Je tiener denkt geen bijzondere talenten te hebben. Talenten zijn aangeboren, het gaat over een natuurlijke vermogen. Daarom zijn ze zo vanzelfsprekend, de tiener vindt er niks speciaals aan, hij is er als het ware blind voor. Daarom heeft hij andere mensen nodig om zijn talenten te ontdekken, voor anderen is het immers wél bijzonder hoe hij de dingen aanpakt.
Het is bijvoorbeeld heel natuurlijk voor hem om telkens te willen verbeteren. Als hij bijvoorbeeld gaat joggen en hij loopt 5 km, dan maakt hij een plan om binnenkort 10 km te joggen (talent “Grenzenverlegger”) . En vanuit zijn aangeboren enthousiasme kan hij makkelijk anderen motiveren om mee te gaan joggen (talent “ Meetrekker”).
Nooit heeft je tiener eraan gedacht dat het hier over talenten gaat, het is immers zijn automatische manier van handelen. Tot iemand hem er op een dag op wijst. Dan pas is hij er zich bewust van, het versterkt zijn zelfvertrouwen en hij zal deze talenten ook proberen in te zetten op andere momenten.
Talenten nog meer inzetten
Goed mogelijk dat de tiener de talenten “Grenzenverlegger en Meetrekker” ook op school nu bewuster zal inzetten. Het geeft hem immers energie om een plan te bedenken om beter te worden, hogere punten te behalen én zijn vrienden hierbij te betrekken.
Ook in het latere beroepsleven zal hij deze talenten bewuster inzetten. Zo kan hij met de combinatie van de talenten Grenzenverlegger en Meetrekker in zijn beroepsleven heel goed functioneren in een commerciële functie. Want hij zal van nature gedreven zijn om telkens zijn verkoopcijfer te verbeteren (Grenzenverlegger) en anderen in zijn team te motiveren dit ook te doen (Meetrekker). Hier ligt zijn groeipotentieel, want werken vanuit zijn talenten geeft hem energie.
Benoem de talenten bij je tieners
Ouders die hun tieners willen stimuleren, doen er goed aan hun talenten te benoemen op het moment dat hun tiener deze inzet. Er een naam op plakken, zodat de tiener zich er bewust van wordt en deze nog meer zal inzetten. Zo voelt je tiener zich gezien en gewaardeerd in zijn eigenheid. Dat geeft zelfvertrouwen en veerkracht.
Eigenlijk is een talent zoals een zaadje dat in jou geplant is. Dat zaadje kan pas volledig tot bloei komen als er licht op schijnt.