7667fi.jpg

Geen ‘pipi in de broek’ bij het niezen? Tips voor je bekkenbodem

5/10/2021

Je weet dat je mama bent … als niezen gelijkstaat met een beeje ‘pipi in de broek’. De vrouwelijk bekkenbodem staat onder heel wat druk. Rechtop lopen, maar vooral een bevalling: het kan voor problemen zorgen die nog altijd in de taboesfeer zitten. Tijd om dat taboe te doorbreken!

Een antwoord op enkele veelgestelde vragen over omgaan met extra inspanning en bekkenbodemproblemen.

1. Kan ik ooit droog op een trampoline springen?

Hoe herkenbaar! De vraag die (jonge) mama’s zich het vaakst stellen. Zorgeloos met je kinderen springen op een trampoline … heerlijk, maar niet evident.

De trampoline doet de bruikdruk en de grondreactiekracht naar je bekkenbodem sterk stijgen. Iets te veel biomechanica? Tijd voor een eerlijk en concreet antwoord: het valt niet te garanderen dat je geen urine verliest. Heb geduld, train je bekkenbodemspieren, stel vragen aan je gynaecoloog als je onzeker bent en … praat erover.

Bekkenbodemproblemen bij niezen

2. Wat doe ik het best als ik hoest of nies om geen urine te verliezen?

Probeer je lichaam voor te zijn. Voel je het aankomen? Trek dan eerst je bekkenbodem samen voor je hoest of niest.

Heb je last van POP, een verakking van de blaas of de baarmoeder? Probeer dan te hoesten zonder al te veel in elkaar te krimpen. Als je te veel cruncht, zoals je zou doen bij een sit-up, dan stijgt je buikdruk nog meer. Probeer eens te hoesten of niezen met je romp opwaarts, alsof je naar de lucht niest of hoest.

3. Hoe vermijd ik overdreven druk bij heffen en tillen?

Hef je iets zwaars op, laat dan stoom af. Blaas uit, laat de luchtdruk naar boven verdwijnen en vermijd onderdruk naar je bekkenbodem. Het helpt niet altijd, maar toch soms.

Ook allerlei trucjes kunnen het extra drukken in je buik wat verlichten:

  • Het gewicht verdelen over beide armen.
  • Steunpunten zoeken met je lichaam.
  • Een heflift gebruiken om iets op te tillen.
  • Een rolwagentje gebruiken in plaats van alles te dragen.

Maar de beste tip? Span je bekkenbodemspieren op, terwijl je blow before you go toepast tijdens het zwaarste deel van je opdracht.

4. Bestaan er trucjes om lekjes te vermijden bij een lachbui?

Ook hier gelden dezelfde tips als bij vraag 3. Span je bekkenbodemspieren krachtig samen, want je lachbij doet je buikspieren aantrekken, verhoogt de druk naar beneden en misschien houden je sluitspieren dat niet genoeg tegen.

Dus: span goed op om stressincontinentie te vermijden, maar vergeet niet dat je blaas ook centraal gestuurd wordt. Als je dus wat gevoeliger bent voor die overactieve blaasklachten en je blaas tijdens je lachbui denkt dat het haar beurt is, kan de dran om te plassen nog meer toenemen. Of je kan mogelijk je volledige blaasinhoud verliezen.

Probeer dit proces stop te zetten door heel bewust en krachtig je bekkenbodemspieren op te spannen.

Het bekkenbodemboek

Meer lezen?

Wil je graag meer lezen over dit thema? In ‘Het bekkenbodemboek’ geeft specialiste Hedwig Neels enkele belangrijke basisprincipes en preventieve guidelines mee voor een gezonde bekkenbodem. Met dit boek wil ze de onzekerheid die veel vrouwen nog altijd voelen rond dit onderwerp wegnemen.

‘Het bekkenbodemboek’ van auteur Hedwig Neels vind je op de webshop van Lannoo.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes