7910fi.jpg

Telefonisch intakegesprek bij het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen

31/01/2022

Onlangs deed ik een telefonisch intakegesprek bij het COS (Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen) om verder te kunnen onderzoeken wat we kunnen doen voor Remus en zijn anders-zijn. Ik wil hierover schrijven om andere ouders een hart onder de riem te steken en te laten weten wat je ongeveer kunt verwachten.

Dit gesprek stond al maandenlang vast, want zoals met alles in de sociale wereld moet je een engelengeduld hebben en vaak lang wachten. Ik was zelf niet erg zenuwachtig voor het gesprek, want ik wist dat het gewoon een verkennend gesprek zou zijn en er pas daarna zou overgegaan worden op eventuele testen.

Op voorhand moest ik een hele vragenlijst invullen over Remus en doorsturen voor het gesprek plaats vond. De vragenlijst bestond min of meer uit vragen die de neuropediater ook stelde en ik probeerde ze zo goed mogelijk in te vullen.

Het gesprek

Uiteindelijk werd ik gebeld en kreeg ik een vriendelijke dame aan de lijn. Ze stelde me redelijk wat vragen rond Remus, over hoe hij is, zijn gedrag, over wat de kinderopvang eventueel zegt en over zijn andersheid. De dame was erg luistervaardig, zonder oordeel en stelde ook de juiste bijvragen.

Ze liet me ook wel vertellen, ook al was het misschien niet erg relevant, ze luisterde oprecht en ging mee in mijn verhaal. Het was erg fijn om gehoord te worden en vooral dat niet alles vanuit een negatieve hoek wordt bekeken, maar eerder vanuit de unieke hoek die Remus heeft.

Testen: twee opties

Na het gesprek gaf de dame aan dat er twee opties waren om testen te doen: er is de uitgebreide procedure en de korte procedure.

  1. De korte procedure is nog maar sinds kort in voege (sinds juli) en enkel voor heel jonge kindjes. Deze procedure is korter en bevat korte testen en een gesprek met de psychologen, als ik het goed heb. Ik vind daarover eigenlijk weinig informatie online. Deze kortere procedure kan al snel gebeuren, maar de vraag is of deze korte procedure een goed zicht kan geven op de noden van Remus.
  2. De lange procedure is een volledig onderzoek waarbij het onderzoek veel uitgebreider is en waarbij de experten je kindje gaan observeren in zijn vertrouwde omgeving, zoals thuis en in de crèche. Het voordeel van deze procedure is dat je een uitgebreid verslag hebt waarbij je zekerder bent dat er conclusies kunnen getrokken worden. Nadeel: de wachttijd bevat ongeveer een jaar.

Die wachttijden zijn zeer schrijnend in dit veld, mocht Remus bijvoorbeeld ouder zijn en pas later aangemeld zijn, zou er een wachttijd zijn van 3,5 jaar (!!!). Omdat we Remus voor zijn twee jaar hebben aangemeld, geven ze hem voorrang hem.

-> Welke procedure wordt het? De dame aan de telefoon twijfelde of de korte procedure genoeg informatie zou geven bij Remus en daarom ging ze eerst eens polsen in haar team. Intussen weten we dat het de lange procedure zal worden.

Wat na het telefonisch intakegesprek bij het COS?

Er zijn twee diensten die intussen kunnen helpen:

  1. Thuiszorgdiensten
    Thuiszorgdiensten bieden ondersteuning aan voor personen met (een vermoeden van) autisme en hun omgeving. Het komt erop neer dat ze bij je thuis komen en je helpen met de opvoeding van je kind, zodat je hem de beste handvaten kan geven om te leren en te blijven ontwikkelen. Dit alles met oog op de sterktes van het kind. In mijn regio (West-Vlaanderen) is vooral vzw Viktor in Roeselare de bekendste thuiszorgdienst.
  2. Revalidatiecentrum
    In een revalidatiecentrum gaan ze met behulp van verschillende soorten therapieën stimuleren en aanzetten tot ontwikkeling. Ze kijken waar Remus baat bij heeft en maken dan ook een aanpak op maat.

Op aanraden van COS heb ik contact opgenomen met beide diensten. Momenteel is het ook hierop gewoon wachten. Maar ik ben benieuwd hoe dit allemaal zal verlopen.

 

Deze blog verscheen eerder op Meerdanmama.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes