6863fi.jpg

Hoe herstelt je bekkenbodem na je bevalling en wanneer kan je starten met oefeningen?

9/07/2020

Elke vrouw die ooit zwanger is geweest, heeft een verhoogd risico op bekkenbodemproblemen. Ook vrouwen die met een keizersnede bevallen. Zo houdt bijvoorbeeld één op drie vrouwen urineverlies over aan haar zwangerschap; één op acht vrouwen stoelgangverlies en bij de helft van de bevallen vrouwen komen verzakkingen voor. Een vaginale bevalling, en zeker de moeilijkere, kan het risico op problemen achteraf verdrievoudigen.

Risicofactoren

De bekkenbodem bestaat uit spier-, bind- en zenuwweefsel en bloedvaten. Die bekkenbodem staat serieus onder druk tijdens een zwangerschap. Bovendien rekken al die structuren uit tot wel 300% van hun normale lengte tijdens een vaginale bevalling.

Daarnaast zijn er nog bepaalde factoren die een mogelijke rol kunnen spelen: het geboortegewicht van het kindje, de duur van het persen, een knip of scheurtje, de eventuele extra druk met een zuignap of verlostang, de positieve van het kindje tijdens de bevalling en de hoofdomtrek. Bevallen is dus een serieuze uitdaging en het is logisch dat je daarvan moet herstellen.

Je bekkenbodem na de bevalling

Vergelijk het met een verzwikte enkel: als je je enkel verstuikt en spieren, ligamenten en zenuwen worden uitgerekt, dan vind je het normaal dat je enkel de dag daarna blauw uitslaat, dik en gezwollen is en pijnlijk aanvoelt en dat je mankt omdat je er niet veel gevoel meer in hebt. Diezelfde symptomen kan je verwachten na een vaginale bevalling.

Je bekkenbodem en vaginale zone kunnen gezwollen zijn, pijnlijk aanvoelen en misschien voel je amper nog hoe je je spieren moet opspannen of ontspannen. Pijnmedicatie voorgeschreven door een dokter, ijs om de zone af te koelen en regelmatig op een harde stoel gaan zitten kunnen helpen om de zwelling en pijn te verlichten.

Oefeningen opstarten

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het opstarten van bekkenbodemspieroefeningen echter geen pijn uitlokt of verergert. Vrouwen voelen eerder pijn wanneer ze veranderen van houding, tijdens het plassen of het maken van stoelgang dan wanneer ze oefeningen doen. Laat de pijn en zwelling je dus niet afschrikken en probeer zo snel mogelijk die spieren terug onder controle te krijgen.

Je MAG en KAN dus op dag 1 na de bevalling onmiddellijk oefeningen opstarten, ook als je genaaid bent na een knip of een scheurtje.

Oefen vooral om de controle terug te winnen en laat je daarbij niet ontmoedigen. Die eerste dagen moet het gevoel in de spieren rustig terug herstellen, want ook je zenuwen werden uitgerekt. Laat je daarbij begeleiden door een gespecialiseerde kinesitherapeut, gynaecoloog of andere zorgverlener, zodat je de oefeningen zeker correct uitvoert.

 

The Pelvic Floor wil met informatieve blogs wetenschappelijke informatie toegankelijk maken. De bedoeling is niet om vrouwen af te schrikken, wél om hen goed in te lichten over de mogelijke gevolgen van een bevalling (#sharingknowledge).

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat goed geïnformeerde vrouwen achteraf beter kunnen omgaan met eventuele problemen (#raisingawareness).

Zo hopen ze meer vrouwen te overtuigen om goed voor hun eigen lichaam te zorgen en hulp te zoeken indien nodig (#empoweringwomen).

Voor meer informatie of om dit project te ondersteunen kan je hier terecht.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes