4051fi.jpg

9 feministische beloftes aan mijn (hypothetische) dochter

8/08/2016

Een tijdje terug schreef ik een stukje over de feministische streefdoelen voor mijn zoon. Een dochter heb ik (nog?) niet, maar het deed me wel denken: wat zou ik aan mijn dochter beloven, hoe zou ik van haar een sterke vrouw maken, een feminist?

Het is geen slechte tijd om een meisje te zijn, toch niet in het Westen. Maar tegelijk is en blijft het nog altijd een mannenwereld, met regels en gewoontes en visies die stammen van decennia geleden en waar we niet altijd bij stilstaan. Om nog maar te zwijgen van de overdreven genderspecifieke marketing die meisjes veel meer schaadt dan jongens. Ze hebben op papier wel voordeel bij ons onderwijs, maar slagen er nog altijd niet vaak in dat te verzilveren in hooggeplaatste jobs. Biologie speelt in het nadeel: als er kinderen komen is er maar één zwanger, kan er maar één borstvoeding geven en een combinatie van die factoren (plus hormonen) leidt nog vaak tot de ‘natuurlijke’ en ‘logische’ opvang voor de kinderen: de vrouw.

Zelfde principe

Natuurlijk zijn enkele van de ‘feministische’ beloftes aan mijn zoon evengoed geldig voor een dochter: respect en begrip voor anderen en hun keuzes bijvoorbeeld, dat niets wel/niet voor jongens/meisjes is, dat prinsessen stoer kunnen, mogen en zelfs moeten zijn, dat er een verschil is tussen gelijk en gelijkwaardig, dat tuin- en autoklusjes evengoed voor haar zijn (en dat ik als mama daarbij zal proberen het goede voorbeeld te geven).

Maar voor meisjes zijn toch nog een paar andere dingen aan de orde. Daarom, aan mijn momenteel erg hypothetische dochter, zou ik dit beloven:

1) Je bent niet minder maar ook niet meer omdat je een meisje bent

Overcorrectie is nergens voor nodig: jij bent jij en iemand anders is iemand anders. Ongeacht geslacht. Meisjes zijn niet minder dan jongens, omdat ze (gemiddeld gesproken) niet even groot of even sterk of even snel zijn, ze zijn ook niet meer dan jongens omdat ze gemiddeld gesproken vaker een diploma halen of hogere diploma’s halen. En om het verder door te trekken: mensen zijn niet 'meer' of 'minder' dan andere mensen, ze zijn anders.

2) Wees ambitieus, stel doelen, durf eisen

Kijk verder dan je neus lang is, mik op wat je wil (en kan) en niet op wat ‘past’ of ‘hoort’ en dat begint al vroeg. Weet wat je waard bent en durf de gepaste waardering te vragen of zelfs eisen. Leer onderhandelen over geld. Misschien word je daardoor bazig genoemd, misschien noemen ze jou wel een bitch. Laat ze: door op je doel af te gaan, bereik je wat je hoort en wenst te bereiken.

 

3) Ik wil je leren om te houden van je lichaam

Een les die zeer vroeg zal beginnen en die een inspanning van mezelf zal vragen. Want ik moet eerst houden van mijn lichaam om het jou te kunnen leren. Dat wil niet zeggen dat je niet mag streven naar fitheid, gezondheid of een genetische aandoening kan wegwerken. Het wil wel zeggen dat alles wat afwijkt van de gephotoshopte strakheid toch oké is.

4) Je mag zijn wie je bent, altijd

Op voorwaarde dat je dat doet met respect naar en begrip voor andere mensen, natuurlijk. Maar je hoeft je niet te verontschuldigen voor wie je bent, wat je wil of waar je naar streeft, je hoeft je niet aan te passen aan de eisen of verwachtingen van anderen, je hoeft niet te veranderen... tenzij het je hindert of je dat zelf wil voor jezelf.

5) Je mag best met roze poppen spelen

Deze gaat me moeite kosten, omdat de kleur ‘roze’ voor mij staat voor overdreven genderspecifieke marketing, die meisjes ook nog eens in een traditioneel rollenpatroon duwt. De eerste pop met groene kleren die ik vind, koop ik ook. Net als wat auto’s en playmobil en duplo in de niet-meisjesvariant. Want je mag spelen waarmee je wil spelen. Alleen hoop ik dat je ook weet dat er meer bestaat dan roze prinsessen.

6) Je mag ook luid en wild zijn

Dat is niet enkel voor jongens, echt niet! Meisjes hoeven niet braver te zijn of stiller of voorzichtiger of angstiger. Ze mogen ook roepen, zonder hysterisch genoemd te worden, wild spelen, zonder het etiket wildebras of halve jongen opgeplakt te krijgen, ze mogen evenveel testen en proberen.

7) Ik zal je leren seksisme te doorprikken - en het niet op te geven

Het zit in taal, in kleur, in subtiele boodschappen. De weg is lang en niet zonder hindernissen maar je mag het niet opgeven om de opmerkingen of de rollenpatronen te blijven aanduiden. Hopelijk dat de feministische opvoeding van de jongens van je leeftijd onderhand zijn vruchten heeft afgeworpen.

8) Je hebt de controle over je lichaam en je leven

En laat niemand je iets anders zeggen! Jij bepaalt wat je draagt, wat je eet, wie er wanneer aan je lichaam komt, hoe je je leven leeft.

9) En tot slot: sexy zijn is geen pasmunt

Ik hoop eigenlijk dat dit probleem zich vanzelf oplost in de komende jaren, maar indien niet dan zullen videoclips en films voorzien worden van luidkeelse commentaar van je mama. Omdat sexy zijn leuk is, maar het niet jouw sterkste punt mag zijn. Omdat je kan kiezen wanneer en voor wie je sexy wil zijn, maar dat je eigenwaarde er niet van mag afhangen. Omdat sexy zijn geen betaalmiddel is om andere dingen te verkrijgen. Nooit. Never.

Ambitieus misschien, hypothetisch vooral, de praktijk is altijd anders, I know. Maar ik engageer mij en ik zal het niet opgeven! 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes