1. Baby’s die flesvoeding krijgen, hechten zich minder aan hun ouders
FABEL. Hechting wordt niet alleen bepaald door de manier waarop je je kindje voedt. De emotionele band bouw je vooral op door liefdevolle interacties, zoals huid-op-huidcontact, praten, zingen, het troosten van je baby ....
Ouders die flesvoeding geven kunnen dezelfde hechte band met hun kind ontwikkelen als ouders die borstvoeding geven.
2. Flesvoeding kan je niet combineren met borstvoeding
FABEL. Het is perfect doenbaar en prima om borstvoeding en flesvoeding te combineren. Veel mama’s doen dat net om flexibeler te zijn, bijvoorbeeld als ze weer gaan werken of als ze extra voeding willen geven. ‘Combinatievoeding’ werkt voor veel gezinnen goed.
3. Flesvoeding is ongezond
FABEL. Moedermelk is de ideale voeding voor je kindje. Ook de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) beveelt borstvoeding aan voor baby’s. Nog volgens de WHO is de aanbeveling om de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven.
Maar sommige mama’s geven geen borstvoeding (meer), omdat ze niet kunnen of om een andere reden. En dat is oké. Poedermelk bevat alle essentiële voedingsstoffen die een baby nodig heeft om gezond te groeien. Flesvoeding is goed gereguleerd en veilig, en dus niet ongezond.
Welke melk geef je bij flesvoeding?
Vanaf 6 maanden kan je overschakelen op opvolgvoeding, voor een vlotte overgang van borst- naar flesvoeding of ter aanvulling van moedermelk. Opvolgmelk bevat de alle nodige vitamines (conform de wetgeving) en stoffen (stoffen die gezonde microbiotica bevorderen, ijzer, zink, vitamine A, C en D, en de beste eiwitten) voor een goede groei, cognitieve ontwikkeling en botontwikkeling van je kindje.
Je kindje maakt rond 6 maanden voor het eerst kennis met hapjes vaste voeding. Natuurlijk doe je je uiterste best om alle nodige groeten en fruit in dat kleine lijfje te krijgen, maar vaak heeft je baby nog meer nodig om te voorzien in alle voedingsbehoeften.
Je combineert opvolgmelk, zoals NAN Evolia 2 of NAN Sinergity 2 van Nestlé, met vaste voeding, het liefst tot de leeftijd van 18 maanden.
4. Flesvoeding doet baby’s beter slapen
FABEL. Hoe (goed) een baby slaapt, verschilt van kindje tot kindje. Slaapgedrag wordt beïnvloed door heel wat factoren, niet alleen door het soort voeding. Sommige ouders merken dat hun baby na een flesje beter slaapt, terwijl anderen geen verschil zien. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat flesvoeding leidt tot betere slaappatronen bij baby's.
5. Flesvoeding kan overgewicht veroorzaken
FABEL. Flesvoeding bevat geen toegevoegde suikers. Het gehalte koolhydraten in poedermelk is volledig afgestemd op de wettelijke normen. In moedermelk zitten suikers in de vorm van lactose (melksuiker) en flesvoeding bevat dat in dezelfde hoeveelheden.
Hoewel er een lichte correlatie kan zijn tussen flesvoeding en gewichtstoename, hangen overgewicht en obesitas (op latere leeftijd) meer af van algemene genetica, voedingsgewoonten, fysieke activiteit en algemene levensstijl. Flesvoeding zelf is er geen directe oorzaak van.
6. Flesvoeding zorgt voor meer maag- en darmproblemen of allergieën
FABEL. In de meeste gevallen kunnen baby's zonder problemen overstappen op flesvoeding. Borstvoeding biedt wel enige bescherming tegen allergieën, maar flesvoeding hoeft geen darmproblemen te veroorzaken.
7. Flesvoeding kan je onbeperkt bewaren
FABEL. Als je klaargemaakte flesvoeding te lang bewaart in – en zeker uit – de koelkast, bestaat de kans dat bacteriën zich vermenigvuldigen in de voeding. Daar kan je baby echt ziek van worden. Klaargemaakte flesvoeding mag je daarom niet langer dan acht uur in de koelkast bewaren (max. 4°C) en maximaal een uur zonder koeling.
8. Flesvoeding bereid je met om het even welk water
FABEL. Om een flesje voor je baby te maken gebruik je flessenwater, plat en zo mineraalarm mogelijk – let erop dat op het etiket ‘geschikt voor de bereiding van babyvoeding’ staat. Dat doe je altijd voor flesvoeding, ook als je kindje ouder is dan 12 maanden.
Hoeveel melkpoeder neem je eigenlijk?
De normale verhouding is 1 afgestreken maatschepje melkpoeder per 30 milliliter water. Gebruik alleen het schepje dat bij het poeder zit, dan ben je zeker van de juiste maat.
Denk je met een extra schepje honger sneller tegen te gaan. Dat is een no go! Je kindje kan verstopt geraken en de spijsvertering kan in de war geraken. Te weinig poeder maakt de melk dan weer waterachtig en zo krijgt je baby niet alle nodige voedingsstoffen binnen.
Lees ook
- Welke melk kies je het best als je overschakelt op flesvoeding?
- Overschakelen op flesjes: zo gaat het vlotter
- Ik laat me geen schuldgevoel (meer) aanpraten als flesjesmama
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Nestlé. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.