jongen spuit deodorant

Hygiëne, quoi? Hoe zorg je ervoor dat je tiener elementaire zorg draagt voor zichzelf?

28/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Tiener zijn is niet altijd fijn. Denk maar aan lichaamsbeharing, menstruatie, hormonen, zweet, puisten … Je zou om minder humeurig worden. Maar een vreemd verschijnsel dat zich voordoet, is dat een groot deel van die zwetende hormoonbommen misschien wel (als je geluk hebt) het bestaan van deodorant en droogshampoo kent, maar de werking van douche of bad lijkt te zijn vergeten. Persoonlijke hygiëne staat bij heel wat tieners op een laag pitje. En dan hebben we het nog niet over hun kamer gehad. Die is vaak te vergelijken met een inloopkast waar ergens een bureau en bed in staan.

Jakkes! Wat is er in godsnaam aan de hand?

Niet elke tiener is een vuilakje. Er zijn echt ook adolescenten die dagelijks hun tanden poetsen en hun kamer op orde houden. Maar er zijn toch behoorlijk wat tieners die problemen hebben met (persoonlijke) hygiëne. Hoe komt dat nu toch?

Het antwoord op deze vraag is zeer eenvoudig. Je kunt het zelfs in één zin samenvatten: onze tieners hebben andere en betere dingen te doen.

Tieners weten intussen echt wel wat een gezond ochtend- en avondritueel is, hoe vaak ze hun tanden moeten poetsen en hoe regelmatig ze moeten douchen of een bad nemen. Maar ze hebben daar dus vaak niet veel zin in. En jammer genoeg wordt het tijdens de adolescentie juist meer noodzakelijk, die douche of dat bad. Door alle lichamelijke veranderingen in het lichaam van onze tieners gaan ze sterker ruiken. En wij willen natuurlijk het liefst dat de buitenwereld geen geurhinder ondervindt van ons nageslacht.Dat kan, zeker in het begin van de puberteit, best lastig zijn omdat jonge tieners het niet gewend zijn zich zo vaak te MOETEN douchen. Dat was, voor die hormonen erbij kwamen, ook echt niet zo vaak nodig.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn tiener (elementaire) zorg draagt voor zichzelf en zijn spullen?

Hoe zit het met persoonlijke hygiëne?

Tip 1: Zoek de gulden middenweg.

Het is duidelijk dat je tiener geen zin heeft om zich te wassen. Saai. Tijdsverspilling. Nat ook. Probeer afspraken te maken, ook in functie van zijn agenda. Speelt je tiener bijvoorbeeld drie keer per week voetbal, dan kan hij toch maar beter ook drie keer per week douchen … Verwacht geen mirakel. Elke dag douchen is trouwens helemaal geen must. Een washandje aan de wastafel kan wonderen doen.

Tip 2: Hoop op een schone vriendengroep.

Herinner je nog het belang van peers (zie hoofdstuk 11)? Je tiener zal veel makkelijker luisteren naar een vriend die aangeeft dat zijn haar vet is dan wanneer jij hier een opmerking over maakt. Tien weesgegroetjes en hopen maar op nette vrienden!

Tip 3: Maak er iets leuks van.

Tienermeisjes hechten doorgaans toch wel veel belang aan hun uiterlijk en zijn waarschijnlijk ook wel makkelijker te motiveren dan jongens door het bad- of douchegebeuren leuker te maken. Geurkaarsen in de badkamer, een aanbod van productjes, een box om muziek te streamen …

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes