Baby ligt in bedje

Slaap, baby, slaap: 6 fabels rond slaap bij baby’s ontkracht

26/04/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Slaap, een goede nachtrust … oh, wat een heilig goed. Maar het is eentje dat er al eens bij inschiet met een baby in huis. Een topic ook waarover heel wat vragen zijn bij (jonge) ouders. En waarop ook heel wat foute en fabelachtige antwoorden de ronde doen. Enkele slaapfabels bij baby’s zetten we recht.

Om te beginnen: slapen met en voor baby’s is eigenlijk een nieuw normaal (h)erkennen. Met zo’n klein hummeltje in huis kan het doorwegen om nacht na nacht in de weer te zijn, en snak je naar de terugkeer van het normale leven. Het helpt wanneer je je verzoent met de gedachte dat het oude normale leven niet terugkomt, maar dat er een ‘nieuw normaal’ in de plaats komt.

1. Een baby moet na enkele weken doorslapen

FOUT.

De vraag is: zijn kindjes eigenlijk wel gemaakt om door te slapen? Het antwoord: neen, en zeker pasgeboren kleintjes niet. Het ene kindje heeft echt een wegwijzer naar dromenland nodig, het andere vindt de weg met de ogen toe – pun intended.

Tot een week of zeven heeft een baby’tje (meestal) zelfs een omgekeerd dag-en-nachtritme. Toen je kleintje nog veilig bij jou in je buik zat, vond hij het heerlijk om te slapen als jij in beweging was. Zachtjes worden gewiegd door jouw bewegingen, met een beetje geruis op de achtergrond dat geruststellend klonk. ’s Nachts, als jij dan wilde slapen, dan is er meestal veel actie in je buik.

Na de geboorte houdt je kindje dat ritme een week of zeven aan. Nadien begint het door allerlei slaapradartjes en hormonen meer op een dag-en-nachtritme te lijken.

Aha, hoera, het moment om door te slapen is aangebroken rond week 7! Helaas … ook na zeven weken kan je kleintje je ’s nachts uit je slaap houden. Op die leeftijd heeft je baby nog nachtvoedingen nodig. Om de suikerspiegel op peil te houden, is het nodig dat hij of zij ’s nachts nog drinkt.

Baby’tjes slapen in blokjes van 45 minuten. Volwassenen slapen ook in blokjes (meestal zo’n 90 minuten), maar wij zijn in staat om die blokjes mooi aan elkaar te breien en (meestal) een hele nacht door te slapen. Dat kunnen die kleintjes nog niet. Als ze minder diep slapen is het kleinste zuchtje, het kleinste prikkeltje genoeg om hun kijkers weer wijd open te sperren.

Daarnaast zijn er nog tal van zaken die je baby uit zijn slaap kunnen houden.

2. Je baby (warm) toedekken met een dekentje helpt hem om beter te slapen

FOUT.

Een dekentje vermijd je ab-so-luut in het bedje van je kleintje. Het is niet veilig om een dekentje of lakentje te gebruiken. Verzwaarde dekens en het instoppen van je baby zijn helemaal af te raden. Sowieso zijn dekens het eerste jaar een no-go, maar ook daarna worden (dons)dekens pas aangeraden vanaf de leeftijd van twee jaar.

baby in slaapzak in bedje

Stop je baby in een slaapzak. Die houdt je kleintje warm genoeg en zorgt voor een positieve slaapassociatie. Slaapzakjes heb je in alle maten, kleuren en voor alle seizoenen. Hoe sneller je baby leert omgaan met de ruimte die hij heeft eens hij niet meer ingebakerd is, hoe beter. Vanaf de leeftijd van +/- vier maanden leert je baby namelijk rollen en is inbakeren niet meer aan te raden.

En vooral: je baby slaapt veilig. Een veilige slaapomgeving zal jou ook geruster maken (en beter doen slapen, haha).

baby slaapt op hellende matras

Zorg dat je kleintje zeker een goede matras  heeft. Een aanrader is de Premium babymatras van AeroSleep. Die is speciaal ontwikkeld om vlak én hellend te slapen.

Waarom is het goed om je baby hellend laten slapen? Het is goed voor je baby’s ademhaling en spijsvertering. Het kan helpen bij veel voorkomende kwaaltjes – die niet zo bevorderlijk zijn voor heerlijk knorren – zoals spugen, krampjes, verkoudheid en pijnlijke tandjes en oortjes. Je vormt de matras heel eenvoudig om tot een licht hellend vlak van 7°, als je kindje daar nood aan heeft.

hoeslaken aerosleep

Je baby ademt veilig, dankzij de bijgeleverde matrasbeschermer met 3D-technologie die de matras goed luchtdoorlatend maakt. Die is trouwens ook warmteregulerend, vochtabsorberend en makkelijk te wassen in de machine. Tip: als je een AeroSleep matrasbeschermer gebruikt, combineer die altijd met een bijhorend AeroSleep hoeslaken. Bij een ‘gewoon’ (katoenen) hoeslaken vermindert de werking van de matrasbeschermer tot 60 %.

3. Eens je start met vaste voeding, zal je baby beter doorslapen

FOUT.

Er is geen bewijs dat vaste voeding zou helpen bij doorslapen. Wat je wel ziet, is dat kindjes rond 6-8 maanden langere blokjes beginnen te slapen. Maar dat is vooral biologisch bepaald en niet door hun voeding.

4. Je baby wakker houden overdag zorgt ervoor dat hij beter slaapt

FOUT.

Een hardnekkige fabel, deze. Maar je baby overdag koste wat het kost wakker houden, zal je niet het gewenste effect opleveren ’s nachts. Sterker nog, als je je kleintje te lang wakker houdt overdag, kan het oververmoeid geraken en daardoor net meer moeite hebben om in slaap te vallen en door te slapen.

Baby's hebben overdag voldoende slaap nodig om een gezonde nachtrust te bevorderen. Jep, slapen doet slapen.

5. Je baby laten huilen helpt om hem te leren zichzelf te kalmeren en beter te slapen

FOUT.

Je baby laten huilen, het is een controversiële benadering. Ze steunt ook op geen enkel wetenschappelijk bewijs. Het is net belangrijk om in te spelen op de behoeftes van je baby, en troost en geruststelling te geven. Een slaapmethode waarbij je jouw aanwezigheid en ondersteuning stapje per stapje afbouwt, heeft vaak een beter en langdurig effect.

Jonge baby’s zijn nog niet in staat om zichzelf te reguleren en dus te troosten. Dat wordt pas ten vroegste rond 6-8 maanden mogelijk. Alleen wenen zonder de aanwezigheid van een ouder geeft je baby’s of jonge kind veel stress. En die stress heeft een negatieve invloed op de slaap.

Als je je baby alleen laat om zichzelf ‘in slaap te huilen’ zal je kleintje na verloop van tijd inderdaad wel stoppen met huilen en uit pure uitputting in slaap vallen. Maar de cortisolwaarde (stresshormoon) in het lichaam blijft onverminderd hoog. En dat zorgt voor minder vlot inslapen, sneller wakker worden, huilen en onrustiger gedrag.

6. De laatste voeding voor het slapengaan indikken laat je baby beter slapen

FOUT.

Uit onderzoek blijkt dat voeding indikken geen invloed heeft op het doorslapen van een jong kindje. Vaste voeding introduceren, de voeding indikken of extra flesvoeding bij een borstvoeding … het zijn zeker geen slaapmiddelen.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Aerosleep. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.