Mama’s nog altijd onterecht afgestraft op de arbeidsmarkt
18/04/2022
Door Mamabaas
Ook al zijn de eerste 1000 dagen o zo belangrijk in het leven van een kindje, toch worden mama’s die hun werk aan de kant schuiven om voor de kinderen te zorgen hiervoor ‘afgestraft’. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent naar genderdiscriminatie op de arbeidsmarkt. Jep, onze wenkbrauwen fronsten ook ...
Het onderzoek, dat gebeurde in april en mei 2021, toont aan dat vrouwen die wat langer thuisblijven en even minder werken om de zorg voor de kindjes op te nemen later moeten opboksen tegen extra negatieve vooroordelen op de arbeidsmarkt.
Negatieve stereotypen = nadeel bij sollicitatie
Wat niet klopt volgens onderzoekers Stijn Baert en Hannah Van Borm: dat vrouwen algemeen benadeeld worden op de arbeidsmarkt. Maar het is wel zo dat er bepaalde stereotypen spelen. Vrouwen worden meer gezien als sociaal, behulpzaam en creatief. Anderzijds zouden ze vaker afwezig en minder assertief zijn. Dit soort stereotypes zie je ook bij mannen.
Het valt op dat voor vrouwen niet alleen het geslacht bepalend is. De stereotypen variëren ook naargelang het type vrouw waartoe je gerekend wordt. “In de westerse wereld is er zoiets als een prototype van de vrouw: de jonge, witte vrouw die thuisblijft en voor de kinderen zorgt. Hoe meer je daar aan voldoet, hoe harder denegatieve stereotypen over vrouwen in je nadeel spelen bij een sollicitatie”, zegt onderzoekster Van Borm.
Wees assertief
Ben je een vrouw met een ‘gat’ op je cv omdat je ooit thuisbleef om te zorgen, dan ben je voor recruiters en werkgevers blijkbaar meteen minder assertief en heb je minder fysieke capaciteiten. Conclusie: vrouwen betalen een hoge prijs voor het moederschap, aldus de onderzoekers.
Wat je kan doen? Onderzoeker Baert geeft aan dat het goed is om als vrouw daarop te anticiperen bij een sollicitatitie. “Zet je assertiviteit voldoende in de verf.”
De belangrijkste taak ligt volgens de Baert bij de overheid. Die moet het ouderschapsverlof gelijker verdelen tussen ouders, kinderopvang toegankelijker maken en praktijktesten organiseren om genderdiscriminatie bloot te leggen.
Mama zijn is een troef!
Mogen we daaraan nog iets toevoegen? Een warme en luide oproep naar werkgevers en recruiters: beschouw het moederschap niet als een nadeel, maar net als een succesfactor!
Neem het van ons aan: een mama is ongelooflijk goed getraind in efficiëntie, stressbestendigheid, probleemoplossend denken en zich flexibel opstellen. En je krijgt er empathie, een zorgend karakter en conflictverlagend inzicht bij als extra troef. Zeg eens, wat heb je nog meer nodig?