Uitstelgedrag … het is iets waar heel wat mensen last van hebben, en tieners zijn daar geen uitzondering op. Heb jij ook zo’n tiener in huis die van het principe is “Doe vandaag niet wat je ook tot morgen kunt uitstellen”? Dan kunnen deze tips misschien helpen!
Coach Will formuleerde handige tips die misschien van pas kunnen komen voor je tiener:
Stop met jezelf te beschouwen als een “uitsteller”.
Je bént geen uitsteller, je hebt alleen de slechte gewoonte dingen tot het laatste moment uit te stellen. Hoe meer je jezelf identificeert als iets (Ik ben een …), hoe minder creatief je brein zal worden om manieren te vinden dat te overwinnen. Uitstelgedrag is een gewoonte, het is niet je identiteit.
Erken dat je eerder probeert ongemak te vermijden dan de taak zelf.
Uitstelgedrag is geen kwestie van een gebrek aan timemanagement vaardigheden, het is een gebrek aan vaardigheden op het vlak van emotiemanagement. Als je leert comfortabel te zijn met je oncomfortabel te voelen, dan zal je je slechte gewoonte van je af leren schudden.
Breek taken op in kleinere onderdeeltjes.
Studenten zeggen dat ze zaken uitstellen omdat ze iets overweldigend of intimiderend (oncomfortabel) vinden. Help je tiener daarom om taken op te breken in behapbare stukken en neem die eerste stap samen.
Verander je omgeving
De beste manier om komaf te maken met een slechte gewoonte, is de omgeving te veranderen. Als je bijvoorbeeld vaak wordt afgeleid door je telefoon, zorg dan voor een telefoonvrije omgeving. Ik maakte al mijn huiswerk in een lokale koffiebar en liet mijn telefoon thuis.
Vraag je af WAAROM je uitstelgedrag vertoont.
Als je van jezelf voelt dat je een taak op de lange baan schuift, stel jezelf dan de vraag: ‘Waarom stel ik deze taak uit?’ Op die manier verschuif je de aandacht naar jezelf. Zo heb ik bij mezelf gemerkt dat mijn uitstelgedrag meer te maken heeft met angst dan met luiheid.