7144fi.jpg

20 dingen die we begin 2020 nooit hadden kunnen voorspellen

17/12/2020

Wat. Een. Jaar. Dat is zowat het enige wat ik kan bedenken als ik terugkijk op het afgelopen jaar. Of: wat een k*k-jaar. Dat ook wel. Het voelt nog altijd een beetje surreëel allemaal. Serieus, had ik in januari een blik in de toekomst kunnen werpen, het had me complete science fiction geleken. Echt, wie had al deze dingen kunnen voorspellen?

Wie had kunnen voorspellen …

 1. Dat homewear dé fashion trend van het jaar zou worden.
 2. Dat het een ‘trend’ zou zijn om een kapsel met uitgroei te hebben. Of noemen ze dat tegenwoordig een ombre?
 3. Dat we massaal zelf haar zouden beginnen knippen, en er dus opvallend veel bloempotkapsels en scheef geknipte frou’s zouden gesignaleerd worden.
 4. Dat het gênanter zou zijn om in het openbaar te hoesten dan een scheetje te laten.
 5. Dat het woord ‘bubbels’ zo’n negatieve bijklank zou krijgen.
 6. Dat het überhaupt mogelijk zou zijn om wekenlang van thuis te werken mét kinderen. En dat mensen dat ook effectief zouden overleven (toegegeven, nipt weliswaar). Mind blowing!
 7. Dat geen kat raar zou opkijken als er tijdens een online meeting met collega’s een kind in onderbroek of pyjama door het beeld komt gewandeld. Of wanneer je tijdens een belangrijke call een kind op het toilet hoort roepen ‘Ik heb gedaaaaaaaan’.
 8. Dat onze kinderen zouden verlangen naar de dag dat de scholen terug opengingen. Of dat ze zouden zuchten: “seg, ze gaan die vakantie nu toch niet wéér verlengen zeker!”
 9. Dat skyperitieven een algemeen gekend fenomeen zou zijn.
 10. Dat er een compleet nieuwe woordenschat zou bestaan. Oké, er komen elk jaar wel een paar nieuwe woorden bij, maar wie had kunnen voorspellen dat ons woordenboek dit jaar zó rijkelijk zou worden aangevuld met woorden als ‘knuffelcontact’, ‘anderhalvemetersamenleving’ (levert volgens mij best veel punten op bij Scrabble!), zelfquarantaine, lockdown …?
 11. Dat de verkoop van de vuurkorven en -schalen zou boomen.
 12. Dat wandelen dé nationale sport zou worden.
 13. Dat zelfs de grootste sport-hater zou beginnen te joggen of fietsen. Alles om toch maar even buiten te komen!
 14. Dat we de postbode vaker zouden zien dan onze familie. En onze vrienden. En onze collega’s. Dan eender wie buiten ons gezin dus eigenlijk.
 15. Dat België de wereldpers zou halen met het nieuws dat er buiten je gezin maar één iemand je toilet mag gebruiken.
 16. Dat er massaal toiletpapier zou gehamsterd worden.
 17. Dat mondmaskers niet alleen iets zouden zijn voor Japanse toeristen. En dat er een markt zou zijn voor mondmaskers met leuke kleuren, tekeningen en opschriften.
 18. Dat het verdacht zou zijn om een grote hoeveelheid pizza’s te bestellen.
 19. Dat we Kerst en Nieuw alleen met ons gezin zouden kunnen vieren.
 20. Dat we het best wel ironisch zouden vinden om terug te denken aan hoe enthousiast we op Oudejaarsavond aftelden om aan 2020 te beginnen.

 

Deze blog verscheen eerder op MAMoiselleBlogt.