tieners

Typisch tienergedrag: 10 dingen die tieners niet kunnen

29/09/2023

Als het botst met je tiener, houd dan in je achterhoofd: tieners gedragen zich gewoon volgens hun leeftijd. We zouden het weleens durven te vergeten, maar we kunnen simpelweg niet verwachten dat  pubers tussen pakweg 12 en 15 jaar zich matuur gedragen in bepaalde situaties. Neem nu de volgende tien dingen bijvoorbeeld, die kunnen de meeste tieners gewoon niet: 

  1. Zich focussen als er een insect, spin of schattige puppy in de buurt is. 
  2. De hele tijd op hun stoel blijven zitten, zonder eruit te vallen. Dat is vooral van toepassing op jongens, maar het is een feit. Let op mijn woorden: de kans is groot dat je jongen vroeg of laat uit zijn stoel valt. 
  3. Uitleggen waarom gemaakt huiswerk niet (op tijd) werd afgeleverd aan de leerkracht. Ze weten het gewoon niet. 
  4. Instructies meteen opvolgen. Ik denk dat vijf het magische getal is: bij de vijfde herhaling van die instructies zouden ze kunnen opgevolgd worden. 
  5. Hun eigen uitbarstingen van boosheid, tranen of onverschilligheid begrijpen of kunnen verklaren.
  6. Hun volume onder controle houden. Dit is dan weer eerder van toepassing op meisjes. Of ze nu lachen, praten of roepen, er is weinig dat luider klinkt dan een groepje jonge meisjes bij elkaar. 
  7. Hun kalmte terugvinden binnen de twee uur nadat iemand een scheet liet. 
  8. De waarheid vertellen over hun gevoelens. Ze begrijpen ze niet, kunnen ze niet uitleggen en ze voelen zich het slachtoffer ervan. 
  9. Naar zichzelf kijken met liefde en eerlijkheid. Ze zien zichzelf door de ogen van hun leeftijdsgenoten, de media en wie weet welke andere invloeden. Dat is erg verwarrend. 
  10. Iets georganiseerd krijgen. Of het nu gaat over hun kamer, hun rugzak of simpelweg de zin die ze aan het uitspreken zijn. 

Ik weet dit allemaal uit ondervinding. Ik geef les aan jonge tieners, en soms voelt het alsof ik vastzit in een klas met een kudde driejarigen die een mes bij zich hebben. Een simpele les woordenschat kan plots uitmonden in totale chaos als je je als leerkracht even ontspant. 

Maar net zoals veel anderen die met tieners werken, zou ik het voor geen geld van de wereld willen veranderen. Tieners houden ons in het moment. Ze zorgen ervoor dat we flexibel zijn, dat we blijven bijleren en dat we de wereld met andere ogen bekijken. 

Wanneer we door een norse blik kunnen kijken en contact kunnen maken met een tiener, wanneer we een glimp opvangen van de grappige, zelfverzekerde en fascinerende volwassene die op de loer ligt en bijna maar nog niet helemaal klaar is om uit te breken, dan zien we dat het allemaal de moeite waard is. 

 

Vrij naar Your Teen for Parents 
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes