Pak je koffers: de Loirestreek met kinderen
Wat is er nu zo speciaal aan de Val de Loire?
Het cultuurlandschap van de Loirestreek maakt deel uit van het werelderfgoed van de UNESCO. De streek is qua oppervlakte de meest uitgestrekte regio van Frankrijk. Veel Franse koningen, kunstenaars en beroemde schrijvers zijn gevallen voor dit mooie gebied langs de Loire en hebben zich hier gevestigd. Het is ook een paradijs voor fietsers: de véloroute bestaat uit 800km goed onderhouden, veilige routes die lopen van het dorpje Cuffy tot aan Brévin-les-Pins aan de Atlantische oceaan. En de natuur is er prachtig. Er zijn in Val de Loire 3 natuurparken waar rivieren stromen door groene landschappen, moerassen en bossen van de Sologne en grotwoningen die in de rotsen zijn uitgehouwen.

Grootse dingen waar kinderen van achterover vallen
Wie de Loirestreek zegt, zegt kastelen. Je kunt er niet omheen, die vind je overal langs de Loire. Er zijn in totaal 19 Renaissance kastelen te bezoeken, en wij bezochten de meest indrukwekkende: Château de Chambord. En het was inderdaad heel impressionant. Het is een kwestie van het bezoekje wat in te kleden. Wij brachten verhaaltjes over ridders, feeën en draken om de kinderen gefascineerd te houden. Maar zelfs zonder onze verhalen keken ze hun ogen uit. Het uitzicht vanop de torens, de enorme trappen, de prachtige schilderijen en de sprookjesachtige tuinen zijn gewoonweg prachtig. We vonden ook de weg naar de paardenstallen en de ridderspelen, en welk kind houdt daar nu niet van?

In Blois wonen er draken, misschien wisten jullie dat niet? Elk halfuur kun je ze bewonderen op de gevel van “La maison de Magie“, een huis waarin het allemaal rond goochelaars, toverkunst en illusie draait. Soms een beetje schrikken, vaak lachwekkend maar meestal onbegrijpelijk. Ideaal om met de kinderen te doen. Terwijl de kinderen reikhalzend uitkijken naar de draken die tevoorschijn komen, kun je rustig een terrasje doen. Win-win.

Maar anders is Blois zelf ook een bezoekje waard, het stadhuis heeft een botanische tuin waar je je ogen uitkijkt. Je vindt er een speeltuin, de kinderen kunnen er met leuke fietsjes rijden en het uitzicht op de stad is indrukwekkend. Een oase van rust in een toeristische stad. Het is er ideaal om te picknicken.

En natuurlijk mogen we de vele trappen van Blois niet vergeten. De mooiste zijn zonder twijfel de trappen “Denis Papin”. Die trappen zijn zo bestickerd, dat ze net een reusachtige waterval lijken. Ik hoorde mijn kinderen niet klagen om die honderden trappen omhoog te klimmen. Eenmaal bovenaan kun je ze belonen met een ritje op de draaimolen en een ijsje. Als dat nu niet goed uitkomt.

De majestieuze Loire, daar kun je al zeker niet naast kijken. De oevers zijn niet omgebouwd tot plages zoals ze bij ons zouden doen. Je raakt eigenlijk niet zomaar aan het water. De oevers zijn vaak dichtbegroeid en het water is te diep. Je kan wel mooie wandelingen maken langs de oevers, en in Chaumont-sur-Loire vonden we toch een plaatsje waar we konden pootjebaden. Met de voetjes tussen de visjes en genieten van het uitzicht.

We traden ook een dag in de voetsporen van Leonardo da Vinci. De kunstenaar en uitvinder verloor zijn hart aan Amboise, hij bewoonde er het Clos Lucé tot aan zijn dood. Het kasteel en het park errond is nu opengesteld voor publiek. In het park staan gigantische machines die gebaseerd zijn op zijn schetsen: een tank, een helikopter, zweefbrug, stoomboot, schroef van Archimedes en een waaiervormig kanon. De kinderen worden uitgenodigd om te experimenteren in een prachtig decor.

Kleine, fijne dingen om te ontdekken
Zo ver je kon kijken zag je wijngaarden. Hier vind je de beroemde wijnen zoals de Saumur, Chinon, Muscadet, Layon,.. De wijnboeren vertellen je graag hun verhalen, in de wijngaard zelf, of in een wijnkelder, maar ook in musea en de Maisons des Vins…
Maar wat mij echt deed smelten waren de zomerse zonnebloemvelden. Ik werd er toch even stil van.

Zou ik het aanraden?
We hadden de eerste 4 dagen geen geluk met het weer, waardoor we nogal wat van ons to-do-lijstje moesten schrappen. Blois verkenden we maar liefst 3 keer voor we alles gezien hadden, maar ook omdat de kinderen maar geen genoeg kregen van de draken. Wat mij vooral zal bijblijven is de natuur en de kinderen die op ontdekking gingen. Experimenteren, onderzoeken, ogen de kost geven,… dat was het mooiste aan onze reis.
Voor ons werkt het, voor anderen misschien niet. Ben je een zonneklopper, dan is het niks voor jou. Maar geniet je net als wij van bovenstaande grote en kleine dingen, dan zou ik zeggen: doen! Het is slechts 500 km rijden, en je waant je in een echte sprookjeswereld tussen de kastelen en de zonnebloemen.
Deze blog verscheen eerder op Zeg maar Babs.