10 karaktertrekken van een kind met een sterke wil (en dat is goed!)
Dan is de kans groot dat je een kind met een sterke wil hebt. Bij deze: succes, want je hebt de handen vol (we spreken uit ervaring). Maar ook: geen paniek, het gedrag heeft ook voordelen. Dat merk je ook aan deze 10 karaktertrekken.
1. Ze willen voornamelijk zélf dingen (leren) doen
Hen zéggen wat ze moeten/mogen doen, werkt van geen kanten. Maar als ze zelf kunnen (mee-)beslissen, dan werken ze graag mee en gaat het vaak een pak vlotter dan wanneer ze geen autonomie hebben. Door samen dingen te doen, wordt gebouwd aan een vertrouwensband tussen jou en je kind. Ze vertrouwen wat je zegt zonder je blind te volgen, en ze vertrouwen ook dat je hen zal helpen om iets uit te dokteren.
2. Ze hebben over bijna alles een mening
Alles lijkt wel een strijd, want over elke beslissing hebben ze een mening (en natuurlijk liefst een andere dan de jouwe). Na verloop van tijd weet je het meestal wel zo te manoeuvreren dat je op een gelijkaardig punt eindigt. Een eigen mening hebben én die durven te uiten en verdedigen is natuurlijk wel nuttig op lange termijn, maar, my god, dat is vermoeiend.
3. Ze doen wat ze willen doen
Ze weten wat ze willen, hoe ze het willen en doen dus ook enkel wat ze willen. Zelfs al kijken ze soms naar wat anderen doen, het zal hen zelden beïnvloeden. Moeilijk voor ouders en juffen, maar het maakt hen ook moedig en ze bewandelen hun eigen pad. Hen wijsmaken dat er ook niet-leuke maar nuttige dingen moeten gebeuren zoals tanden poetsen kan de uitdaging van de eeuw lijken.
4. Het is moeilijk om van ‘versnelling’ te wisselen
Gedaan met spelen, kleuren, televisie kijken, in bad gaan? Als dit kind het beslist heeft (of een redelijke ‘uitboltijd’ heeft gehad). Het doet de ouders verzuchten ‘waarom doen ze nu niet gewoon wat ik vraag!’, maar het gaat eigenlijk niet over onwil om te luisteren: ze kunnen gewoon moeilijk stoppen met wat ze doen omdat ze alles geven.
5. Ze putten je uit in discussies
Hoe is het MOGELIJK dat ze zo lang over iets discussiëren?! Het lijkt wel een eindeloos spelletje voor hen, terwijl jij allang klaar bent om het zo te laten en door te gaan met de rest van het werk. De ‘truc’ is een goede (lees: de voor hen juiste) reden kunnen geven voor waarom iets nodig is. Het heeft als voordeel dat ze nooit ‘zomaar’ iets zullen doen en ze verdomd goed weten waarom ze iets (niet) doen.
6. Ze geven niet noodzakelijk om wat iemand denkt
Kleren ‘moeten’ bij elkaar passen? Een spelletje spelen omdat ‘alle andere kinderen’ dat ook doen? Goed geprobeerd, maar dat zal enkel werken als zij er op dat moment ook zin in hebben. Voor de rest doen ze wat ze willen. De motivatie om iets te doen komt dus uit zichzelf en niet door wat ‘hoort’. Natuurlijk is het een uitdaging om ze zover te krijgen toch dat huiswerk te maken…
7. Ze zijn bereid om te vechten voor hun ideeën
Ze geloven in zichzelf en in hun idee, en hebben er alles voor over om het te verdedigen. Als ouder heb je de ondankbare taak ze wijs te maken dat niet alles waar ze voor willen vechten juist (of werkbaar) is in de samenleving. Maar die strijdbaarheid en energie kan hen wel ver brengen.
8. Ze hebben specifieke en bijzondere voorkeuren
Enkel kleren die aan bepaalde normen voldoen, alleen boterhammen als ze op een speciale manier zijn gesneden… dat het niet altijd praktisch of mogelijk is, interesseert hen niet. Maar de vraag is of die voorkeuren altijd ingeperkt moeten worden?
9. Ze zijn niet gehoorzaam (... als ze het niet met je eens zijn)
En eerlijk: wil je dat wel? Gehoorzaamheid, doen wat je gevraagd wordt, het niet met je eens zijn en toch niets zeggen… Is dat echt waar we naar willen streven bij kinderen? Sure, het maakt opvoeden dat tikje gemakkelijker, maar het is niet moeilijk te zien waar het fout loopt bij te veel gehoorzaamheid...
10. Ze willen de controle hebben
En daar is eigenlijk niets mis mee. Het is een andere aanpak dan je gewend bent, het vergt wat meer creativiteit (en geduld!) van de ouders, maar eigenlijk is er best veel waarover ze kunnen meebeslissen. Ondertussen leren ze niet enkel beslissingen te nemen, maar kunnen ze met jouw sturing ook leren rekening houden met anderen en die op sleeptouw te nemen.