vrouw in zetel

Uitstelgedrag … enkele tips om je vooruit te helpen!

2/06/2023

Heb jij ook regelmatig last van uitstelgedrag? Hieronder enkele tips om niet elke keer terug in hetzelfde straatje terecht te komen, maar effectief aan de slag te gaan. En geloof mij, je bent heus niet de enige die last heeft van uitstelgedrag. Dus, gaan we er samen voor?

 Op huishoudelijke taken en opruimen zit niemand te wachten. Dat zijn dingen waar we eigenlijk liever geen tijd voor vrijmaken, maar ze zijn wel een noodzakelijk kwaad om ons huis proper en leefbaar te houden. Daarom enkele tips die zullen zorgen dat de tijd die je investeert beperkt is en écht opbrengt.

Tina Favache

  • Zorg dat je gefocust bent en blijft

Ben je van jezelf snel afgeleid en is dat een belangrijke reden dat je vaak uitstelgedrag vertoont? Zorg dan dat je tijdens een taak niet in de verleiding komt om je Instagram te checken of om op app’jes te reageren. Klap je laptop dicht en zet het geluid van de smartphone even op stil. Op die manier kom je niet snel in de verleiding om je taak uit te stellen.

  • Prioriteiten stellen

Niet alles is even belangrijk in het huishouden. Breng daarom structuur aan in je dag door de belangrijkste taken prioriteit te geven en daarmee te beginnen. Kies 5 taken waarmee je die dag aan de slag zal gaan en zet die op een lijstje.

Bepaal de volgorde van deze 5 taken volgens belangrijkheid en begin met de belangrijkste. Neem na elke taakje een mini-pauze om jezelf te belonen voor de stap dat je hebt gezet.

  • Leg een deadline op

Het helpt altijd enorm om jezelf een deadline op te leggen. Spreek met jezelf af dat je iets bijvoorbeeld aan het einde van de week af wil hebben. Een leuke extra stimulans kan zijn om enkele familieleden of vrienden in te lichten van je deadline. Dat zorgt ervoor dat je jezelf toch wat extra druk oplegt om iets af te werken.

  • Doe alles in stukjes van 25 minuten

Werk heel productief door een timer van 25 minuten te zetten. Iedere keer als je begint aan een nieuwe taak, zet je de timer op 25 minuten en werk je gedurende die tijd gefocust aan je taak.

Als je eenmaal aan de taak begonnen bent, merk je dat het helemaal niet zo vervelend meer is om ermee bezig te zijn. Plus : na die 25 minuten heb je een grote kans dat je de taak hebt afgerond.

  • Elke grote stap bestaat uit verschillende kleine stappen

Ga je een grote taak aanpakken ? Soms is het dan handig om enkele stappen op te schrijven die in voorbereiding kunnen genomen worden.
De gatenkaas-methode is hier een leuk concept voor. Die kaas is op zich een zware brok, maar door er gaatjes in te maken gaat het veel vlotter. Een goed voorbeeld is administratie: in een eerste stap zoek je papieren bij elkaar, daarna bepaal je de plek waar die moeten komen, vervolgens maak je een goede indeling voor een map, … 

Uitstelgedrag kan je dus gedeeltelijk voorkomen door een goede planning.

 

Meer info op www.opruimgroep.be

 

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes