tieners vakantie

Het ‘vakantie als gescheiden ouder’-alfabet: Deel 2

4/07/2024

Het bouwverlof is begonnen … Hoe loopt de opbouw van de vakantie voor jou? Of is het eerder de afbraak van je zenuwstelsel? Zijn de eerste wissel al gepasseerd? Of wisselen jullie deze zomer pas na een volledige maand? Hierbij het ‘vakantie als gescheiden ouder’-alfabet, deel 2.  Een vakantiewoordenboek, naar analogie met het gidsend woordenboek, EHBO ouders uit elkaar, maar dan voor jou als ouder. 

Flexibiliteit
Zoals je in het eerste deel kon lezen, is dit een belangrijk woord voor de vakantie. Door factoren die de planning in de war kunnen brengen tussen jou en de andere ouder, maar net zo goed door de wispelturigheid van je puberende tiener. 

Een beetje rek langs alle kanten is gezond, maar flexibiliteit heeft ook grenzen. Structuur kan ook rust bieden. Vaak heeft je tiener wat extra motivatie nodig om in beweging te komen, want die sofa en die schermpjes zijn toch zo verleidelijk. Of het nu mooi weer is of het met bakken giet - dat maakt voor de puberende tieners echt niet uit, toch? Tenzij de omgeving of activiteit zo aantrekkelijk is dat die het toch wint van hangen en niksen! Flexibel zijn dus, en de noden van alle gezinsleden op elkaar afstemmen … 

Foto’s
Hoe ga je om met het delen van vakantiefoto’s van bij de andere ouder? Bekijk je deze samen met je kind(eren), gespekt met de nodige commentaar, of houd je beide werelden gescheiden? Pikt het om de nieuwe partners of stiefbroers en -zussen mee in the picture te zien? Of voelt het echt helemaal normaal en oké en kan je gewoon lekker mee genieten? Mooi als dit kan, maar nee, dat is geen must! Je bent echt geen minder leuke ouder als je je eigen grenzen trekt en respecteert.

Je kunt bijvoorbeeld na de wissel een moment nemen om verhalen en vakantiefoto's van bij de andere ouder te delen. Dit kan als regel in je gezin helpen om duidelijkheid te scheppen. In hoog conflictsituaties kan dit in het belang van je kinderen en jezelf beter zijn.

Wat als je kind foto’s van de andere ouder in zijn of haar kamer wil ophangen? Accepteer dat en zoek samen een plek die misschien niet meteen zichtbaar is bij bijvoorbeeld het openen van de deur. Als je dit afkeurt, keur je eigenlijk ook af dat je kind van beide ouders mag houden. 

Geld

‘Money, money money… must be funny, in a rich man’s world’…  

Scheiden is … van twee lonen op één terugvallen. Gelijkmatig verdeeld verblijf is … wisselende kosten met of zonder kind(eren) in huis. Vakantie zonder partner is… wikken, wegen en tellen. De zomervakantie is dan ook niet twee maar negen weken lang. 

Geld maakt niet gelukkig, maar geen geld maakt dat je voortdurend creatief moet omgaan met tijdsinvulling en geldbesteding. Een vliegvakantie zit er misschien niet in deze vakantie. Bekijk het positief en zie dat als een lichtere voetafdruk. Hotelverblijven misschien evenmin, maar op de meeste campings kan je – als je echt niet goed slaapt in een tent– ook heel fijn een bungalow of tipi of dergelijke huren. Lekker in de natuur en toch vaak nog betaalbaar. 

Je kan ook veel fijne activiteiten doen in de vakantie met een lager budget, maar toegegeven, het is gewoon rot als je vrijheid door geld wordt ingeperkt. Het leven is nu gewoon echt super duur, daarvoor hoef je niet eens gescheiden te zijn. 

Omring je met mensen die begrip kunnen tonen voor jouw situatie. Zoek gelijkgestemden, bid voor de weergoden dat we in eigen land mooi weer hebben, zoek vrienden op met een zwembad, laat kinderen in elkaars tuin kamperen, of stuur hen naar een jeugdwerking van de gemeente. Er is echt wel heel wat betaalbaars in het aanbod. Soms zelfs met terugbetaling van je ziekenfonds. 

Groeien 
Heb je ook gemerkt dat je tiener tijdens de zomervakantie ineens een stuk langer lijkt? Dit valt vooral op als je ze een tijdje niet hebt gezien. Door de scheidingssituatie zie je elkaar anders door de afstand die er altijd letterlijk is. Dagelijks met hen samen zijn maakt het minder zichtbaar. Meer slaap, minder stress, meer zonlicht en extra vitamine D kunnen allemaal bijdragen aan die groeispurt. 

En nu we toch bij de G zijn… ook de geur is iets wat opvallend kan zijn. Niet alleen de geur van je ongewassen tiener na een kamp van tien dagen. Ook het wisselen van het ene naar het andere gezin brengt andere geuren met zich mee. Je kan het ruiken aan hun spullen, hun haar, hun wezen. Ook voor je kind(eren) valt het verschil in geur vaak op als die jouw woonplekje na een poosje terug binnenstapt. 

Vind je de geur van je ex niet zo aantrekkelijk? Stop subtiel de kleren van je kind in een sopje en vraag om een heerlijke douche te nemen of negeer het wijselijk. 

Hotelregelement
Net zoals in een hotel, heb je ook huisregels. Die kunnen flink anders zijn dan in het andere gezin. Zorg ervoor dat de regels duidelijk zijn. In de vakantie zullen die afwijken van de regels tijdens het schooljaar. Bespreek de veranderingen of geef jouw verwachtingen zeker aan. De meeste tieners werken aan een nest of een hol in plaats van een nette kamer. Stel daar regels voor op. 

Ook wat het helpen in het huishouden betreft. In de vakantie is voor school werken écht geen aanvaardbaar uitvlucht. Je kan ook regels samen opstellen. Wat zij redelijk vinden en wat jij vindt. Zo voelen ze zich gehoord en gezien  - en jij ook - en kan je hen ook sneller op hun eigen verantwoordelijkheid aanspreken als ze de regels overtreden. Een reglement brengt structuur, structuur rust, rust een vakantiegevoel. Yes! 

Humor 
De troef die je kon lezen in het artikel om te overleven tijdens de examenperiode is ook hier van toepassing. Soms is een vakantie in scheiding écht vermoeiend en kan het zwaar zijn in plaats van ‘happy happy joy joy’. 

Er zijn zoveel factoren die daartoe kunnen bijdragen. Denk maar aan frustraties, wel of geen financiële middelen, onmacht, verdriet of kwaadheid door de scheidingssituatie, het feit dat je nu alleen de vakantie-invulling moet doen (ook al is dat voor sommigen mág doen), de druk die erop zit want het moet toch een fijne tijd zijn bij jou omdat die tijd afgebakend en beperkt is … Ook door de regelingen met nieuwe partners en plus- of stiefkinderen.  Komt dat net wel uit of niet? Geeft het extra stress? En klikt het wel in dat nieuwe samengestelde gezin? Of gaan jullie toch nog apart op vakantie omdat het praktisch niet te organiseren is om dit samen te laten vallen? 

Relativeren, lieve mensen! Relativeren met humor zonder je gevoelens te verloochenen is een straffe tool in overleven in situaties die het complexer maken. Een kostbare tool in een zorgeloze(re) tijd, de vakantie bijvoorbeeld! 

Impact 
Een scheiding heeft zeker invloed op jou en je kind, ook tijdens de vakantie. Hoe groot die impact is, hangt af van jullie situatie. Jij kunt de impact beperken door steeds te bedenken wat het beste is voor je kind. Het positieve aan een gescheiden vakantie is dat je niet de hele periode alleen hoeft te overbruggen. Het nadeel is dat je niet twee maanden achter elkaar weg kunt, maar wie kan dat wel?

Je kunt niet alle vakantieherinneringen samen maken, en dat is de (nieuwe) realiteit. Richt je daarom zoveel mogelijk op het positieve! Wat heb je nu wél dat je voor de scheiding niet had? Wat kun je nu wel doen? Neem tijd voor jezelf en zorg goed voor jezelf. Dit helpt ook je kind, want als jij gelukkig en in balans bent, profiteert je kind daar ook van. Je bent uit elkaar gegaan omdat het samen niet werkte, maar jullie blijven altijd samen ouders, hoe apart die 'samen' ook ingevuld wordt.

Jaloezie
Voel je soms een steek van jaloezie als je kinderen het geweldig hebben bij de andere ouder tijdens de vakantie? Dat is heel normaal. Het kan lastig zijn om te zien hoe ze plezier hebben zonder jou. Maar onthoud dat het belangrijkste is dat zij genieten en gelukkig zijn. 

Bovendien is het makkelijker om los te laten als je kind het net wél goed heeft bij de andere. Het is veel lastiger om dit te doen als je weet dat het één gemis is en het niet (goed) lukt bij de andere. Probeer te focussen op de leuke momenten die jullie samen hebben. Plan iets speciaals voor als ze weer bij jou zijn. Zo heb je ook iets om naar uit te kijken en creëer je mooie herinneringen voor jezelf en je kinderen. 

Onderhoud het contact met je kind, blijf positief, blijf vooral bezig of net niet, praat erover en wees vooral dankbaar voor de tijd die je wél met hen kan spenderen, dat ze het leuk hebben bij de andere en zo een extra ervaring opdoen zonder dat jij die moet dragen en trekken…  

Meer lezen 

Het 'vakantie als gescheiden ouder'-alfabet: Deel 1
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes