4331fi.jpg

Wat te doen bij huilkrampen (0-2 jaar)?

18/08/2021

Huilkrampen treden bijna altijd op voor de leeftijd van 2 jaar. Gemiddeld hebben kinderen een aanval per week. Bij 25% van de kinderen gebeurt dit maar liefst een keer per dag. Huilkrampen zijn gelukkig zelflimiterend (d.w.z. dat ze na een bepaalde periode vanzelf weer overgaan) en verdwijnen meestal na het derde levensjaar.

Wat zijn huilkrampen?

Kinderen zijn soms boos, gefrustreerd of verdrietig. Soms zo erg dat ze er huilkrampen van kunnen krijgen. Kinderen huilen dan zó hard dat ze door alle emoties hun adem blokkeren tijdens uitademing. Vaak lopen ze bleek of blauw aan en kunnen zelfs kortstondig het bewustzijn verliezen. Ze doen dit niet opzettelijk, hoewel het vaak wel zo lijkt.

Plots beginnen ze weer met ademen, met een gierende en paniekerige inademing. Na bewustzijnsverlies herstelt de ademhaling zich onmiddellijk en zeer rustig. Na bewustzijnsverlies zijn de kinderen vaak nog slapjes, slaperig en verward.

Een huilkramp kan enkele seconden tot langer dan 1 minuut aanhouden.

Wat kun je doen bij een huilkramp?

Geen paniek, na de eerste schok bij een eerste aanval heb je alles weer onder controle.

  1. Probeer het kind te kalmeren en zorg dat hij zich geen pijn kan doen. Soms lukt dat door even in het gezicht van het kind te blazen. Vaak herneemt hij dan de ademhaling.
  2. Lukt het niet en verliest het kind het bewustzijn, leg hem dan in stabiele zijligging, controleer of er geen voeding meer in de mond zit en houd de luchtweg vrij.

Je kunt huilkrampen onmogelijk voorkomen. Een peuter of kleuter wordt nu eenmaal af en toe boos. Zo wordt het karakter gevormd en worden de grenzen afgetast. Blijf wel consequent, anders is je kind snel de baas in huis.

Ben je toch erg ongerust, verliest het kind bijna dagelijks het bewustzijn of komen de aanvallen ook voor zonder aanleiding? Raadpleeg dan zeker je huisarts. Het kan ook nuttig zijn om een aanval te filmen.

EHBK

Uit het boek EHBK

Meer info over het boek vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes