7473fi.jpg

Smeer maar: tips om je kids te motiveren om veilig in de zon te spelen

1/07/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Het zonnetje. De hele winter zit je erop te wachen, niet? Die heerlijke warmte, de wereld die er veel leuker uitziet. Ook voor je kinderen, want die kunnen naar hartenlust buiten ravotten. Goed ingesmeerd met zonnecrème uiteraard! Zo help je je kind te motiveren om zich te (laten) beschermen tegen de zon.

Maak het plezant

1. Gekke tekening

20 minuten voor je kindje in de zon komt, breng je een dikke laag zonnecrème aan. Maar hoe hard kan een kind zich verzetten tegen een likje crème, right? Teken voor je de crème uitsmeert een leuk figuurtje op de arm of het been van je kindje.

Een zonnetje – dat ligt voor de hand – of een bloemetje, of nog iets creatievers voor de tekentalenten. Laat je kind nadien mee uitsmeren. Kinderen vinden het altijd fijner als ze betrokken worden en hun zelfstandigheid – ze zijn wel al groot, hé – lekker in de crème … euh verf wordt gezet.

 

2. De kleren maken de kiddo

Laat je kindje zoveel mogelijk het bovenstuk (hemdje of T-shirt) aanhouden, ook al is het verleidelijk om in een bloot buikje rond te lopen. Overtuig je bengel door samen leuke zomerkleertjes te shoppen. Laat hem of haar eens kiezen. Dan wil je kleine hipster gegarandeerd het stuk tonen dat hij of zij zélf heeft uitgezocht!

Op het strand of ergens aan het water? Een T-shirt met lange mouwen en/of pet met uv-filter is een meerwaarde.

Zet je een zonnebril op de neus van je kleine mister of miss cool. Van in de maxi-cosi al. Opnieuw: koop die samen met je kindje. Een goede zonnebril beschermt niet alleen tegen verblinding, maar filtert ook zoveel mogelijk uv-stralen.

Trouwens, een outifit is niet af zonder een hip petje of zonnehoedje. Ook dat kan toch zo’n helse strijd zijn om het op het hoofdje te zetten en houden. Driemaal is scheepsrecht: het hoedje koop je samen. Extra overtuiging nodig? Tja, monkey see, monkey do: zet zelf een hoed of pet op je bol tegen de zon.

 

3. Drink it cool

Laat je kind genoeg (water) drinken, ook als het “geen dorst” heeft. Maar hoe maak je dat drinken nu plezant?

 • Bied het drinken aan in een superleuke beker. Eentje met de favoriete tekenfilmfiguur van je kindje bijvoorbeeld. Of eentje die het zelf heeft versierd. Lang leve stickers!
 • Laat je kindje zelf kiezen uit welke beker het drinkt. Kies die samen in de winkel, altijd een winner als het “zelf gekocht” is.
 • Zorg voor een eigen drinkfles. Kinderen vinden het altijd fijn als iets speciaal en alleen van hen is. 
 • Voeg een klein beetje siroop (vlierbloesem, violet …) toe aan het water. Zo maak je limonade. Limonade!? Ho ho, dat drinken we graag op!

 

Extra zonnetips voor mama en papa

 • Vergeet zeker de kwetsbare plekken niet in te smeren, zoals de oortjes, neus, handen, voeten en de onderkant van de voeten.
 • And repeat: smeer om de 2 uur opnieuw.
 • Bescherm ook als het bewolkt is. Want wist je dat meer dan 80 % van de uv-stralen gewoon door die wolken heen breekt?
 • Een plonsbadje of een groot zwembad: water is gelijk aan dolle pret én afkoeling. Maar water weerkaatst de zon, dus wees extra voorzichtig als je kindje het water induikt. Dat wil zeggen: insmeren met waterproof zonnecrème voor de duik, én opnieuw smeren erna. Ook bij een waterproof product, want water beschermt niet tegen uv-straling.
 • Houd kinderen echt genoeg in de schaduw – letterlijk hé ;-). Is je kindje jonger dan 1? Dan mag het nooit rechtstreeks in de zon, altijd onder een parasol of in een schaduwrijke plek. En ook dan smeer je je baby in!
 • Kindjes van 1 tot 3 jaar mogen even met blote armen en benen in de zon, maar niet te lang. En vermijd het heetste moment van de dag, tussen 11 en 16 uur. Dan is de zon op haar felst en is de uv-straling ongenadig.
 • Zeker bij erg warm weer zorg je het best voor voldoende afkoeling: las op tijd verfrissing in: een zwembadje, douche, fris plekje … En pas je kindermenu aan aan de warmte en geef iets dat licht verteerbaar is. Als dat kleine maagje iets zwaars moet verteren, gaat de lichaamstemperatuur de hoogte in. En dat verhoogt de kans op uitdroging of hitteslag.

Waarom is zonnecrème voor een klein kind zo belangrijk?

Ja, de zon is de belangrijkste bron aan vitamine D en die is nodig voor een sterke botaanmaak bij kinderen. Maar de huid van baby’s en kinderen is zo kwetsbaar. Zelfs een eenmalige zonnebrand verhoogt al het risico op huidkanker op volwassen leeftijd. Het DNA van de huid wordt onomkeerbaar beschadigd. 

Tot 3 jaar is het beschermingssysteem van de huid van kindjes nog niet volgroeid. Ze blootstellen aan de zon zonder bescherming is uitgesloten. Zeker rechtstreekse blootstelling aan uv-licht is geen goed idee. Een driftbui van je koppige peuter terwijl je hem insmeert of een gevecht met de pet is met andere woorden nooit verloren moeite. Laat je moederinstinct en gezond verstand op tijd spreken!

 

Welke zonnecrème gebruik je bij kinderen? 

 • Een milde en hypoallergene crème mét een hoge beschermingsfactortegen uva- en uvb-straling – jep, tegen beide soorten. Uva-straling maakt de huid ouder, uvb-straling laat de huid verbranden. Heeft je kindje een gevoelige huid? Vraag even raad aan je huisarts of apotheker.  
 • Kijk naar de SPF. Dat staat voor de beschermingsfactor in de zonnecrème. Voor een kind kies je SPF 50+.
 • Kies een product dat bestand is tegen water en zweet.
 • Zorg ervoor dat de crème zichbaar is als je ze aanbrengt. Zo sla je geen plekje over!
 • Opgelet, een zonnecrème blijft niet eeuwig goed. Die heeft een houdbaarheidsdatum. Op tijd checken of je een nieuwe tube in huis moet halen. 

Alle belangrijke zonne-info zet dokter Sofie ook nog eens op een rijtje in ons dossier ‘zon’.

S.O.S zonneslag

Bij warme temperaturen is het altijd opletten geblazen. Weinig gedronken? Geen aangepaste kledij aan? Weinig verkoeling gezocht? Let dan goed op voor een zonneslag. Dorst is het eerste alarmteken!

Hoe je een zonneslag voorkomt, wat je kan doen als het zover is en wanneer we spreken van een hitteslag legt dokter Sofie even uit.

Kijk hoe Kaatje het doet

Een extra tip om je kindje te motiveren om een stevige lik zonnecrème op z’n kindersnoet en -lichaampje laten aanbrengen? Daarvoor zorgen Mustela en Ketnet Junior. Samen met Kaatje, Kamiel en Viktor herinneren ze je al zingend op het strand er nog eens goed aan. Smeer maar van snoet tot voeten!

Een superleuk smeerlied om met je kleine hartendief op te zingen en swingen, en tegelijk in dat hoofdje prenten hoe belangrijk is het is om je velletje te beschermen tegen de zon met zonnecrème met een hoge beschermingsfactor SPF50+.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Mustela. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes