mama en peuter

Hoe kan je als ouder het best omgaan met de angsten van je peuter?

14/10/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Aangezien je kleine peuter volop aan het ontdekken is, zijn er nog heel wat dingen die hij niet begrijpt of onder de knie heeft. En hoewel die rijke fantasie geweldig is, heeft ze ook een schaduwzijde. In die wonderlijke wereld van je peuter kunnen angsten als grote schaduwen over het vrolijke, fantasierijke ontdekkingspad vallen. Hoe kun je als ouder het best met deze angsten omgaan? Laten we de do’s en don’ts even op een rijtje zetten.

Do’s 

  • Blijf rustig en geduldig wanneer je peuter angstig is. Het is belangrijk om een rustige en ondersteunende aanwezigheid te bieden om hem te helpen kalmeren.
  • Luister actief. Neem de tijd om naar je peuter te luisteren en neem zijn zorgen serieus. Laat hem zijn angsten uiten en benoem zijn gevoelens om hem te laten weten dat je begrijpt wat hij doormaakt.
  • Bied troost en geruststelling door je peuter te knuffelen, vast te houden en uitleg te geven over de situatie. Een peuter is vaak bang als hij een wondje heeft. Leg hem daarom uit dat hij niet zal leegbloeden, maar dat je er een pleister op kunt doen of dat er een korstje op zal komen, waardoor het zal genezen. Herinner hem eraan dat zijn gevoelens normaal zijn en dat het oké is om bang te zijn.
  • Moedig copingstrategieën aan. Help je peuter om zijn angst te boven te komen, maar respecteer zijn tempo. Bijvoorbeeld: ‘Zullen we samen eens gaan kijken waar dat helse lawaai vandaan kwam waar je door schrok?’ Speel thuis de situatie na en maak gebruik van de verschillende vormen van verbindend spel, dat helpt je peuter om zijn emoties te uiten en zich van angsten te bevrijden.
  • Respecteer het tempo van je peuter. Situaties of zaken die je peuter nog overweldigen, kun je het best even ‘on hold’ zetten en op een later tijdstip nog eens proberen. Het is geen goed idee om ze systematisch te blijven vermijden. Op deze manier houd je de angst eerder in stand of vergroot je hem zelfs.

Don’ts: 

  • Je peuter plagen met zijn angst. Plagen bezorgt je peuter alleen maar meer pijnlijke gevoelens, met name over de vertrouwensband. Een kind dat geplaagd wordt met zijn angsten, ervaart wantrouwen, wat ervoor zorgt dat hij in de toekomst eerder zijn angst voor zich houdt, maar daarom niet minder angstig is.
  • Angst minimaliseren of negeren. Door (goedbedoelde) opmerkingen zoals ‘daar hoef je toch niet bang voor te zijn’ of angstgevoelens volledig te negeren ontken je de echtheid van de gevoelens die je peuter wel degelijk ervaart. Dit kan verwarrend zijn, omdat hij kan denken dat er iets ‘mis’ is met hem of dat hij zijn gevoelens niet kan vertrouwen.
  • Confrontatie forceren. Probeer je peuter niet te dwingen om zijn angsten onder ogen te zien of een situatie aan te gaan waarin hij zich niet prettig voelt. Respecteer zijn tempo en moedig hem aan om stap voor stap zijn angsten te overwinnen.
  • Meegaan in de angst. Het is geen goed idee om de zaken waar je peuter bang voor is in de toekomst helemaal te gaan vermijden. Je kunt situaties die je peuter nog overweldigen even ‘on hold’ zetten, maar bied ze binnen afzienbare tijd opnieuw aan  Het is niet verstandig om de fantasieangsten van je kleine kind als volwassen angsten te benaderen. Is je peuter bang voor spoken in het donker, dan is het geen goed idee om deze angst te versterken door de indruk te wekken dat die spoken ook écht aanwezig kunnen zijn. Het is beter om aan te geven dat je begrijpt dat hij bang is voor spoken, maar dat er echt geen spoken in zijn kamer zijn.

Door deze do’s en don’ts in gedachten te houden kun je je peuter effectief ondersteunen bij het omgaan met zijn angsten en hem helpen zich veilig en geliefd te voelen.
 

Meer lezen: Mijn Peuter

mijn peuter

Stap binnen in de fascinerende wereld van je peuter. Mijn Peuter neemt je mee op een boeiende reis door het ouderschap en biedt, samen met het boek Mijn Baby, een diepgaand begrip van de eerste duizend dagen van je kind. Ontdek de wetenschap achter de ontwikkeling van het peuterbrein en krijg waardevolle inzichten in denkvermogen, tijdsbeleving, temperament en emotionele groei.

Mijn Peuter behandelt essentiële onderwerpen zoals slaap, voeding, groei en belangrijke mijlpalen. Van de komst van een broertje of zusje tot de overgang naar school en het omgaan met andere veranderingen, dit boek voorziet je van de kennis en handvatten om de terrible two-fase met glans te doorstaan.

Met talloze inzichten helpt Mijn Peuter je om je kind beter te begrijpen en zelfverzekerder te worden in je rol als ouder. Een onmisbaar boek voor iedere ouder die de unieke reis van het ouderschap ten volle wil beleven!

BESTEL | MEER INFO