6570fi.jpg

Routines zijn nu echt noodzakelijk bij kinderen

16/03/2020

Elke familie heeft een soort routine nodig die ervoor zorgt dat alles ‘normaal’ verloopt. Het is een manier om dingen gedaan te krijgen en een gevoel van veiligheid te bieden. Kinderen kunnen bang zijn van het ‘onbekende’. Dat kan gaan van iets heel banaals zoals “wat is dat groen ding op mijn bord”, tot een  grote verandering als een verhuis of het krijgen van een boertje of zusje.

Terwijl wij als volwassenen een verandering aanzien als een kans om uit te leren, kan dit bij kinderen zeer stressvol overkomen.  Daarom is een ‘normale routine’ voor een kind heel belangrijk en zorgt het voor comfort en consistentie.

Wat kunnen zulke dagelijkse routines voor een kind inhouden :

 • Het tijdstip waarop je opstaat of gaan slapen.
 • Een vast moment voor badtijd, eettijd, dutjestijd.
 • Een vast moment om huiswerk te maken, eten te maken, op te ruimen, …
 • Speeltijd, familie tijd, buitenspeeltijd

Het is van belang om betekenisvolle en belangrijke momenten in je gezinsleven een goede routine te geven, zodat je kind er de waarde van leert kennen. Hierdoor gaat je kind dat moment ook meer leren appreciëren.

Ondanks dat routines van gezin tot gezin verschillen zal je toch merken dat overal gelijkaardige gewoontes ontstaan die door iedereen in het gezin (een beetje) gevolgd worden.

Hierbij 10 redenen waarom een vaste routine belangrijk kan zijn voor jouw kind :

1. Routine helpt je kind om voeling met tijd te krijgen

Dit is vooral belangrijk voor jongere kinderen omdat zij nog heel sterk afhankelijke zijn van hun ‘innerlijke klok’. In de mate van het mogelijke kan je daar heel rustig routines gaan inbouwen:

 • Dutjes overdag zodat de nachtrust zo optimaal mogelijk verloopt
 • Etenstijden op regelmatige basis
 • Op vaste momenten naar het toilet gaan
 • Buitenspeelmomenten in de frisse lucht
 • Kalm en ontspannen gedrag tijdens vaste ‘rustige’ momenten

Een voorbeeld : Als je kind (en dus ook zijn lichaam) voelt dat het bedtijd is, zal het eenvoudiger zijn om hem in een rustigere modus te krijgen in aanloop naar bedtijd.

2. Routine verbindt het gezin

Wanneer je kind weet wat hij/zij kan verwachten tijdens een familiemoment of familie-activiteit, zal het ook het belang ervan beter kunnen inschatten.

Zo kan je duidelijk maken aan een kind dat samen ontbijten op zondag een belangrijk familiemoment is door het routinematig wekelijks te doen. Ze leren op dat moment aanvoelen dat familietijd echt wel leuk is. Zelfs heel jonge kinderen kunnen het gevoel van deze routine al aanvoelen. Gezinnen verbinden op deze manier.

3. Routine creëert verwachtingen

Het voordeel van vaste routines in te bouwen is dat je op die manier veel discussies kan voorkomen. In plaats van elke avond te moeten zeuren “ruim je speelgoed op” of “nu is het echt wel bedtijd”, maak hier een voortdurende routine van. Daardoor weet je kind waaraan zich te verwachten en zal er minder discussie zijn.

Wees ook een partner voor je kind. Help mee wat op te ruimen in plaats van puur het commando te geven.

4. Routine zorgt voor een rustiger huishouden

Als alle leden van het gezin weten wat er moet gedaan worden op welke tijdstippen voorkomt dat stress en onzekerheid. Je kind weet wat er komt en zal zich zelfs beter voelen omdat hij of zij door deze vaste routine echt deel uitmaakt van het huishouden. Het voelt dan ook minder aan als een opgelegde taak.

5. Routine geeft je kind vertrouwen en zelfstandigheid

Na verloop van tijd zal je kind zelf routines beginnen te onderhouden en uit te voeren. Prijs hem/haar daar zeker voor: het is een grote stap om teweten wat er verwacht wordt. En natuurlijk geef je hem of haar daarin ook de nodige zelfstandigheid.

Daardoor zal je kind zich zelfzekerder voelen en durven ondernemen. Als kinderen zich niet ondersteund voelen, bestaat de kans dat ze later opstandig worden of weigeren iets te ondernemen.

