kleuter haalt vormpjes uit deeg

Groeimindset: waarom het belangrijk is om doorzetten bij je kindje aan te moedigen

28/11/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Groeimindset, de term hoorde je misschien al eens vallen. Hij komt van de psycholoog Carol Dweck en helpt peuters en kleuters om een positieve houding ten opzichte van leren aan te nemen. Hoe kan je daarbij ondersteunen als ouder?

Met groeimindset verwijst grondlegger Carol Dweck naar het idee dat vaardigheden en intelligentie kunnen groeien door hard werken, doorzettingsvermogen en de juiste strategieën.

Met andere woorden: je krijgt blijvend zelfvertrouwen niet gebeiteld in je kindje door talent en succes altijd te prijzen.

3 voordelen van groeimindset ontwikkelen

  1. Doorzettingsvermogen aanleren. Peuters en kleuters moeten nog volop ontdekken en ontwikkelen. En ja, er komen vaak uitdagingen op hen af. Leren lopen, praten, eenvoudige ‘problemen’ oplossen.  Als ze een groeimindset ontwikkelen, kunnen ze beter begrijpen dat iets moeilijk vinden of niet meteen slagen (of zelfs falen) perfect normaal is. En vooral dat ze kunnen leren en beter worden door vol te houden.
  2. Zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Kinderen die een groeimindset hebben, geloven dat ze nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen. Het versterkt hun zelfvertrouwen en moedigt hen aan om iets uit te proberen. Kinderen met een groeimindset wil je laten zeggen: ‘ik kan dat nóg niet’ in plaats van ‘ik kan dat niet’. 
  3. Leren van fouten. Door niet enkel te focussen op het ‘juiste’ antwoord of succes, zien kinderen hoe belangrijk het leerproces zelf is. Het kan hen helpen om nieuwsgieriger te zijn en open te staan voor nieuwe ervaringen, zonder schrik te hebben om fouten te maken. Omgaan met fouten dus. Zo beseft een kindje dat een fout geen eindpunt hoeft te zijn. En zo durft een kind makkelijker nieuwe vaardigheden ontwikkelen en wordt het aangemoedigd om niet te stoppen na een mislukte poging.

 

Hoe bevorder je groeimindset bij je peuter/kleuter?

1. Moedig positief aan

Heeft je kindje net iets (nieuws) geprobeerd? Geef dan positieve feedback. Maar benadruk daarbij voor al de moed en inzet, ook al is het resultaat nog niet wat het moet zijn.

2. Focus op de inspanning, niet alleen op het resultaat

Ook de moeite die je kleintje heeft gedaan is een hele prestatie. Je geeft aan dat het proces en het proberen even belangrijk, zoniet belangrijker is. Je peuter kan dus gerust zelf dingen uitproberen.

Kindjes met vieruurtje Bambix

Een vieruurtje zelfstandig opeten? Zeker! Laat je kindje maar dat alleen koekje opeten – met de nodige kruimels overal – of dat melkje uit een beker drinken – verwittig de dweil en wasmaschine alvast dat er wat werk aankomt.

Je kan een klein beetje helpen, zonder over te nemen. Een knijpzakje met fruitpuree is bijvoorbeeld super handig en de perfecte de combinatie van doe-het-zelf en smosvrij.

Bambix heeft fruitknijpzakjes die 100% biologisch zijn, zonder toegevoegde suikers*, en vooral uiterst peutervriendelijk. Je kindje kan ervan smullen vanaf 6 maanden. Heel handig voor thuis, maar ook voor onderweg trouwens.

* bevat van nature aanwezige suikers

 

3. Geef tijd en ruimte

Laat je kindje op zijn of haar eigen tempo gaan. Het hoeft niet meteen iets volledig onder de knie te hebben. Meerdere pogingen zijn prima en mislukken hoort nu eenmaal bij een leerproces.

4. Stimuleer een onderzoekende houding

Liep er iets mis? Lukte iets nog niet? Laat je kindje erover nadenken en onderzoeken wat er misging. “Lukte het niet om die puzzel te maken? Kan je de stukjes anders leggen? Kan je kijken naar de kleuren? Kan mama misschien al de hoekjes maken?”

5. Er is meer dan 1 antwoord

Die bouwstenen hoeven niet volledig volgens het plannetje gezet te worden. Als je kindje het bouwwerk anders ziet, is dat prima. Of neem een vork, dat kan je voor meerdere zaken gebruiken: om te eten, maar misschien ook om figuurtjes te tekenen in een schilderwerk. Zo leer je je peuter denken in mogelijkheden.

6. Geef het goede voorbeeld

Een groeimindset kan je laten zien. Toon hoe je zelf omgaat met uitdagingen én fouten. Mama en papa zijn niet perfect en zeker niet te oud om te leren.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Bambix. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.