moeder en dochter tekenen

7 tips om je kindje te laten oefenen op tekenen

2/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Tekenen is vaak één van de favoriete activiteiten van onze kleine kunstenaars. Het is een leuke activiteit om samen te doen, en bovendien ontwikkelt je kind zo zijn of haar motorische vaardigheden en oog-handcoördinatie. Line Vanvoorden van Congé Bricolé deelt enkele tips. 

  1. Leg veel en liefst groot tekenpapier klaar. Voor kleine kinderen kun je het papier vastplakken aan de tafel. Zo kunnen ze zich helemaal laten gaan zonder dat het blad verschuift.
  2. Net als bij elke activiteit is het belangrijk dat je in de buurt van je kind blijft. Probeer je kind niet te veel te sturen. Laat de creativiteit de vrije loop en moedig je kind aan. Vraag liefst niet wat hij of zij aan het maken is, zo haal je je kind uit zijn of haar concentratie. Kinderen tekenen vaak intuïtief (zonder een plan). Laat ze vrij experimenteren en ontdekken.
  3. Complimenten zijn leuk om te geven en te krijgen. Het is supergoed voor het zelfvertrouwen van je kind. Wil je je kind wat feedback geven over de tekeningen? Probeer dan complimenten te geven zonder oordeel. Complimenteer wat ze doen en hun manier van aanpakken. Zeg bijvoorbeeld: 'Wauw, wat heb je flink gewerkt, je hebt mooie kleuren gebruikt.' Er is immers geen juist of fout. Alles is goed en alles is mooi.
  4. Wil je het tekenen van je kind een nieuwe impuls geven? Bied je kind eens een alternatief aan zoals een andere kleur papier, wasco's met een paar belletjes aan... Een gewone activiteit in een nieuw jasje geeft je kind vaak veel nieuwe ideeën.
  5. Ieder kind heeft zijn eigen tempo. Maak je zeker geen zorgen als je kind geen interesse heeft in tekenen. Misschien bouwt je kind liever met blokken of rijdt hij of zij liever rond met auto's. Laat je kind vooral experimenteren, genieten, spelend leren...
  6. Zet je kinderen in een grote doos met een aantal potloden of wasco's. Zij kunnen zich uitleven en jij bent gerust dat je muren gespaard blijven. Extra leuk!
  7. Help je kind door het goede materiaal aan te bieden. Peuters moeten hun kleurpotloden makkelijk kunnen vasthouden. Kies daarom voor dikke kleurpotloden of wascokrijtjes.

 

Meer lezen?

Cover boek Knutsel mee met Congé Bricolé

Knutselen is supercool! Het draait om samen plezier maken en al spelend bijleren. Zo maak je mooie herinneringen én train je het creatief denken van je kind. Door te knutselen ontwikkelen kinderen ook veel meer dan enkel motorische vaardigheden: ze ontdekken op een speelse manier de verschillende eigenschappen van materialen, ruimtelijk inzicht en oplossend denken. Line van Congé Bricolé deelt in ‘Knutsel mee met Congé Bricolé’ eenvoudige tips om snel en op een laagdrempelige manier samen met je kleine knutselaar creatief aan de slag te gaan. Ze ontwikkelde meer dan 40 vrolijke knutselwerkjes rond 5 verschillende thema's (onderwaterwereld, ruimte, circus, pirateneiland en jungle) en legt de verschillende technieken stap voor stap uit. Zo maak je samen met je kind superleuke dingen om mee te spelen, niet om gewoon in huis of in de klas te zetten: een raket die écht kan vliegen, kleurrijke bellenblazers, een pomponkanon enz.

  • Meer dan 40 creatieve projecten voor kleine én grote knutselaars vanaf 3 jaar
  • Speelse boost voor motorische vaardigheden, ruimtelijk inzicht, oplossend denken enz.
  • Met stap-voor-stapfoto's en extra tips, perfect voor thuis of in de klas!

Meer info vind je hier!