6. Routine zorgt voor gezonde en constructieve gewoontes

Van 2x daags je tanden poetsen tot elke namiddag huiswerk maken: routines helpen om je kind constructieve en stabiele gewoontes aan te leren.

Je kind krijgt hierdoor een beter zicht op tijd. Op latere leeftijd zal hij/zij ongetwijfeld een voorsprong hebben met goeie gewoontes op het vlak van eten, opruimen, en studeren.

7. Routine helpt jou als ouder om belangrijke dingen te onthouden

Je kind op een vast moment medicatie geven tot wekelijks je facturen betalen: routine zorgt ervoor dat je al die verschillende dingen niet over het hoofd ziet. Door ons drukke gezinsleven is het niet altijd gemakkelijk om het overzicht te bewaren. Daarom zijn routines zo belangrijk … Ze geven je minder stress en meer quality time als gezin.

8. Routine laat je kind uitkijken naar de volgende stap

Als kinderen weten wat er komt, kunnen ze ernaar uitkijken en aftellen. Zo is een wekelijks uitstapje naar het park of een speelmoment met papa op zondag toch fantastisch om naar uit te kijken.

9. Routine biedt mogelijkheden voor “speciale dagelijkse routines”

Als je momenten gaat inbouwen in je dag zoals ‘samen knuffelen’ of ‘een verhaaltje lezen voor bedtijd’ bevorder je speciale momenten tot een dagelijks ritueel. Deze speciale rituelen zorgen ervoor dat je een extra verbindend moment met je kind kan hebben op dagelijkse basis.

10. Routine zorgt voor stabiliteit in tijden van verandering of stress

Veranderingen zoals verhuis, scheiding, nieuwe gezinssamenstelling kunnen behoorlijk wat stress teweeg brengen bij een kind. Als je op dat moment een mooi opgebouwde dagelijkse routine hebt kan je kind hierin een houvast vinden, wat er ook gebeurt. Je kind vindt rust, stabiliteit en liefde door die routine.

Het belang van flexibiliteit

Het opmaken en introduceren van vaste routines heeft een hoop voordelen, maar toch is het essentieel om flexibel te blijven. Spontaan zijn en creatief de dag in gaan is een heel belangrijke factor in het leven van een kind. Een voorbeeld: de tafel afruimen kan best even wachten als er net een heel speciale vogel in de tuin is geland. Of een verassingsuitstapje is altijd leuk!

Zorg ervoor dat je steeds gevoelig en aanpasbaar blijft voor de noden van je kind. Als een schema van routines te strak en afgelijnd wordt gaan de voordelen ervan ook vervagen. Je kind gaat zich dan gecontroleerd voelen in plaats van net bevrijd.

Hoe bouw je nu een dagelijkse routine op voor je kind ?

 1.  Begin met de belangrijkste routines: eettijden, ontspan momenten en slaapmomenten. Deze routines bepalen namelijk een groot deel van de gezondheid van je kind. Indien je totaal nog geen routine hierin hebt, ga dan stap voor stap te werk.
 2. Heb geduld.  Een routine opzetten is niet eenvoudig, het vraagt aanpastijd van jou en je kind.  Probeer een routine niet te forceren. Wees geduldig, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.
 3. Voeg ‘helpende’ elementen toe. Bijvoorbeeld: als je voor het slaapgaan een routine inbouwt van een kwartiertje lezen, voeg er dan op het einde een minuutje knuffelen aan toe. Dit helpt je kind rust te vinden en zich klaar te maken om in te slapen.
 4. Zorg voor regelmaat maar laat plaats voor flexibiliteit. Om een routine aan te houden is regelmaat echt noodzakelijk. Probeer zoveel mogelijk hetzelfde patroon aan te houden. Maar wees ook bereid hier en daar wat flexibiliteit toe te passen. Vooral voor speciale dagen zoals verjaardagen, feestdagen,… Zo zorg je ervoor dat je kind zijn/haar humeur niet samengaat met het al dan niet toepassen van een routine.
 5. Maak echt tijd voor je kind. Maak op vaste momenten echt specifiek tijd voor je kind. Een wandeling samen, een momentje samen op de bank, …
 6. Pas aan waar nodig. Je zal snel merken of een bepaalde routine werkt voor jouw gezin of niet. Een routine is ook enkel nuttig als ze een positieve werking heeft binnen jouw gezin, dus het mag geen belemmering worden. Let er dus goed op dat de routines die je introduceert gezond en een positieve invloed hebben op jullie gezinsleven.

 

Tina Favache
Opruimcoach, 365x opruimen

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes