we zouden ons daar niet vervelen. Ik deel graag onze tips!

1. Fietstocht

We arriveerden de vrijdagavond laat in Berlijn en zochten meteen ons bed op in het hotel, zodat we de zaterdag goed uitgerust aan ons drukke programma konden beginnen. Het eerste wat er gepland stond, was een fietstocht met Berlin on Bike. In 3,5u zouden we langs de belangrijkste highlights van de stad rijden, terwijl we (Nederlandstalige!) uitleg kregen door een gids.

Ideaal als kennismaking dus, en ook prima geschikt voor kinderen. Kleine kinderen kunnen achterop de fiets, grotere kinderen fietsen gewoon zelf. In totaal leg je zo’n 15 à 20km af, maar het tempo is haalbaar en je stopt regelmatig, dus dat lukt vlot.

Zo zagen we tijdens onze eerste uren in de stad al meteen heel wat, van overblijfselen van de Muur over de Reichstag en de Brandenburg Tor tot het Holocaust Memorial en de kleine straatjes in de Hackesche Hofe. Heel leuk om meteen wat eerste indrukken op te doen van de stad én daar meteen wat achtergrondinformatie bij te krijgen!

2. East Side Gallery

Daarna stapten we de tram op richting East Side Gallery. Dat is een overgebleven stuk van de Berlijnse Muur dat door 118 verschillende artiesten werd beschilderd. Het ‘openluchtmuseum’ is 1,3km lang en je vindt er oa de bekende afbeeldingen van een Trabantje (de typische auto uit Oost-Duitsland) dat door de muur komt en van ‘De Broederkus’. Heel tof, al die street art!

East Side Gallery
East Side Gallery

3. Computerspielemuseum

Computerspielemuseum

De zoon houdt wel van gamen (understatement) en dus had hij het ‘computerspelletjesmuseum’ in Berlijn met stip aangeduid. Het museum geeft een overzicht van computers en computerspelletjes door de jaren heen. Een echte trip down memory lane dus! En het leuke: je kan niet alleen vanalles bekijken, maar kan ook zelf allerlei spelletjes uitproberen. Van racen op een moto over Fruit Ninja tot Pacman, je kan het allemaal uitgebreid testen. Al moet je soms wel even geduld hebben, want iedereen wil die spelletjes natuurlijk spelen.

Het museum is niet supergroot, maar is een leuk tussendoortje met kinderen (of volwassenen) die houden van gamen. En zo sloten wij een goedgevulde eerste dag af in Berlijn.

4. Brandenburger Tor / Reichstag / Holocaust Memorial

Onze tweede dag startten we aan de Brandenburger Tor, één van dé symbolen van Berlijn. Die hadden we de dag ervoor al gezien van op de fiets, en nu namen we iets uitgebreider de tijd om die buurt te verkennen.

Brandenburger Tor

Heel handig: er liggen een aantal toeristische hotspots op een boogscheut van die Brandenburger Tor. Zo is het Holocaust Memorial een echte must see: dat is een plein vol met “betonblokken” dat de miljoenen Joodse slachtoffers uit WOII symboliseert, opgericht precies op de plaats waar de bunker van Goebbels zich bevond. Om heel stil bij te worden …

Holocaust Memorial

Ook een aanrader: de Reichstag is een imposant gebouw met een moderne glazen koepel. En neem even de tijd om aan de achterkant aan het water langs de verschillende regeringsgebouwen te lopen, een prachtig en rustig plekje in de stad.

reichstag

Al deze hotspots zijn indrukwekkend, zodat ook kinderen hun ogen uit kijken. En met een woordje uitleg (vb over de holocaust) zijn ze helemaal mee.

5. Potsdamer Platz

Ook de Potsdamer Platz is een toeristische hotspot. Vóór WOII was het een levendig plein, maar tijdens de oorlog werd de bebouwing grotendeels verwoest. En met de komst van de Muur kwam dit plein in een soort ‘niemandsland’ te liggen.

Na de val van de Muur werd er jarenlang gewerkt in de buurt, maar nu vind je er heel wat moderne gebouwen (zoals het hypermoderne Sony-Center), een theater, cinema, … Het is een toffe plek met een coole vibe. ’s Avonds wordt het ‘dak’ van het Sony-Center ook verlicht en dat biedt een mooi zicht voor klein en groot.

Sony Center

6. Legoland Discovery Centre

Lego Discovery Centre

Aan de Potsdamer Platz vind je een Walhalla voor kleine bouwers: het Legoland Discovery Centre. Dat bestaat uit verschillende onderdelen: Berlijn in het klein (bekende plekken nagebouwd in Legoblokjes), een ritje op een ‘draak’, een Lego-fabriek waar uitgelegd wordt hoe blokjes worden gemaakt, een Lego Ninjago parcours, een plek om autootjes te bouwen en ermee te racen, een plek voor Lego-workshops, …

Wij hadden op voorhand even getwijfeld of we dit wel wilden doen, aangezien mijn oudste zoon niet de grootste Lego-fan is (in tegenstelling tot zijn broer), maar we waagden het er toch op. En daar waren we uiteindelijk heel blij om, het zat heel leuk in elkaar en wist ons zeker te boeien.

Onze tweede dag sloten we af met een aperitiefje terwijl we genoten van het zicht op het verlichte Sony Center.

7. KaDeWe

Op dag 3 gingen we eerst langs in het ‘KaDeWe’, oftewel het Kaufhaus des Westens, een luxueuze shoppingmall. Op de vierde verdieping vind je daar de speelgoedafdeling die behoorlijk indrukwekkend is. Kinderen kijken er gegarandeerd hun ogen uit.

En terwijl we daar toch waren, gingen we ook naar het eetgedeelte op de 6de/7de verdieping waar je (onder andere) de mooiste gebakjes en broodjes vindt. Ideaal voor een onbijtje!

8. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Gedächtniskirche

Deze kerk ligt vlakbij het KaDeWe en werd gebouwd ter ere van de stichter van het Duitse keizerrijk. Tijdens bombardementen in WOII werd de kerk echter zwaar beschadigd en er bleef nog maar een gedeelte van over. In 1956 werd besloten de kerk te renoveren, en architect Egon Eiermann wilde de kerk omtoveren tot een moderne nieuwbouw. Na heel wat protesten werd echter besloten de ruïne van de kerk te laten staan, en de nieuwbouw er net naast te bouwen.

Het is behoorlijk indrukwekkend om de kerk nog net zo te zien als tijdens de oorlog, en om geconfronteerd te worden met de impact van de bombardementen.

9. Zoologischer Garten

Op een boogscheut van het KaDeWe vind je de Zoologischer Garten, een ruim opgezette dierentuin. Je kan tickets kopen voor de zoo, voor het aquarium, of voor allebei. We gingen enkel naar de zoo, waar ook een panda met haar twee kleintjes te zien was. Altijd leuk!

zoo

10. M&M Store

Vlakbij de dierentuin ligt de Kurfürstendamm, een bekende winkelstraat in Berlijn. Je vindt er onder andere de M&M store, en oh my god, die is gigantisch! Drie verdiepen hoog, met alle mogelijke kleuren en smaken, een M&M café en alle mogelijke goodies van M&M die je je maar kan indenken. Ik heb zo’n licht vermoeden dat mijn zoon deze winkel niet snel zal vergeten. Ideaal voor als het enthousiasme wat zou gaan liggen zijn bij je kids!

11. Hard Rock Café

In diezelfde Kurfürstendamm ligt ook het Hard Rock Café. Niet meteen typisch Duits, maar we hadden er toch een geslaagde avond, met een leuke sfeer, lekker eten, vriendelijke bediening, muziek en speciale ‘souvenirs’ zoals een gitaar gemaakt uit een stukje Berlijnse Muur. En zo werd ook dag 3 met een grote glimlach afgesloten.

Hard Rock Café

12. Alexanderplatz (Weltzeituhr / Fernsehturm)

Onze voorlaatste dag startten we aan alweer een bekend plein: de Alexanderplatz. Dit historische plein in Oost-Berlijn zal op zichzelf geen schoonheidsprijzen winnen, maar er valt wel heel wat te zien.

Zo vind je er de ‘Weltzeituhr’: een grote wereldklok waarop je de huidige tijd kan zien van 148 grote steden over de hele wereld.

Weltzeituhr
Fernsehturm

En natuurlijk heb je er ook de Fernsehturm, een televisietoren van 368m met bovenaan een uitzichtplatform en restaurant. Tip: aan de toren is er een soort “ingebouwde trampoline” op het plein, ideaal om je kind zich even te laten uitleven.

We kochten tickets om met lift naar boven te gaan en werden daar getrakteerd op een mooi uitzicht over de stad. Omdat we dit al eerder aan het einde van onze trip deden, konden we ons op die manier goed oriënteren en vanuit de lucht nog eens bekijken waar we allemaal al geweest waren. “Kijk, daar zie je de Brandenburger Tor! Oh en daar, heb je het Holocaust Momunument gezien?” Een leuke samenvatting van wat we al hadden gedaan.

13. DDR-museum / Dom

Vlakbij de Alexanderplatz vind je de Berliner Dom, een indrukwekkende kerk. Wij gingen er niet in, maar bekeken de kerk alleen langs de buitenzijde.

Dom

Net voorbij de Dom heb je het DDR-museum, een interactief museum dat een goed beeld geeft over Oost-Duitsland en hoe het er vroeger aan toe ging. Er zitten leuke dingen bij voor kinderen, zo kunnen ze zelf even plaatsnemen achter het stuur van een Trabantje, en je krijgt ook te zien hoe een slaapkamer / keuken / badkamer / woonkamer / … er vroeger uitzag. Best leuk ter afwisseling.

DDR-museum

De Dom ligt trouwens op het ‘Museuminsel’ (het museumeiland) van de stad, waar je heel wat (kunst)musea vindt. Die lieten wij aan ons voorbij gaan, een mens moet nu eenmaal keuzes maken ...

