tieners op school

Is je tiener het probleem, of het schoolsysteem?

1/12/2023

Thuis een slimme, creatieve plantrekker. Heel gevoelig van aard, een nieuwetijdskind misschien? Op school altijd afgeleid, ongeïnteresseerd, onrustig …. Een lastpak voor de leerkrachten en een frustratie voor de ouders.

Gevoelige, beweeglijke, creatieve, out-of-the-box denkers, beelddenkers, vallen in het klassieke onderwijssysteem meestal uit de boot. Luisteren naar iemand met gezag, volgzaam zijn, voorgekauwde informatie opnemen: dat past immers niet bij hun natuurlijke zijn. Het (verouderd) klassiek schoolsysteem legt de nadruk op cognitieve vaardigheden en laat hierbij een groot potentieel onbenut.

“Anders” - terwijl ze gewoon zichzelf zijn

Deze jongeren, die zich anders ontwikkelen dan de norm, mogen dus niet authentiek zijn? Ze worden bekeken als “anders” terwijl ze gewoon zichzelf zijn. Hierdoor ontwikkelen ze faalangst. Ze denken dat hun waarde, hun intelligentie wordt bepaald door een cijfer en dat is meestal niet goed.

Het beste schoolsysteem bestaat niet

Iedere jongere en iedere situatie is anders, een school dat bij de ene jongere past, past daarom niet bij de andere. Het systeem moet passen bij wie de jongere is, want het systeem kan zich niet aanpassen aan wie de jongere is. Dus: ga op zoek naar een systeem dat past bij de jongere.

Het liefst een schoolsysteem waarin ze gestimuleerd worden vanuit hun natuurlijke interesses en talenten. Een systeem waarin ze kunnen verkennen, observeren, struikelen, nieuwsgierig zijn en zélf antwoorden zoeken vanuit hun creativiteit. Ruimte om te groeien en bloeien vanuit hun natuur. Vanuit hun intrinsieke motivatie en plezier. 

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

Je hebt de Methodescholen, er is Vernieuwend en Democratisch onderwijs, er zijn privé-scholen (helaas een aanslag op je portemonnee) of thuisonderwijs (examencommissie). Het is een zoektocht, soms met vallen en opstaan. Maar alle ouders willen gelukkige kinderen. Van hieruit komt het leren vanzelf!
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes