Acne of in medische termen: jeugdpuistjes. Het is een aandoening die typisch begint tijdens de puberteit onder invloed van al die hormonale veranderingen die je tiener doormaakt. Niet altijd een fijn gevolg, zeker niet als je kind er veel last van heeft.
Wat is acne?
Onze huid wordt normaal soepel gehouden en beschermd tegen uitdroging door talg. Dat is een soort van olie die wordt aangemaakt door de talgklieren in de huid en die je uitscheidt via de huidporiën.
Acne ontstaat als die poriën verstopt geraken en de talg zich ophoopt. Het vormt mee-eters of comedonen. Vaak is er een bijbesmetting met bacteriën.
Wanneer?
Acne begint typisch in de puberteit onder invloed van hormonale veranderingen. De ene tiener heeft maar enkele puistjes, terwijl de andere volstaat en last heeft van een uitgebreide huidaandoening. En dat is niet altijd makkelijk om (psychisch) mee om te gaan.
Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren. Meestal gaat het dan om contact met stoffen die de talgklier verstoppen, zoals bepaalde cosmetische producten. Ook mechanische factoren (druk en wrijving) kunnen een bestaande acne verergeren.
Ten slotte kunnen sommige geneesmiddelen, zoals cortisone, aanleiding geven tot acne, of die verergeren.
Meisjes, maandstonden en acne
Zowel het haar als de huid veranderen mee met de cyclus en hormonale veranderingen van een meisje. Rond de menstruatie wordt er meer olie of sebum geproduceerd in de talgklieren, zowel in het haar als op de huid.
Die veranderingen hebben vooral te maken met de hormonen testosteron en oestrogeen. Een uitbarsting van acne komt dan ook veel voor net voor en tijdens de menstruatie.
Misverstanden over acne
Neen, acne is
niet het gevolg van het eten van vet voedsel of chocolade.
geen infectieziekte, en dus niet besmettelijk.
niet te linken met hygiëne of zweten, roken.
geen direct gevolg spanningen of stress.
Wat kan je doen tegen acne?
Medicatie nodig?
Lokale medicatie is meestal voldoende om milde acne te behandelen.
Stap 1: was de huid elke dat met water en antibacterieel reinigingsmiddel.
Stap 2: breng retinoïnezuurcrème, gel met adapaleen of gel/crème met benzoylperoxide (3-10 %) aan.
In het begin kan het zijn dat die geneesmiddelen wat irritatie veroorzaken. Gebruik ze dus eerst in een lage concentratie. En spoel ze na enkele uren weer weg. Na een tijdje is je huid het wel gewoon en verdraagt ze de medicatie beter. Bij milde tot matige acne kan je ook een combinatieproduct gebruiken.
Heeft je tiener last van ernstige acne? Dan zal de dokter eerder medicatie in tabletvorm voorschrijven. Dat kan orale antibiotica of isotretinoïne zijn. Die combineer je altijd wel met een lokale behandeling.
Medicatie nemen doe je altijd in overleg met je arts!