3929fi.jpg

Hoe kies ik een goed 'eerste schoentje' voor een baby die begint te stappen?

24/03/2021

Mijn baby begint net te stappen, en dan bij voorkeur op straat of als we op restaurant zijn. We moeten dus dringend schoenen gaan kopen, maar welke kies ik het beste? Waarop moet je letten als je schoenen koopt voor beginnende stappers? 

Antwoord van kinesiste Frike Van Nevel

De juiste eerste schoenen vinden voor kleine kinderen is niet gemakkelijk. Ze kunnen zelf geen feedback geven of schoenen aangenaam zitten, en tegelijk zijn ze het ook nog niet gewend zo "ingekneld" te zitten. Belangrijk om te weten is dat de schoenen niet "gewoon mooi" moeten zitten maar dat ze ook de voetjes en teentjes moeten beschermen EN moeten bijdragen tot de vorming van hun voetjes. Goede kinderschoenen zijn grotendeels bepalend voor gezonde voeten later.  

Het beste is dat je naar een goede schoenwinkel gaat met ervaren mensen die je advies geven bij de aankoop van die kinderschoenen.

Zelf kan je op volgende dingen letten:

  1. Stevige contrefort, dat is het hieldeel van de schoen dat rond de hiel zit. Zo'n contrefort biedt steun aan de hiel en mee aan de enkel met als gevolg dat het voetje mooi in de goede positie wordt gezet en gehouden. Pas dus op voor een te zachte achterkant van de schoenen, want die biedt geen steun aan de voeten. (vb All Stars)
  2. Geen slappe zolen, schoenen die je klein kan vouwen zijn niet stevig en bieden geen steun. 
  3. Geen gladde onderzolen, maar liefst ribbeltjes, anti-slip. Beginnende stappertjes staan nog wankel op hun beentjes en kunnen dus alle steun gebruiken. Opgelet: niet elke zool is even antislip op vochtige vloeren, dus dat kan je ook best navragen.
  4. Zolen moeten wel soepel buigen waar het moet, ter hoogte van onze teenbasis, waar de voetjes buigen bij de afrol. Niet in het midden van de voet, in de voetboog dus, maar ook niet te ver naar voor. 
  5. Lederen schoenen laten de voeten beter ademen en afkoelen. Zo voorkom je stinkende zweetvoetjes ;-). 
  6. Kies liefst een vetersluiting omdat je de schoen dan kan aanpassen aan de breedte van de voetjes. Voor je eigen gemak kan je er ook nemen met een rits aan de zijkant, hoewel die rits soms snel te 'los' wordt en vanzelf opengaat waardoor de voeten niet meer echt stevig zitten. 
  7. Kies niet voor een 'hak' van meer dan 2 cm als je kindje groter wordt
  8. Zorg dat het materiaal niet TE stug is, zodat de voetjes in het spel mee kunnen bewegen

Tip voor de juiste maat: als de teentjes tot tegen de top zitten, moet je nog een vinger achter de hiel kunnen steken, dus regelmatig controleren of ze niet te klein worden. Op de buitenkant meten kan ook: een vinger voor en achter extra erbij geeft een goede richtlijn.

Verder is het voor een eerste schoentje goed als je een hoger schoentje kiest. Alleen is dat in de zomer niet echt handig. Een sandaal is helaas geen schoentje, maar sandaaltjes die achteraan gesloten zijn, en de hiel dus ook steunen, zijn een mogelijk alternatief. 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes