6607fi.jpg

De Grote Corona Entertainment Challenge: lenteschoonmaak mét kinderen

24/03/2020

Veel ouders zitten de komende weken thuis met hun kroost. En dat is net iets anders dan tijdens de vakantie: er staan geen uitstapjes op het programma én de kans is groot dat mama en/of papa wel moet(en) werken van thuis uit. Je kinderen entertainen zal dus niet altijd evident zijn. Maar Mama Baas staat paraat: elke dag brengen we een entertainment tip. Vandaag deelt opruimcoach Tina Favache wat tips.

Wie zegt dat je je kinderen niet kan entertainen door ondertussen ook iets nuttigs te doen en iets van je to-do lijstje te schrappen? Win – win noemen ze dat, en het zorgt meteen voor wat extra rust in je hoofd!

Daarom onze entertainment-tip van vandaag: lenteschoonmaak!

Opruimcoach Tina Favache deelt haar tips om samen aan de slag te gaan.

 1. Alles start natuurlijk met een goede planning.
  Zet je dus even samen met je kinderen en maak een leuke tekening van je woning. Laat de kinderen bv de buitenzijde van de woning tekenen en schets zelf het binnenplan met de verschillende ruimtes.
 2. Nu je een mooi plan hebt kan je per ruimte bepalen welke speciale taken er moeten gebeuren in deze schoonmaak.
  Aangezien de lenteschoonmaak een taak is die we maar een keer per jaar doen, is dit het moment om alles op het lijstje te zetten wat niet standaard wekelijks of maandelijks gebeurt. Denk dus ook aan het plafond in de badkamer eens afwassen, de gordijnen eens wassen, de dakgoten eens nakijken, de plinten eens stevig afschuren, de trap schilderen, die lamp in de garage eindelijk vervangen, …
 3. Je hebt nu per ruimte een paar taken op papier staan. Bekijk per ruimte welke taken jij kan uitvoeren en aan welke taak je kind(eren) kunnen meehelpen.
  Het is ook belangrijk om nu elke ruimte een vaste timing te geven om onder handen te nemen. Beperk je bijvoorbeeld tot 1 ruimte per 2 dagen.
 4. Zo, nu de taken verdeeld zijn en er een duidelijke planning is gaan we zorgen dat het visueel en leuk wordt voor je kinderen (en jou).
  Maak dus een groot blad met een vakje per taak die uitgevoerd moet worden. Een soort beloonblad. Laat je kind dit beloonblad alvast leuk versieren, zodat ermee starten op zich al superleuk is. Daarnaast ga je doorheen je woning bij elke taak een zichtbaar item aanbrengen dat kan verwijderd worden en op dat beloonblad kan bevestigd worden. Een goed voorbeeld hiervan is een sticker of een strikje of een post-it,… Wees creatief!
 5. Daarna kan je dan effectief en efficiënt aan de slag met deze taken. Enkele handige tips om mee te nemen :
 • Werk van boven naar onder: mama/papa neemt de bovenzijde van de kasten onder handen, de kinderen de plinten.
 • Werk van binnen naar buiten: mama/papa ruimt de materialen die in de kast zitten op, de kinderen kuisen de buitenkant van de kastjes af.
 • Voorzie voor iedereen wat materiaal, zodat er geen ruzie ontstaat over een spons of doek
 • Als je merkt dat het moeilijk is om de concentratie bij een bepaalde taak te houden kan je steeds een kookwekker of timer zetten. Voor jou als volwassenen is dit maximaal 50 min, voor kinderen tot 12 jaar 20 min.
 1. De bedoeling is natuurlijk om alle vakjes op je beloonkaart opgevuld te krijgen met de items die verzameld gaan worden doorheen je woning. En natuurlijk  moet je daar een leuke beloning aan vast koppelen voor je gezin!

Ik wens jullie allemaal veel plezier in de lente Schoo(l)nmaak ! Maak er een gezinsactiviteit van waaruit je kinderen dingen kunnen leren.

Wil je nog extra info op opdrachten, neem dan zeker een kijkje in de Facebookgroep ‘365x opruimen’.