mama geeft borstvoeding aan baby

EHBB: eerste hulp bij borstvoeding (en kleine ongemakken)

28/02/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Met borstvoeding geef je je kindje niet alleen alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Het is ook een speciaal en intiem moment voor jullie beiden. Maar soms gaat het niet helemaal vanzelf. Zeker in het begin kan je kleine ongemakken ervaren. Geen zorgen, met enkele eenvoudige tips en hulpmiddelen maak je het jezelf zo comfortabel en makkelijk mogelijk.

Wat met lekkende borsten?

Tijdens je zwangerschap bereiden je borsten zich voor op het geven van melk. Na de bevalling komt de melkproductie echt op gang als je baby zuigt aan de borst. Zeker in die eerste periode (maar misschien ook nog daarna) is het heel normaal dat je borsten wat melk lekken. Dat wordt na een tijdje vanzelf minder en misschien stopt het zelfs helemaal.

Maar die natte plekken op je kleren? Er zijn inderdaad aangenamere dingen. Met borstkompressen kan je dat ongemak wel voorkomen. Je vindt ze in verschillende soorten, afhankelijk van de hoeveelheid melk die je lekt.

Liever een milieuvriendelijke variant? Dan zijn er ook wasbare exemplaren, voor matig tot gemiddeld lekken. Medela biedt bijvoorbeeld zowel wegwerp- als wasbare borstkompressen. Voor die momenten waarop je veel melk lekt of net weinig lekt.

Wat te doen bij pijnlijke tepels?

Mama worden, borstvoeding geven … het is wennen. Dus ook je tepels moeten wennen aan iets helemaal nieuws: een zuigend kindje. Daardoor kan je wat irritatie krijgen of kunnen je tepels droog of pijnlijk worden.

Zorg voor een goede hygiëne door je handen te wassen voor en na elke voeding. Ook als je een crème aanbrengt of na het verversen van een luier. Verwissel regelmatig je borstkompressen. Laat bovendien je tepels na het voeden goed opdrogen. En een verzorgende tepelzalf biedt direct verlichting.

Medela purelan lanolinezalf

Purelan™ Lanonlinezalf is gemaakt van 100% lanoline, biedt natuurlijke verzorging en ondersteunt de genezing. De zalf is ultrazuiver en veilig voor jou en je baby. Je hoeft je borst niet te wassen voor de borstvoeding. De zalf is trouwens ook perfect voor andere droge plekjes, zoals de billetjes van je baby.

Nog een aanrader bij pijnlijke tepels of tepelkloven: (verkoelende) gelpads. Die helpen bij het herstel van de huid en ondersteunen de genezing. Ze vormen een beschermend kussen voor gevoelige of pijnlijke tepels. Hydrogel Pads van Medela kan je vooraf in de koelkast leggen, waardoor ze ook heerlijk verkoelend zijn.

Borstvoeding met tepelhoedje, wel of geen goed idee?

Heel wat mama’s gebruikten al een tepelhoedje. Het kan je helpen als het aanleggen niet goed lukt, of als je ingetrokken of vlakke tepels hebt. Als je tepels wat geïrriteerd zijn, kan het fijn zijn om (tijdelijk) te voeden met een tepelhoedje.

Tepelhoedjes zijn gemaakt van transparant, ultradun en zacht siliconenmateriaal dat comfortabel aanvoelt op de gevoelige huid. Ze zijn veilig en smaakloos voor je baby.

Een tepelhoedje kan tijdelijk helpen, maar blijft het ongemak, zorg dan zeker dat je advies vraagt aan je vroedvrouw of lactatiekundige om de oorzaak van het probleem op te lossen. Uiteindelijk is een tepelhoedje een hulpmiddel en wil je ook zonder prettig borstvoeding kunnen geven.

Wat als je melkproductie wat hulp nodig heeft?

Je borsten bereiden zich al tijdens de zwangerschap voor op het geven van borstvoeding. Maar na je bevalling hebben ze het zuigen van je baby nodig als stimulans om melk te produceren, melkvoorraad op te bouwen en in stand te houden gedurende de hele borstvoedingsperiode. Daarom is het dat je borsten die stimulans krijgen en regelmatig worden geleegd.

Kan je kindje (nog) niet effectief zuigen, dan kan je afkolven om het natuurlijke zuigritme van je baby na te bootsen. Dat doe je het best met een professionele borstkolf.

De borstkolf die je het meeste zal terugvinden in het ziekenhuis is de Medela Symphony. Die wordt ook verhuurd (via je ziekenfonds of apotheek). Ze helpt bij het op gang krijgen van de moedermelkproductie, voor welke reden dan ook. Maar de borstkolf is ook ideaal om voor langere tijd en frequent melk af te kolven.

“Toen mijn zoontje een dag oud was, had hij het heel lastig. Huilen, huilen en nog eens huilen. De vroedvrouwen vermoedden krampjes, dus haalden we alle mogelijke trucjes uit de kast om met zijn beentjes te bewegen of hem in een andere houding te leggen. Ondertussen wandelde mijn man de gang in het ziekenhuis zo’n honderd keer op en af om hem zo te wiegen en te troosten. Tot … de volgende ochtend bleek dat hij wel héél veel was afgevallen. Plots werd het duidelijk: dat arme schaapje had helemaal geen pijn, hij had gewoon honger! Mijn productie was wellicht nog niet goed op gang gekomen, en dus kreeg dat lieverdje nauwelijks iets binnen. Ik voelde me zó schuldig – mijn kleintje had honger en ik had die signalen niet eens gesnapt … De vroedvrouwen grepen onmiddellijk in, en we startten een strak schema van voeden, afkolven en bijvoeden. Dankzij de goede raad van de vroedvrouwen die ons heel goed opvolgden, kwam mijn melkproductie op die manier toch op gang, en na een tweetal dagen was het probleem van de baan. Het was pittig, zeker die eerste dagen, maar het ging steeds beter. Zo blij dat de vroedvrouwen mij toen zo goed hebben begeleid (zodra we door hadden wat er aan de hand was)! Toen mijn tweede zoontje geboren werd, herhaalde het scenario zich trouwens. Maar als mama-met-al-wat-ervaring trok ik toen meteen aan de alarmbel en begon ik toen sneller te kolven.” (mama Lore)

 

Borstvoeding waar en wanneer het jou uitkomt

Of je nu thuis of buitenshuis borstvoeding geeft, je wil graag dat je kindje goed bij je borst kan. Een voedingsbeha die je makkelijk kan openen met één hand is dan handig. Met de speciale voedingsbeha voor ‘s nachts is het ook eenvoudig om comfortabel borstvoeding te geven aan je kindje.

En wil je extra comfort tijdens het kolven? Gebruik dan een handsfree kolfbeha, zodat je je handen vrij hebt om nog iets anders te doen tijdens het kolven.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Medela. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.