tieners op smartphone

Wist jij wat deze veelgebruikte maar onrustwekkende reactie op sociale media betekent?

18/07/2025

Misschien ben je het toevallig ook al eens tegengekomen onder een post op sociale media: de reactie “kys”. En misschien denk je dan dat het iets onschuldigs is, zoals “keep your smile” of een variant op het woord “kiss”. Helaas kan deze reactie echter duiden op cyberpesten, want de betekenis is helemaal niet zo onschuldig …

De reactie “kys”, “KYS” of soms zelfs “keys” is namelijk een afkorting voor “kill yourself”. En hoewel sommige jongeren er geen slechte bedoeling mee hebben en deze afkorting al lachend gebruiken, kan het voor anderen bijzonder pijnlijk of kwetsend overkomen. Wat voor de één een zogezegde “meme” of grap is, kan voor iemand anders een trigger zijn die zware gevolgen heeft.

Onderen jongeren worden termen zoals deze er vaak maar al te gemakkelijk uit gegooid, zogenaamd zonder dat het veel betekenis heeft. De ene vindt een bepaald liedje top, de andere is het daar niet mee eens en zwiert er meteen de reactie "kys" tegenaan. Want "zo diep is het allemaal niet". Maar zo onschuldig is dat nochtans niet …

Waarom dit niet onschuldig is

In België is zelfdoding nog steeds één van de belangrijkste doodsoorzaken bij jongeren. Volgens cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is suïcide de belangrijkste doodsoorzaak bij Vlaamse jongeren tussen 15 en 19 jaar. Nog verontrustender is het aantal jongeren dat kampt met suïcidale gedachten of een poging doet. In zo’n context is een reactie als “kys” allesbehalve grappig.

Voor jongeren die worstelen met mentale gezondheidsproblemen, kan het lezen van een dergelijke opmerking een enorme impact hebben. Zelfs als het niet letterlijk bedoeld is, kan het als bevestiging voelen van negatieve gedachten waar ze al mee worstelen. Cyberpesten — en zeker wanneer het zulke extreme vormen aanneemt — vergroot gevoelens van eenzaamheid, schaamte en hopeloosheid.

Wat kan je doen als ouder?

  1. Blijf kalm, maar neem het serieus
    Als je ziet dat je kind deze reactie gekregen heeft, of zelf gebruikt heeft, reageer dan niet meteen met straf of paniek. Probeer eerst te begrijpen wat er gebeurd is, in welke context, en hoe je kind zich erbij voelt.
  2. Praat met je kind
    Stel open vragen: "Wat betekent dat volgens jou?" of "Hoe voelde je je toen je dat las?". Probeer echt te luisteren zonder meteen te oordelen. Dit opent de deur voor eerlijkere gesprekken over mentale gezondheid, online gedrag en groepsdruk.
  3. Leg de ernst uit
    Jongeren begrijpen niet altijd de impact van wat ze posten of zeggen. Leg uit waarom zulke uitspraken kwetsend kunnen zijn — ook al zijn ze niet “echt” bedoeld — en hoe woorden online soms nog harder kunnen binnenkomen dan in het echte leven.
  4. Stel grenzen én wees betrokken
    Bespreek samen regels rond het gebruik van sociale media. Bespreek bijvoorbeeld dat haatdragende of kwetsende taal — ook als grap — niet oké is. Toon ook interesse in hun online wereld: welke platformen gebruiken ze, wie volgen ze, wat posten ze?
  5. Leer hen reacties te blokkeren of rapporteren 
    Moedig je tiener aan om gebruik te maken van de opties die bestaan op sociale media. Zo kan je bedreigend taalgebruik rapporteren, of pestkoppen blokkeren. Gaat het echt om haatdragende reacties, neem dan screenshots van wat er gezegd wordt en aarzel niet de politie te contacteren. 
  6. Zoek hulp indien nodig
    Als je vermoedt dat je kind zelf worstelt met negatieve gedachten of zich gepest voelt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Je kan terecht bij een CLB, een huisarts of organisaties zoals Tele-Onthaal (106) of Zelfmoordlijn (1813).