Dossier: het leven van een werkende mama
Werken vóór je mama bent
Je bent een jonge vrouw vol ambities. Volop aan een carrière aan het bouwen. Een zwangerschapstest toont het begin aan van een groot avontuur. Maar hoe zit dat met je job? Moet je even alles on hold zetten?
Niet meteen, tenzij je via werkverwijdering tijdelijk stopt met werken omdat je werkomgeving risico’s met zich mee brengt. Anders kan je het grootste deel van je zwangerschap gewoon gaan werken. De kwaaltjes zoals rugpijn en ochtendmisselijkheid zal je er dan wel bij moeten nemen. Naar het einde van je zwangerschap toe is het tijd om jezelf een beetje voor te bereiden op de komst van een nieuw gezinslid, en gaat je zwangerschapsverlof in.
In totaal heb je recht op vijftien weken zwangerschapsverlof als werkneemster; als zelfstandige is dat twaalf weken. Vóór de geboorte mag je maximaal zes weken opnemen (als zelfstandige drie weken) waarvan één week verplicht is. Zwanger van een meerling? Dan mag dat wel wat meer zijn! Als je een meerling verwacht, dan duurt het moederschapsverlof zeventien weken (dertien weken als zelfstandige), maar dat kan verlengd worden tot negentien weken. Adopteer je een kindje? Dan kan je zes weken adoptieverlof nemen. Papa of meeouder heeft minder geluk. Zij krijgen maar vijftien werkdagen vrijaf.
Moederschapsbescherming
In Vlaanderen heb je als zwangere of net bevallen vrouw recht op moederschapsbescherming. Wat houdt dit in?
- Het moederschap mag geen aanleiding geven tot discriminatie.
- Zwangerschapstest positief? Laat het weten aan je werkgever! Vanaf dan ben je beschermd tegen ontslag.
- Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan mag je geen overuren maken (héél handig excuus!)
- Een zwangere vrouw mag niet verplicht worden nachtarbeid uit te voeren gedurende een periode van acht weken voor de uitgerekende datum. Geen idee wanneer dit is? Bereken hier je uitgerekende datum.
- Werken op arbeidsposten of productieafdelingen waar jij of je kindje een gezondheidsrisico loopt? No way. Arbeidsomstandigheden moeten dan aangepast worden of je moet tijdelijk stoppen met werken.
Werken als je mama bent
Direct terug aan de slag nadat je bevallen bent? Nee bedankt. Je hebt een beetje tijd nodig om te settelen, een nieuw ritme te vinden… Je hebt minstens negen weken de tijd om (rustig) te settelen en gewend te geraken aan je nieuwe gezinslid. Is je zwangerschapsverlof voorbij? Dan kan je terug aan de slag gaan.
Is fulltime werken toch wat veel nu? Of past je job niet meer bij je huidige leven? Loopbaancoaching kan je helpen om keuzes te maken die bij je passen. Een loopbaancoach is niet iemand die je even vertelt waar je moet werken, maar samen met jou legt hij een puzzel. Zo kan het zijn dat je op dezelfde werkplaats blijft waar je nu bent maar bijvoorbeeld vier vijfde gaat werken (kan wel wat voordelen hebben). Of het kan ook zijn dat je een hele carrièreswitch maakt. Laat je niet beïnvloeden en kies wat het beste is voor jou en je gezin.
Schuldgevoelens
Het nest even willen verlaten en op het werk je eigen ding doen: daar is niks verkeerd aan. Je bent iemand met capaciteiten, talenten en zin in persoonlijke groei. Toch kan je als mama het gevoel hebben dat je jouw kindje even in de ‘steek laat’. Je kindje is je meest kostbare bezit. Enkel de beste onthaalmoeder of de beste crèche is goed genoeg voor jouw kindje.
Hoe maak je deze keuze? Dat is een persoonlijke beslissing. Natuurlijk kan het geen kwaad om eens te luisteren naar anderen hun verhaal of in je omgeving eens rond te vragen.
Nog even over die schuldgevoelens. Er is geen nood om je schuldig te voelen. Na een beetje zoeken, vind je zeker en vast een perfecte opvang. Vergeet ook niet dat al die luiers betaald moeten worden. Er moet dus wel iemand geld in het laatje brengen …
Tijd voor jezelf
Probeer een evenwicht te vinden tussen werk en ontspanning. Niet evident, right? Dat mama’s lange dagen maken en dat het werk nooit stopt, is niets nieuws onder de zon. Maar wist je dat een moeder gemiddeld 98 uren per week werkt?
Dat is heel veel. Om situaties zoals een burn-out te vermeiden is het noodzakelijk om momenten voor jezelf in te plannen. Geen nood, we hebben wel een paar self-care tips voor jou!
Meer lezen?
Boek van de maand: Zenparents
In de chaos van het werk, de kinderen, het huishouden en je partner, is het soms moeilijk om aan jezelf te denken als ouder. Maar door voor jezelf te zorgen, zorg je onrechtstreeks ook voor je kinderen.
Met Zenparents bezorgt Ine Maes je een praktisch handboek voor drukbezette ouders. Ze geeft je concrete handvaten om elke dag, ook al is het maar 5 minuten, een momentje voor jezelf in te plannen.
Hoe overleef ik mijn collega's?
Bedrijfsschorpioenen zijn er overal. Het zijn bazen, collega's of medewerkers die door hun functioneren je zelfvertrouwen ondermijnen. Zonder dat je het beseft, negeer je je intuïtie en word je op een negatieve manier beïnvloed. Die neerwaartse spiraal doorbreken, is niet altijd even gemakkelijk.
Met de juiste aanpak kun je wel degelijk het roer omgooien en leren omgaan met die ene collega die je steeds de grond in boort en je energie wegneemt. Hoe overleef ik mijn collega's? biedt een concreet stappenplan voor getroffen medewerkers die de verantwoordelijkheid voor hun eigen carrière en leven terug in handen willen nemen.
Het is een fase
Dit boek geeft een antwoord op de vragen die elke vrouw zich stelt tijdens het eerste jaar na de bevalling. Want eerlijk, dat eerste jaar met die heerlijk snoezige mini in huis, maar ook met een nieuwe rol, kleerkastcrisissen, hormonen en een flink stel wallen? Best een heftige fase. Spoiler alert: uiteindelijk komt het allemaal wel weer goed.
Met slimme, no-nonsense info en adviezen van Vlaamse en Nederlandse experts. Maar ook met tips en herkenbare, grappige verhalen van mama's.