14. Tempelhofer Feld

Tempelhofer Feld

Na het DDR-Museum hadden we nog wat tijd over, dus namen we de metro en gingen we richting Tempelhofer Feld. Dat is een voormalige luchthaven, waarbij beslist werd om de start- en landingsbanen te laten zoals ze zijn en open te stellen voor het publiek. Het is nu dus een heel groot park, waar kinderen naar hartelust kunnen fietsen / steppen / skaten op het asfalt.

Het was behoorlijk fris toen wij er waren, en we hadden geen wieltjes bij ons, dus hielden we het bij een korte wandeling over de startbanen. Toch fascinerend om zoveel ruimte te zien in zo’n grote stad!

15. Ritter Sport

En zo was het alweer tijd voor onze laatste (halve) dag in de Duitse hoofdstad. Maar geen nood, we hadden nog een paar leuke activiteiten opgespaard.

We trokken eerst richting Unter den Linden (de Champs-Elysées van Oost-Berlijn) en het mooie plein de Gendarmenmarkt, waar we een afspraak hadden in Ritter Sport.

Je kent ze wel, die vierkante repen chocolade van Ritter Sport. We hadden ons ingeschreven voor een workshop waarbij we zelf onze eigen repen (inclusief verpakking) konden maken. Leuke activiteit (en meteen een prima cadeautje voor de thuisblijvers)!

Ritter Sport

Ook de winkel zelf is de moeite om eens te bekijken.

Ritter Sport

16. Luchtballon Welt Balloon

Onder het motto ‘going out with a bang’ besloten we onze laatste uurtjes in Berlijn goed te spenderen: we stapten in een luchtballon om met een spectaculair uitzicht over de stad te ‘zweven’. Al moet ik daar meteen een kanttekening bij maken: het is geen gewone luchtballon, want de Welt Balloon blijft met een kabel vasthangen aan de grond – maar je gaat wel degelijk 500m de lucht in.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik een beetje stond te trillen op mijn benen (held-met-hoogtevrees als ik ben), maar na de nodige gewenning was het puur genieten.

Welt Balloon
Welt Balloon

We hadden het geluk dat we bijna alleen waren (er was behalve ons maar één koppel mee naar boven) zodat we rustig in alle richtingen konden kijken. Bovendien hadden we (heel onze trip) fantastisch weer (koud maar zonnig), zodat we ver konden kijken. Een fantastische ervaring, en de perfecte afsluiter van onze trip!

Welt Balloon

17. Aanduidingen Berlijnse Muur

Tot slot nog wat algemene tips voor een trip naar Berlijn. Als je door Berlijn wandelt, kijk dan ook goed naar de grond. Telkens je van West- in Oost-Berlijn komt of omgekeerd, zie je de aanduiding op de grond staan waar de Berlijnse Muur vroeger stond. Leuk om je kinderen die aanduidingen telkens te laten spotten en zo te merken hoe vaak je (ongemerkt) van het ene deel in het andere loopt.

Muur

Aan de Gedenkstätte Berliner Mauer en Grenzhaus Bernauer Strasse krijg je trouwens ook een goed beeld van de Muur en kan je heel wat info terugvinden. Wij passeerden daar tijdens de fietstocht op onze eerste dag, en kregen er toen ook een uitgebreide uitleg bij.

Muur

En dan is er natuurlijk nog Checkpoint Charlie – maar dat is eerlijk gezegd nogal een tourist trap. Wij passeerden er (omdat we vlakbij op hotel zaten), maar op zich is het niet echt de moeite.

18. Beer van Berlijn

Op de vlag van Berlijn prijkt een Beer, en die is meteen ook een symbool van de stad. En zo komt het dat je op héél veel plaatsen beelden van een beer tegenkomt. Ook dit kan een leuke uitdaging zijn met kinderen: probeer zoveel mogelijk beren te spotten!

Beer

19. Ampelmännchen

Leuk weetje: in het voormalige Oost-Duitsland zagen de mannetjes op de verkeerslichten er anders uit. Het Oost-Duitse ‘Ampelmännchen’ (verkeerslichtmannetje) heeft een hoedje op en loopt met opgeheven armen als het groen is of staat met de armen wijd als het rood is. Dat mannetje is een symbool geworden, en omdat het zo in de smaak viel wordt het ondertussen ook gebruikt in West-Berlijn. Er zijn zelfs heuse souvenirshops met alléén maar dingen van het ‘Ampelmännchen’. Leuk voor kids om eens alle mogelijke gadgets te bekijken in zo’n winkel.

20. Berlin Welcome Card

Tot slot nog een tip om geld te besparen: ik kocht een Berlin Welcome Card voor de periode waarin wij in Berlijn waren. Met die kaart kon ik gratis het openbaar vervoer nemen én mocht Leon gratis met mij mee (er mogen tot 3 kinderen onder de 14 gratis mee). Bovendien krijg je met die kaart korting op heel wat attracties, zeker de moeite dus om eens te bekijken.

Fijne trip gewenst! 

 

Deze blog verscheen eerder op MAMoiselleBlogt

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes