vrouw met acne kijkt in spiegel

Hoezo … mama heeft puistjes? Tips tegen acne

19/02/2025
Mamabaas
Door Mamabaas

Je tienerjaren liggen lang achter je – oef. Maar plots lijkt je teruggecatapulteerd naar je puberteit, want je hebt weer … puistjes. Whut? Acne treft steeds meer volwassen vrouwen, dus je bent niet alleen. Maar hoe komt dat? En vooral: wat kan je eraan doen?

De acne waar volwassen vrouwen het meest last van hebben, is gekend als retentionele acne – terwijl tieners vooral te maken krijgen met onstekingsacne. Die retentionele acne ontstaat wanneer poriën verstopt geraken met olie en dode huidcellen.

Wat is de oorzaak van volwassenenacne?

Die verdomde hormonen. Jep, zij weer. Hormonale veranderingen liggen het vaakst aan de basis van een acne-uitbraak bij vrouwen.

  • Rond de menstruatie
  • Tijdens en onmiddellijk na een zwangerschap
  • Na het stoppen met de anticonceptiepil
  • Rond de peri-menopauze en de menopauze

Normaal nemen acne-uitbraken af eens de hormonen weer in evenwicht zijn.

Wat met zwangerschapsacne?

Een zwangerschap is het gloriemoment van hormonen! Je lichaam krijgt heel wat veranderingen te verwerken … en kwaaltjes. Zoals, jawel, acne.

Omdat de hormonen dus door je lijf gieren, maakt je huid meer talg aan. De ene is daardoor gezegend met die prachtige zwangerschapsgloed, de andere heeft weer het gezicht van een tiener met puistjes.

Vooral vrouwen die gevoelig zijn voor hormonale veranderingen kunnen zwangerschapsacne krijgen. Die kan al vroeg in je zwangerschap opduiken. Naar het einde toe vermindert de acne vaak wel weer en na de bevalling verdwijnt ze meestal (al kan dat ook nog even duren).

Maar je kan zwangerschapsacne wel op een veilige manier behandelen.

  • Reinig je huid elke avond en ochtend met micellair water, zoals ACN Micellair water van Yun. Dat is helemaal geschikt voor zwangere vrouwen.
  • Smeer milde producten tegen acne, zoals de ACN Protect Therapy van Yun.

En verder geldt nog altijd hetzelfde advies als tijdens je puberteit: niet krabben, niet uitduwen en vooral vetvrije make-up gebruiken.

Andere zaken die acne kunnen beïnvloeden:

  1. Bacteriën: de bacterie Propionibacterium acnes komt voor in de poriën en kan bijdragen aan puistjes wanneer de poriën verstopt zijn.
  2. Onjuiste huidverzorging: je huid niet op de juiste manier of het gebruik van agressieve of verkeerde producten voor je huidtype, kan ervoor zorgen dat je poriën makkelijker verstoppen. De verzorgingsproducten van Yun zijn een aanrader: ze bevatten allen microbioomveilige ingrediënten en tasten de huidflora niet aan.
  3. Verhoogde talgproductie: als de talgklieren te veel olie produceren, kan dat de poriën ook verstoppen, wat leidt tot acne.
  4. Stress: kan hormonale veranderingen veroorzaken die acne kunnen verergeren.
  5. Genetica: als acne in je familie voorkomt, ben je genetisch misschien vatbaarder voor de ontwikkelen ervan.
  6. Dieet/voeding: er is enig bewijs dat voeding invloed kan hebben op acne, vooral voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (zoals suikerhoudende producten) of melkproducten.

Waar komen puistjes vooral voor?

De plek waar puistjes ontstaan, hangt samen met leeftijd en geslacht. Bij volwassenen, en dan voornamelijk vrouwen, duiken ze meestal op in de zogenaamde zone U: op de wangen en de kin. De huid is dunner en gevoeliger, waar door het herstel ook langzamer gaat.

De oplossing bij acne? Bacteriën!

Maar je kan wel een handje helpen. Met de juiste huidverzorging. Kies voor een behandeling met microbioomveilig producten, zoals de ACN Protect Therapy van Yun. Die versterkt en beschermt het microbioom, de allereerste beschermlaag van de huid.

YUN ACN PROTECT Therapy

Acne wordt vaak veroorzaakt door een verstoring van het microbioom op je huid. Het microbioom is het ecosysteem van bacteriën dat op je huid leeft. De bacterie Propionibacterium acnes speelt daarbij een rol, want als die in overmaat aanwezig is, kan ze ontstekingen veroorzaken die leiden tot puistjes.

Daarom is het belangrijk om te kiezen voor producten die het microbioom in balans houden, zodat de ‘goede’ bacteriën de ‘slechte’ bacteriën kunnen tegenwerken. Dat voorkomt verergering van acne en helpt de huid op een natuurlijke manier te herstellen. Microbioomveilige producten beschermen de huid zonder ze in de war te brengen.

Hoe behandelen?

  1. Reinig de huid met ACN Micellair water. Die bevat prebiotica om het microbioom te voeden. Of gebruik de ACN wasgel met prebiotica.
  2. De ACN gezichtscrème kan je nadien smeren. Zo blijft een acnegevoelige huid ook langdurig gehydrateerd.

TIP: Gebruik make-up of dagcrèmes zonder olie. En haal make-up elke dag van je gezicht. Dat kan je perfect doet met het ACN Micellair water van Yun bijvoorbeeld. Stap 1 … check!

Last van veel puistjes?

Wie echt last heeft van veel puistjes, gebruikt beter de probiotische oplossing ACN Repair Therapy. Die bevat probiotica die het microbioom actief herstellen. In 4 weken merk je zichtbaar verbetering.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Yun. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.