Mama trui chill

9 tips voor emotionele zelfzorg voor ouders

21/06/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Misschien voel je bij het woord ‘self-care’ of zelfzorg weerstand, of zegt de term je niet veel. Self-care brengt je terug naar je ware ik, je essentie. Het is zorgen voor jezelf, zoals niemand anders kan. Want er is niemand die exact weet wat er omgaat in jouw hoofd en lichaam. Niet makkelijk, zeg je? Dat huishouden regelt zichzelf niet, de kinderen hebben je nodig, het werk trekt aan je mouw … Zelfzorg duwen we dan vaak als eerste weg. Maar we hebben enkele tips.

Self-care is tijd nemen om je batterijen op te laden. Het is net zoals je auto op tijd naar de garage brengen voor een onderhoud. Als je geen olie in je auto doet, zodat de motor goed gesmeerd is, sta je binnen de kortste keren in pannen met een opgebrande motor.

Zorgen we niet voor onszelf, dan roesten we vast en branden ook wij stilletjes op. Je auto een onderhoud geven is een evidentie. Het hoort erbij en je voelt je er niet schuldig door. Een goed gegronde portie self-care moet dat ook zijn.

  1. Leer nee zeggen.
    Ook al is dit erg moeilijk. Vooral wanneer je gewoon bent om te denken dat anderen je tijd meer waard zijn dan jijzelf. Door nee te zeggen, maak je meer ruimte voor jezelf om te herbronnen.
  2. Je moet jezelf niet verantwoorden.
    Jij bent jouw tijd even hard waard als de mensen rondom jou. Je moet je niet verantwoorden als je nee zegt. Ook niet wanneer diegene waartegen jij nee zegt op je emoties speelt. Laat het gevoel los dat je iets goed te maken hebt. Jezelf niet verantwoorden, voelt bevrijdend. Het gaat ook makkelijker, wanneer je zelf de grenzen van anderen respecteert.
  3. Grenzen.
    Grenzen stellen en leren nee zeggen, leunen dicht tegen elkaar aan. Je eigen grenzen kennen en respecteren is heel belangrijk voor je integrale welzijn. Wanneer je niet in staat bent om je grenzen af te bakenen, ga je uiteindelijk met tegenzin je dagelijkse taken uitvoeren. Denk aan je werk, je huishouden, je sociale verplichtingen … Grenzen stellen is het meest uitdagende ten opzichte van de mensen die dicht bij jou staan, zoals je familie en vrienden. Oefen op je werk alvast respectvol de kunst van het grenzen stellen. Dat gaat doorgaans iets gemakkelijker.
  4. Sta het toe om te ontvangen.
    Durf hulp te vragen. Of neem het aan wanneer mensen je hulp aanbieden. Wuif een compliment niet weg, maar laat het binnenkomen en bedank wie het geeft. Wanneer je leert ontvangen van anderen, in welke vorm dan ook, zal het makkelijker zijn om zorgzaamheid voor jezelf aan te nemen; Zo neemt de weerstand voor self-care geleidelijk af.
  5. Observeer je monkey mind.
    Wees je bewust van je negatieve gedachten. Ze triggeren je emoties. Dat wil niet zeggen dat je geen emoties meer mag voelen. Maar veel emoties ontstaan na een (onwaar of overdreven) verhaal. Het speelt zich, al dan niet herhaaldelijk, in je hoofd af. Je monkey mind in actie haalt je emotioneel uit balans.         
  6. Vergeef jezelf.
    Wij, als ouders, zijn niet perfect. Houden van je kinderen gaat heel gemakkelijk, maar het opvoeden zelf is een leerproces. Of het nu gaat om vergeving met betrekking tot je kinderen of om andere fouten die je gemaakt hebt, jezelf vergeven is helend en bevrijdend. Een aanslepend schuldgevoel is ontzettend energierovend en veroorzaakt onrust, twijfel en teleurstelling bij jezelf.
  7. Zelfcompassie.
    Het werkt als een helende balsem en sluit perfect aan bij jezelf vergeven. Compassie voor jezelf is geen zelfmedelijden, waarbij je in je eigen problemen gezogen wordt en vergeet dat anderen soortaardige uitdagingen hebben. Zelfcompassie betekent dat je de oorzaken en omstandigheden begrijpt die je doen handelen. Mededogen is wijs en doorprikt de illusie dat je altijd totale controle hebt over je acties. Zelfcompassie erkent dat je niet perfect bent en dat conditionering je beïnvloedt. Daarom is mededogen eerder begrijpen en accepteren, dan terechtwijzen en bestraffen. Wees zacht voor jezelf en probeer het de volgende keer gewoon beter te doen.
  8. Tegen je conditionering ingaan.
    Doe je herhaaldelijk dingen waar je niet blij van wordt, die je energie kosten, die jou en de harmonie in je gezin of op je werk uit balans halen? Ga dan eens op onderzoek in je conditioneringen. Misschien zie je een patroon en kun je dit, eens je je er bewust van bent, doorbreken. Een voorbeeldje: misschien had je een ouder die, wanneer jij iets vroeg, altijd ‘nee’ zei en misschien doe je nu hetzelfde bij jouw kind. Bewustwording doet de zaken keren en laat jou anders handelen met minder conflict met jezelf en de personen rondom je als fijn gevolg.
  9. De kracht van dankbaarheid.
    Wees dankbaar voor wat je hebt. Voor het harde werk dat je gedaan hebt om te geraken waar je nu bent. Voor alle goede dingen en voor alle lessen die op je pad gekomen zijn. Dankbaarheid is de krachtigste emotie die je voelt. Het ontwikkelt een positieve ingesteldheid. Dankbaarheid is niet enkel een emotie, het is ook een vaardigheid. Het staat hoe dan ook samen met yoga en meditatie bovenaan mijn self-care lijstje. Ik sluit namelijk mijn yogasessie altijd af met de kracht van dankbaarheid. Probeer het zelf maar eens!

Misschien vond je het wel confronterend om bepaalde punten te lezen en voelde het oncomfortabel om getriggerd te worden. Weet dat dat oké is. Ik moedig je aan om te voelen wat je voelt, maar wel zonder oordeel. Indien het iets bij jou heeft losgemaakt, motiveer ik je graag om zelfcompassie te beginnen beoefenen. Want voor je emotionele welzijn zorgen is even belangrijk als zorgen voor je lichaam en geest.

Zenparents

Meer lezen?

Met Zenparents bezorgt Ine Maes je een praktisch handboek voor drukbezette ouders. Ze geeft je concrete handvaten om elke dag, ook al is het maar 5 minuten, een momentje voor jezelf in te plannen.

Door concrete self-care tips, introspectie, meditatie en yogasenquences leer je rustmomentjes in te plannen in het vaak hectische leven als ouder. 

BESTEL | MEER INFO