6583fi.jpg

Het huishouden runnen terwijl je kinderen thuis zijn. Hoe doe je dat?

19/03/2020

Heel wat ouders zullen deze dagen het gevoel hebben dat ze handen te kort komen. Full time op de kinderen passen, het huishouden dat moet gerund worden én vaak thuiswerk. En dit terwijl alle hulp van buitenaf wegvalt (grootouders, huishoudhulp, … ) Dat vraag om extra organisatie en omvormen van klusjes in spelletjes.

Investeer in een mooie schort en wat kinderkookgerei en koken kan een heel fijne voormiddagactiviteit zijn. Wortels en aardappelen schillen met een dunschiller, boontjes doppen met een kinderschaar, groentjes wassen, … Er is zoveel wat kinderen kunnen doen tijdens het kookproces.

De was kan gemakkelijk worden omgevormd tot een spel wanneer je de luchtigheid en het plezier erin vindt. Kinderen kiezen graag de ideale wasspeld die bij de kleren past, ze halen graag de wasmachine leeg, helpen graag onderbroekjes opvouwen, twee dezelfde kousen zoeken,… Wanneer de was in de kasten moet gelegd worden kunnen zij de postbodes zijn die de pakjes in de juiste ‘brievenbussen’ gaan leggen. Kinderen vinden het verder heerlijk om in bed te liggen wanneer jij volop wind maakt tijdens het opschudden van de lakens.

Poetsen kan ook een fijne activiteit zijn. Geef elk kindje een plumeau in de hand en laat ze maar volop afstoffen. Ook stofzuigen kan perfect gedaan worden door je kinderen.  En je doet hen daar niets mee tekort. Integendeel. De kinderen voelen zich vereerd dat ze volwaardig deel mogen uitmaken van de volwassenwereld.

Misschien is het wel de ideale gelegenheid om de tuin onder handen te nemen. Laat kindjes gerust helpen door ze met de kruiwagen te laten rijden, onkruid te wieden, bloemetjes te planten… Niets zo heerlijk als dat.

Je kan zelfs taakjes kiezen die al lang op je to-do lijstje staan zoals de garage opruimen, kleerkasten opruimen en de kleren naar de container brengen, fietsen of de auto poetsen… Kinderen zullen wellicht met plezier helpen. Enige voorwaarde is dat het een afgelijnde taak is die beperkt is in de tijd. De aandachtspanne van peuters en kleuters beperkt zich ongeveer tot 45 minuten.

Toch kan het belangrijk zijn om sommige taken alleen te doen. De was kan bijvoorbeeld een rustgevende activiteit zijn. En dat kan je aangrijpen als een momentje van alleen-tijd. Want ook dat is heel belangrijk: het is noodzakelijk dat je met de kinderen afspreekt dat ze je af en toe met rust moeten laten. Anders overleef je de dag niet. Voorwaarde is dat het duidelijk is afgebakend, dat het staat aangegeven op een dagstructuur en dat het visueel zichtbaar is aan de hand van een timer of een ander hulpmiddel zoals lampjes die aan of uit zijn. Verder is het belangrijk dat dit wordt voorafgegaan door oplaadtijd waarin ze volop alle liefde, aandacht en aanrakingen krijgen die ze nodig hebben om er even alleen tegenaan te kunnen.

Alleen-tijd is heel belangrijk voor jou om op adem te komen en ook voor de kindjes. Vrij spel is het moment waarop ze het meest creatief zijn, probleemoplossend denken, emotionele gebeurtenissen verwerken, … Het is dus ook heel belangrijk dat je deze momenten gunt aan de kindjes. Probeer hen echt niet de hele dag te entertainen. Er in en er uit kunnen stappen… Dat is heel belangrijk voor het mentale welzijn van zowel de kindjes als de ouders.

 

Meer concrete tips over verbindend opvoeden en moederondersteuning vind je op mamacoach

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes