8069fi.jpg

Jongeren en sexting, wat kan je doen als het misgaat?

17/04/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Jongeren doen om talrijke redenen aan sexting en ook vorige generaties hebben ook soortgelijke dingen gedaan. Het is dus waarschijnlijk dat er altijd een groep jongeren zal bestaan die met een vorm van sexting experimenteert. Wanneer het  fout loopt met het uitwisselen van seksueel geladen boodschappen, dan kan dat echter zeer nare gevolgen hebben, zowel voor de jongeren als voor hun ouders.   

Adviezen voor jongeren die aan sexting doen

Zet nooit foto’s online die niet door iedereen gezien mogen worden. Denk erom dat elk bericht dat je online verzendt ooit verspreid kan raken bij een breder publiek, dat nooit als ontvanger bedoeld was. De persoon aan wie je het bericht hebt verstuurd, hoeft niet noodzakelijk van kwade wil te zijn. Het zou kunnen dat de ontvanger per ongeluk een verkeerd bestand selecteert of zijn of haar mobieltje aan iemand anders gegeven heeft, die het bericht ontdekt. Zelfs bij zogenaamd ‘veilige’ applicaties bestaat nog steeds de mogelijkheid dat je beelden opgeslagen worden of dat er een schermafbeelding genomen kan worden, die later verspreid wordt. Wees je er trouwens van bewust dat alles wat je online verzendt, ergens opgeslagen kan worden, bijvoorbeeld op de computers van het bedrijf achter de app of website waarmee je sexts verstuurt.

Probeer je seksualiteit en intimiteit op een andere manier te beleven.

Vaak doen jongeren aan sexting omdat ze hopen dat hun romantische relatie hierdoor zal verbeteren. Ze sturen dergelijke sexy foto’s van zichzelf als een teken van hun liefde en vertrouwen. Probeer andere, meer originele, manieren te vinden waarop je aan elkaar liefde en intimiteit toont.

Stuur niet zomaar een sexy foto wanneer iemand je erom vraagt. Soms kunnen anderen jou vragen om een sexy foto van jezelf te sturen. Soms sturen ze je zelfs als eerste een expliciete foto van zichzelf in de hoop dat jij met een eigen gemaakte foto reageert. Ga niet in op dergelijke vragen en vertel aan die persoon dat je hier liever niet aan meedoet. Je kunt misschien op een grappige manier reageren door op het internet een grappige cartoon te zoeken. Op die manier zal de persoon die jou om sexting heeft gevraagd wel begrijpen dat hij of zij een grens heeft overschreden. Als je onder druk gezet zou worden of iemand zou dreigen met pesterijen of andere wraakacties, schakel dan de hulp van een volwassene in of stap naar de politie.

Wees voorzichtig met het antwoorden op berichten. Vaak zal een persoon jou als eerste een tekstberichtje over seks of een seksueel getinte foto of video sturen. Hij of zij hoopt dan dat je hierop zult antwoorden. Denk echter zorgvuldig na vooraleer je op dergelijke vragen ingaat. Je wordt op die manier misschien verleid om aan sexting te doen zonder dat je het zelf doorhebt.

Zeg iets wanneer je ziet dat anderen een sextingbericht verspreiden. Als je ziet dat anderen een sexy foto doorsturen of tonen, zonder dat die persoon daarvoor toestemming gegeven heeft, dan is het belangrijk om te zeggen dat dit niet cool is. Je bent op dat ogenblik getuige van een vorm van pesten en misbruik van de beelden van die persoon. Keur dergelijk gedrag openlijk af en vertel aan de dader dat hij of zij ermee op moet houden.   

 Er werd een bericht verzonden maar het werd nog niet verspreid. Misschien heb je spijt nadat je een afbeelding naar een vriend(in) hebt gestuurd. Je vraagt je af of je hem/haar wel kunt vertrouwen. Ga in zo een geval gewoon een gesprek aan met de ontvanger van het bericht. Praat open en duidelijk over je gevoelens en vraag om de verwijdering van de afbeelding. Hopelijk blijft het bericht dan enkel tussen jullie.

Als je toch aan een vorm van sexting doet, doe het dan op een veilige manier. Als je toch aan sexting zou willen doen, neem dan de volgende adviezen in overweging:

– Zorg ervoor dat je niet identificeerbaar bent op de foto’s. Je kunt er bijvoorbeeld bewust voor kiezen om je gezicht niet op de foto’s of tijdens het webcamgesprek te laten zien. Daarnaast kun je enkel foto’s maken in je ondergoed of zwemkledij. Op die manier is de kans kleiner dat je reputatie beschadigd wordt wanneer jouw sextingberichten toch zouden uitlekken.

– Sexting met anderen kun je alleen doen wanneer het vrijwillig gebeurt en wanneer je niet onder druk wordt gezet of er een beloning voor in de plaats krijgt.

– Verstuur alleen maar dergelijke berichten wanneer de andere partner zich er prettig bij voelt om ze te ontvangen.

– Verstuur uitsluitend seksueel getinte foto’s of tekstberichten wanneer je jezelf er honderd procent goed bij voelt. Als je twijfelt of er toch geen goed gevoel bij hebt, doe het dan gewoon niet en ga zeker niet in op druk van anderen.

– Doe alleen aan sexting met personen die je uit het offlineleven kent, die zich op een volwassen manier gedragen en die je kunt vertrouwen.

– Doe alleen aan sexting wanneer de ontvanger ook meedoet.

– Zorg ervoor dat beide sextingpartners de berichten achteraf verwijderen.

Wat als het toch misgaat?

Hou het hoofd koel. Op het moment dat een sextingbericht verspreid raakt onder een groter publiek hoeft het slachtoffer zeker niet de schuld te krijgen. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit ‘ongelukje’ zeker geen ernstige gevolgen hoeft te hebben. Er moet wel zo snel mogelijk actie ondernomen worden om eventuele schade te beperken.

• Neem actie door de privacyinstellingen van je profielpagina aan te passen. Soms kan het gebeuren dat sexy foto’s van jou worden verspreid zonder dat je ze naar iemand hebt gestuurd. Misschien heb je ooit op het eerste gezicht onschuldige beelden van een dag op het strand op een profielpagina geplaatst en hebben pestkoppen de beelden verspreid en voorzien van kwetsende opmerkingen. In dat geval is er niet echt sprake van sexting. De gevolgen zijn echter dezelfde. Mogelijk werden de afbeeldingen publiek door onaangepaste privacyinstellingen. Pas daarom onmiddellijk je privacyinstellingen aan. Zorg ervoor dat eventueel seksueel getinte foto’s of berichten op de eigen profielpagina ofwel niet meer zichtbaar zijn of dat ze slechts door een beperkte groep (zoals vrienden, of een specifieke vriendenlijst) bekeken kunnen worden. Stel je bij elke foto op je profiel de vraag of het erg zou zijn indien de afbeelding verspreid zou raken op het internet.

• Contacteer de verspreider. Probeer, indien mogelijk, aan de dader te vragen om de afbeelding van zijn of haar pagina te halen. Vraag hen om onmiddellijk met de verspreiding van de beelden te stoppen. De medewerking van de dader is mogelijk onvoldoende omdat de foto zich misschien al over verschillende pagina’s heeft kunnen verspreiden. Contacteer ook degenen die de afbeelding doorsturen. Vraag ook hen uitdrukkelijk om hiermee te stoppen.

Contacteer de provider. Indien de foto al op andere pagina’s verschijnt, is het tijd voor een grondige schoonmaak. Contacteer de aanbieder van de websites (zoals de sociaalnetwerksite of het bedrijf achter de blogdienst) met de vraag om de afbeelding te verwijderen. Wijs er eventueel op dat de afbeelding de gebruiksvoorwaarden van de website schendt. Sociaalnetwerksites bieden hun gebruikers de mogelijkheid om ongepaste of kwetsende inhoud te signaleren. Op Facebook kun je een foto waarin je afgebeeld wordt en die je niet leuk vindt of die jou of iemand lastig valt, rapporteren. Kortom, naast het contacteren van de persoon die een foto online plaatste, kun je ook een klacht indienen bij de sociaalnetwerksite.

Vraag de hulp van anderen. Jongeren kunnen de problemen rond sexting beter niet alleen aanpakken. Het is beter om hulp te vragen van volwassenen zoals ouders, leraren, leerlingenbegeleiding of hulporganisaties. Dat betekent dat je jezelf misschien over je schaamte heen zult moeten zetten maar je zult merken dat het achteraf een opluchting is. Volwassenen kunnen je helpen om zo goed mogelijk op sexting te reageren, vooral als de beelden ruim verspreid werden.

Wees discreet. De kans bestaat dat nieuws over sexting zich zal verspreiden binnen de vriendenkring of zelfs via de nieuwsmedia. Probeer in elk geval   erg discreet over het probleem te zijn om te voorkomen dat anderen op ideeën gebracht worden en de bewuste foto willen opzoeken.

Ga op zoek naar compromitterende foto’s. Foto’s kunnen zich verspreiden via fotosites, sociaalnetwerksites, peer-to-peernetwerken, weblogs of onlinefora. Probeer je foto zoveel mogelijk op te zoeken en alleszins van publieke diensten verwijderd te krijgen. Ga in geen geval zelf op zoek naar sextingberichten van andere personen, zelfs niet als je alleen maar wilt helpen.

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes