Vraag / antwoord: mijn dochter wil geen pamper meer dragen, maar plast enkel op de grond. Wat nu?

Graag had ik een beetje advies gekregen. Mijn dochter is een fantastische, flinke meid van 2 jaar en 7 maanden. Ze is leergierig, slim, een beetje koppig en over het algemeen een 'heel gemakkelijk kind.' Maar we zitten een beetje met een probleem... Zindelijk worden... Ze wil/kan het maar niet.

Vraag gastmama

Sinds haar 2e verjaardag is ze 's nachts droog. Maar zodra ze uit haar bedje komt, vult ze ook haar pamper! Wij dachten dat dit het uitgelezen moment was om haar op het potje te zetten. Heel soms deed ze dan een plasje, maar ze was niet trots op zichzelf. Integendeel, ze werd heel boos en leek bijna bang... En ze wilde helemaal niet op het potje zitten. Na een dag of twee proberen, leek dit ons niet ideaal en besloten we het potje weer op te bergen. Tot ze er klaar voor zou zijn. Sindsdien hebben we nog enkele keren geprobeerd. Zonder resultaat.

Deze week echter, heeft ze besloten dat ze geen pamper meer wilt dragen. Goed nieuws? Niet helemaal.... Het probleem is dat ze nog steeds geen pipi op het potje doet. Alles gewoon op de vloer. En nadat ze geplast heeft, komt ze me, bijna trots, vertellen dat ze pipi heeft gedaan. Ik zet haar verscheidene keren per dag op het potje en ze maakt daar geen probleem van. Ze doet echter geen plasje. Die doet ze helaas enkel op de grond....

Na verscheidene 'ongelukjes' begin ik het beu te raken. Ik heb een aantal keer geprobeerd haar pamper weer aan te doen, maar ze doet die daarna zelf weer uit... "Pampers zijn voor baby’s," zegt ze dan. Advies/tips van harte welkom! Groetjes van een radeloze mama die het beu is om plasjes op de vloer op te kuisen!

Antwoord van onze expert Karen Thijs

Beste radeloze mama,

Wat ik uit het begin van je mailtje begrijp is dat je dochter heeft ontdekt dat ze zelf iets kan produceren, namelijk pipi en kaka.   Als je hier volgens Freud naar kijkt, betekent de anale fase dat je dochter ervaart dat ze zelf iets kan creëren.  Dit is erg belangrijk voor het ontstaan van een beginnend gevoel van zelfwaarde.  In deze fase ontdekt je dochter zichzelf als centrum van de wereld.  En zoals jij het beschrijft, is ze met deze ontdekking volop aan het experimenteren.  Het is een fase die gekenmerkt wordt door het domineren en manipuleren van de omgeving.  Dus als je vanuit deze bril kijkt, is het erg leeftijdsadequaat waar jullie meisje mee bezig is. 

Is dat gemakkelijk, helemaal niet!  Het is goed dat je dochter trots is op het feit dat ze pipi doet.  Ze oefent met vasthouden en loslaten, maar dat moet nu nog gebeuren op de juiste plaats. 

Wat zou kunnen helpen?

  • Neem haar mee als je zelf naar het toilet gaat, dan kan ze ook op deze manier een  nieuwe link leggen.
  • Heeft ze een popje, speel samen  en zet haar popje op het potje om te plassen. 
  • Haal in de bibliotheek boekjes rond zindelijk worden, en lees ze samen, al dan niet op het potje.
  • Bekrachtig haar elke keer als het lukt, probeer zo weinig mogelijk aandacht te schenken aan de ongelukjes op de grond.  Positieve bekrachtiging werkt!
  • Is je dochter gevoelig voor beloning?  Werk dan een beloningssysteem uit.
  • Wees geduldig en mild voor je dochter en voor jezelf.

Veel succes!

Warme groet,

Karen