mama eet chocolade

Poging25 - februari fail: Waarom is stoppen met snoepen zo moeilijk?

5/03/2025

Begin januari ging ik de uitdaging aan om in 2025 een gezondere versie van mezelf te worden: #poging25. Ik ging aan de slag met jullie tips en de dagelijkse wandeling van 5km groeide uit tot het doel om dit jaar 2025km te stappen. So far, so good. Maar met het werkpunt van februari ging het mis. Jullie tip om de tussendoortjes te vervangen door gezondere versies, bleef onaangevinkt op mijn to do-lijst staan. Waarom is het zo moeilijk om die ongezonde snoepmomentjes te laten? 

Hoe traag de dagen in januari nog voorbijkropen, zo snel vloog februari om. En hoe goed de drive en de moed nog waren in januari, zo moeizaam verliep het de afgelopen maand. De dagelijkse wandelingen werden netjes ingepland, maar vergden halverwege de maand toch wat meer moeite. Waarom doe ik dit? De vooruitgang die ik in januari nog zo hard voelde, leek zich even te hebben verstopt. De weegschaal liet weinig verschil merken en mijn lijf gaf alleen signalen als spierpijn, blaren en tegenwringende gewrichten. Geen vooruitgang… 

Maar omdat het doel van ‘een dagelijkse wandeling’ al verschoven was naar ‘dit jaar 2025 km wandelen’, ging ik voort. Gelukkig maar, want het dipje verdween weer net zo plots als het was gekomen, en het mooiere weer maakt de wandelingen alleen maar leuker. In februari verzamelde ik net geen 200 km met de benenwagen. Precies op schema dus!


Fail

Tot zover het gedeelte om trots op te zijn, want het extra werkpuntje dat ik in februari centraal had gezet, was om mijn drang naar snoep en lekkers te laten verdwijnen met gezonde tussendoortjes. Ik ging borrelnootjes vervangen door gekruide en geroosterde kikkererwten, pralines door dadels met cacaopoeder, de aangekochte granola door een zelfgemaakte variant… Helaas… Daar kwam niks van in huis.

Zelfs integendeel. Ik maakte mezelf heel andere dingen wijs: Ik heb goed gewandeld, dus ik mag wel wat chocolade. De wandeling was extra lang, dus een handjevol chips heb ik wel verdiend. Of twee handjes. Of kom, dat restje is niet meer de moeite om in de kast te leggen.

Je hoort het al: al dat lekkers lijkt wel een beloning. Hoe komt dat? 


Eten als beloning 

Expertes Lobke Husson, Sanne Mouga en Katrien Van dere Vaerent leggen in het boek Mama Dieet uit waarom we eten vaak zien als een beloning.  

‘Als je het puur rationeel bekijkt, eten we omdat het nodig is voor ons lichaam. We moeten ons lichaam voorzien van brandstof en bouwstenen. Maar eten is in werkelijkheid veel meer dan dat. Eten is vaak gekoppeld aan gezelligheid, aan feest, aan emoties en troost, aan hormonale veranderingen en aan zoveel meer. Eten… dat is een groot deel van wie wij zijn. 

Eten stelt niet teleur, omdat het gewoon zo makkelijk is. Je hebt altijd wel iets achter de hand, in de koekentrommel, in de koelkast, in de berging. Je hebt er geen babysit voor nodig en het ligt meestal voor het grijpen. Het is geen ‘gedoe’ en neemt vaak weinig tijd in beslag.’ 


Suiker eten vraagt … meer suiker!

‘Eigenlijk zit het in onze natuur om te snakken naar suiker. Als we suiker eten, gaan onze hersenen stoffen activeren die ervoor zorgen dat we ons goed voelen. Je wordt er blij van en dus heb je er ook zin in. Zelfs baby’s hoef je suiker niet te ‘leren’ eten. Zoet smaakt. 

Bovendien: als je moe bent, heb je nood aan snelle energie. Suiker wordt sneller opgenomen in ons lichaam en door iets zoets te eten, lijken we een boost te krijgen. ‘Lijken te krijgen’ wel, want het is een valse boost. Het geeft je heel eventjes verlichting, maar dat is van heel korte duur. Want wat snel wordt opgenomen, wordt ook snel verwerkt. What goes up fast, comes down fast… Je zult je dus weer heel snel moe voelen. En opnieuw zin hebben in… suiker.’ 


Tip: zoek andere manieren om jezelf te belonen

‘Je hebt 100% gelijk: als mama moet je jezelf eens in de bloemetjes zetten en je (laten) verwennen. Probeer in plaats van jezelf te trakteren op eten of drank, een andere beloning te zoeken:

  • een heerlijk ontspannend bad;
  • een zalige massage;
  • een herstellende saunabeurt.’


Tip: af en toe een beetje ‘zondigen’ moet kunnen!

‘Niemand is perfect. Zo nu en dan moet je de teugels eens een beetje laten vieren. Belangrijk, als dat gebeurt, is dat je weet wat je doet/eet. En weet bijvoorbeeld ook dat er caloriearmere en suikerarme alternatieven bestaan die ook heel lekker zijn.’ 

 

Meer lezen: Mama Dieet

cover Mama Dieet

De laatste (zwangerschaps)kilo's die blijven plakken, die drang naar suiker door oververmoeidheid... het eetpatroon van jonge mama's laat vaak te wensen over. Toch willen we onze kinderen graag het goede voorbeeld geven en ons weer lekker in ons vel voelen.
Mama dieet is geen klassiek dieetboek, maar een 'gewoon gezond'-boek met duidelijke informatie, herkenbare mamaverhalen, praktische tips en heerlijke recepten.

  • Een gezond eetpatroon voor het hele gezin
  • Met handig weekschema en basisboodschappenlijstje
  • Een haalbaar plan met gemakkelijke recepten