6751fi.jpg

Vraag/Antwoord: Ik zou graag BAM worden en een kind je krijgen met een vriend, hoe regelen we alles juridisch en financieel?

14/05/2020

Een mama klopte onlangs bij ons aan voor advies. Ze zou graag alleenstaande mama willen worden en heeft een vriend die haar daar graag bij wil helpen. Maar hoe regelen ze alles, zodat er achteraf geen problemen van komen? Expert Alexander van der Heijden, jurist en bemiddelaar, geeft advies.

Vraag mama

Ik heb een paar heel belangrijke vragen. Ik heb al een kind van elf jaar. Ik heb co-ouderschap met haar papa, al sinds haar 5 jaar. We zijn nu zes jaar gescheiden, en elke liefde die ik tegenkwam faalde. Ik heb besloten dat ik bewust alleenstaande moeder wil worden en voor een tweede kindje wil gaan.

MAAR als alleenstaande moeder weet ik maar al te goed dat dit financieel zeeeeer zwaar is. Geen alimentatie, kindergeld delen, studiebijlage delen en alle andere voordelen delen met de vader plus dubbel alle kledij en spullen kopen voor ons kind. Ik heb zelf ook amper iets alleen te zeggen over ons kind. Dat is bij ons steeds een gedoe.

Ik heb al jaren een beste vriend die graag een kind met me wil maken, maar die mij alleenstaande mama zou laten zijn. In onderling akkoord. We dachten een ouderschapsovereenkomst op te stellen (zoals ik nu via een bemiddelaar met mijn ex-man) opgesteld heb. Zodat er geen ruzie of andere problemen achteraf ineens in mijn gezicht ontploffen.

“De nieuwe papa” gaat akkoord met een bezoekregeling en alle rechten voor mij. Maar hoe stel ik alles op, zodat alle rechten effectief voor mij zijn? En waar heb je recht op als je een kind hebt met een man? Wat is dan het beste? Erkent hij zijn kindje of beter niet?

Ik wil zeker zijn dat ik het financieel red. Kindergeld, is dat hetzelfde zoals bij iedereen met een tweede kindje? Zijn alle voordelen automatisch voor mij? Het zouden enkel de uitzonderlijke kosten zijn, zoals een fiets of als het kindje ziek is, waarbij de papa meebetaalt. Mag je een kind krijgen bij een vriend onder onderlinge afspraken, of schend ik dan kinderrechten of mensenrechten? Zijn er gevaren waar ik niet aan denk?

Wij willen in zekere zin betrokkenheid. Dat de papa een toffe Pee is die soms langskomt. Of eens iets leuks mee gaat doen, of alleen iets doet met ons kind. Dat hij iemand is die gewoon niet de traditionele vaderrol zoals vroeger op zich neemt.

Ik vind het heel belangrijk dat ons kind zich geen freak voelt, of een donorkind. En dat het weet, ik heb wel degelijk een papa. Dat mijn kind een weekendpapa heeft, zoals zoveel kinderen, maar waar het bij ons dan niet specifiek een weekend is dat op papier staat, maar dat het onderling geregeld wordt. Heeft hij tijd en zin, dan komt hij. Hij woont zelf op een paar kilometer hier vandaan.

Antwoord expert

Op zich zou je een overeenkomst kunnen opstellen tussen de ouders. Weet echter wel dat bepaalde zaken niet mogen/kunnen worden opgenomen. Zoals bijvoorbeeld dat partij X nooit alimentatie of onderhoudsgeld zou betalen. Ook noteren dat één ouder nooit het kind mag zien/bezoeken kan niet. Indien je dergelijke clausules wel zou noteren, dan zijn ze nietig indien toch één ouder naar de rechtbank zou stappen. Dus mocht de vader achteraf toch zijn kind willen zien, dan zou hij dat kunnen afdwingen via de rechtbank, ook al zette je iets anders op papier. Ook zou de moeder altijd voor de rechtbank onderhoudsbijdrage of alimentatie kunnen vragen. Ook indien ze in een andere overeenkomst zou noteren dat ze dat niet al doen.

Indien het kind enkel een moeder heeft (en de vader het kindje dus niet zou erkennen), dan heeft de moeder wel alle rechten voor haar alleen. Echter, zolang vader via de rechtbank geen vaderschap afdwingt. Indien dan zou blijken dat hij de vader is, hernemen al zijn rechten en kan hij opnieuw bezoekregelingen/verblijfsregelingen afdwingen. Ook alimentatie en onderhoudsgeld kan dan weer gevraagd worden.

Als (best) mogelijke oplossing kan de vader het kind erkennen, tegelijk maken ze dan best ook een ouderschapsovereenkomst waarin ze bepalen dat alle rechten (financieel) voor de moeder zijn. Dat vader zal meebetalen voor uitzonderlijke kosten (bv. medische kosten, studies, etc). Ze kunnen het onderhoudsgeld van vader ook op 0 euro zetten. (Maar weet dus dat dit mogelijk aangepast kan worden indien één partij toch iets wil afdwingen op een later moment). Ook de bezoekregeling kunnen partijen zo concreet mogelijk specifieren. Maar ook hier, weet dat indien één partij plots meer wil, dat het mogelijk af te dwingen is, ondanks eerder akkoord.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes