tiener in de klas

Snel afgeleid. Of gewoon een 3D-denker?

26/05/2023

“Let nooit op”, “snel afgeleid” … Sommige jongeren krijgen veel kritiek tijdens hun schoolperiode. Omdat het onderwijs is afgestemd op taaldenkers, de leerstof wordt via WOORDEN aangeboden, vertrekkende vanuit details: “Bottom-up”. En dat geeft problemen bij de 3D-denkers (of BEELDdenkers), die anders leren. Zij vertrekken vanuit een totaalbeeld en gaan dan pas naar de details: zij leren  “Top-down”.

Onderwijs is (nog) niet afgestemd op snelle denkers

Bekijk de leerstof als een grote puzzel. Elke dag krijgen leerlingen losse stukjes van de puzzel te zien. Deze kleine stukjes worden uiteindelijk een geheel. Kennis wordt opgebouwd vanuit afzonderlijke delen naar het einddoel. Een 3D-denker wordt onrustig bij al die losse stukjes puzzel, vindt dit niet interessant en is afgeleid. Waar leidt dit toe? Hij wil eerst de voorkant van de  puzzeldoos zien! Pas als dat duidelijk is, schiet de 3D-denker in gang.

Helikopterview

3D-denkers hebben een extra dimensie in hun denkproces waardoor zij breed en snel associëren, een groot ruimtelijk inzicht hebben en een duidelijk overzicht behouden (helikopterview). Zij hebben bijzondere talenten door hun grote verbeeldingskracht. Hierdoor ontstaan vele mogelijkheden, vaak zijn het echter nog niet ontdekte mogelijkheden.

Het snelle 3D-denken zorgt voor een extra dimensie, die te herkennen is aan een bijzondere creatief denken, een goed gevoel voor humor, breed en snel associëren, een groot ruimtelijk inzicht en een geweldig overzicht (helikopterview).

Dominante rechter hersenhelft

De rechter hersenhelft bevat onze intuïtie, gevoelens en indrukken, maar ook het  “alles in één” denken, het vermogen om verbanden te leggen en processen te doorzien. Deze rechter hersenhelft is dominant bij 3D-denkers, waardoor het gevoelsmensen zijn die heel emotioneel kunnen reageren. Ook lichamelijk zijn ze vaak extra gevoelig.

Eigen regels

Door hun uitstekende logica hebben 3D-denkers snel inzicht in situaties, het zijn snelle denkers. Maar opgelegde regels kunnen een probleem zijn omdat deze meestal niet op logica gebaseerd, maar op gemak, handigheid of overtuiging. 3D-denkers zullen een regel pas toepassen als die logisch is en als ze het nut ervan inzien.
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes